folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Zeno Nun Paradoksları

Zeno Nun Paradoksları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutikula
    Kutikula's avatar
    Erkek

3 önemli paradoksu var bu zeno denen kişinin

1-)  DİKOTOMİ PARADOKSU

A kişisinin d noktasına gitmesi gerektiğini hayal edelim. Fakat d'ye gitmeden, önce d'ye olan mesafenin yarısını gitmek zorundadır. Fakat d'ye olan mesafenin yarısını gitmeden önce bu mesafenin çeyreğini gitmesi gerektir. Daha sonra çeyreği gidebilmek için sekizde birini gitmesi gerekmektedir; bu böyle devam eder.

Sonuç olarak A kişisinin sonsuz sayıda mesafe gitmesi gerekir. Bu seride bir sorun daha vardır; her ilk mesafe aralığı ikiye bölünebileceği için gidilmesi gereken belirli bir ilk mesafe yoktur. Böylece bu yolculuğun bir başlangıç noktası yoktur, yani yolculuğa başlayamaz. Bu paradoks sonuç olarak belirli bir mesafenin yolculuğunun tamamlanamaycağını veya başlanamayacağını, böylece de her hareketin sadece bir ilüzyondan ibaret olacağını ifade eder.

2-)  OK PARADOKSU

Yaydan çıkmış, ilerleyen bir ok hayal edelim. Zaman içindeki her anda, ok belirli bir konumdadır. Eğer an belirli, tek bir nokta ise o anda okun hareket etmeye zamanı yoktur ve durağandır. Bu nedenle gelecek anların hepsinde de durağan yani hareket etmeyen şekilde olması gerektir. Böylece ok her zaman durağandır ve hareket etmez; hareket imkânsızdır.bu yüzden aslında hareket de bir illüzyondur.

3-) AKHİLLEUS VE KAPLUMBAĞA ( bana en ilginc gelen ve mantıklı gözüken paradoks )

Yunan kahramanı Akhilleus un kaplumbağa ile bir yarış yaptığını hayal edelim. Çok iyi bir koşucu olduğu için Akhilleus kaplumbağa’nın belirli bir mesafe, örneğin yüz metre, ileriden başlamasına izin verir. Eğer her ikisinin de sabit hızlarda koştuğunu düşünürsek (biri sabit yüksek bir hızda, diğer sabit düşük bir hızda), belirli bir süre sonra Akhilleus yüz metre koştuğunda, kaplumbağanın başladığı yere gelmiş olacaktır; bu süre boyunca kaplumbağa da küçük de olsa belirli bir mesafe ‘koşmuştur’, örneğin 1 metre. Akhilleus bir süre sonra bu mesafeyi de tamamladığında, o süre zarfında kaplumbağa yine küçük de olsa bir mesafe ilerlemiş olacaktır ve bu böyle devam edecektir. Böylece, Akhilleus ne zaman kaplumbağanın varmış olduğu bir noktaya varsa, daha hâlâ gitmesi gereken bir mesafe kalmış olacaktır. Bu nedenle Zeno Akhilleus’un kaplumbağayı hiçbir zaman geçemeyeceğini söylemiştir.

Hareket olmayabilirmi gercekten herşey bir sahne gibi parca parca gözümüzün önünde akıyor olabilir mi bizim hareket dediğimiz şey olmayabilir mi ?cevaplarınızı bekliyorum

insanın en önemli ayırt edici özelliklerinden biri iletişime açık bireyler olmasıdır.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gizem
    sLeymN
    sLeymN's avatar
    Erkek

siktirsin :W

edit.

kaplumbaga olayı sallama olmus :|  o kaplumbaga bir metreden sonrakı mesafeyi aldıgı surede o amca çok daha fazla yok kat edecek diyelim ki

yarım metre daha gitti o hızla amca ise 3 metre gitti 

3-1 =2 

2- 0.5 = 1.5 

amca bir bucuk metre one gecmıs olacak :D 

Cehennemin dibine kadar yolum var daha.. || Nasılsa her yalnız kendine sürgündür Asmera unutma.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _karantina_
    _karantina_'s avatar
    Erkek
    3. sü biraz saçma çunku kaplumbağanın 1 metre yol aldığı sürede akhilleus 100m alıyorsa kaplumbağa 2.metresıne ulaştığında onun 200.metrede olması gerekir 1.side biraz acayip geldi.Yolu yurumesı ıcın  gerken yolun yarısının yarısının ceyrei.... gibi bir şart koymuş neden?ayrıca kişinin alacağı yol sonsuz olmaz kişi 1 adım attığı zaman  o sonsuz aralığı zaten geçer böylece d noktasına varır 2.sini pek anlyamadım ama sanırsam olayı an an düşünmüş örneğin bi filim izlerken durdurup başlatmak gibi fakat anın ardındaki anı işin içine katarsak hareketi yakalarız.Enteresan düşünmüş bence onun bu dedıkleri bir iluzyon:D
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    çok pis illüzyonistmişim ha :D 

http://yigitdemirag.com
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Homo

bunların hepsi aynı tür aynı mantık paradokslar(dı)

taa ki çözülene kadar

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaCiNGeR
    RaCiNGeR's avatar
    Erkek

bu zeno hareket kavramını değerlendirirken hız nedir hiç mi düşünmemiş?

edit: x=v.t ulan!!

dostum , orduya katılma kararı aldım.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cosmic
    Cosmic's avatar
    Erkek
    hepsi çok saçma

kaplum bağa 1 metre gittiğinde herif 100 metre gidiyosa kaplumbağa 2 metre gittiğinde herif 200 metre gitmiş olur bu ne saçma bişi böle ya

Bittik biz bittik
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FCN
    FCN's avatar
    Erkek

1. Baştan saçma yolu nekadar bölersen böl gidilecek yol aynıdır

2. Racinger in formülü ile cevap olabilir :D

3. arkadaşlar vermiş cevapları D:  

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkness_izmir
    darkness_izmir's avatar
    Erkek

bu adamın kafası 7/24 güzelmiş galiba :D..ayrıca

bir bebeğin doğması için ebeveylerinin ilişkiye girmesi gerekmektedir,ebeveylerinin olması içinde diğer 2 çift ebeveynin ilişkiye girmesi,bu iki çiftinde ilişkiye girebilmesi için 4 ebeveynin ilişkiye girmesi gerekmektedir bu böyle sürüp gider.aslında biz yokuz bunların hepsi bi ilizyon :D:D:D

buda benim paradoksun tarihteki yerini alsın :D

bendekiler hayel değil plan,planlarımda gerçek değil sadece birer rüya ...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _karantina_
    _karantina_'s avatar
    Erkek
    darkness_izmir bunu yazdı:
    -----------------------------

bu adamın kafası 7/24 güzelmiş galiba :D..ayrıca

bir bebeğin doğması için ebeveylerinin ilişkiye girmesi gerekmektedir,ebeveylerinin olması içinde diğer 2 çift ebeveynin ilişkiye girmesi,bu iki çiftinde ilişkiye girebilmesi için 4 ebeveynin ilişkiye girmesi gerekmektedir bu böyle sürüp gider.aslında biz yokuz bunların hepsi bi ilizyon :D:D:D

buda benim paradoksun tarihteki yerini alsın :D

-----------------------------       
    Herkes bir bebek yapsa dediğinn doğru olurdu.Asıl benim kafam da şöyle bir soru var kardeşlerin evlendiğinde çocuun özürlü olma olsaılığıı yüksek ki biz adem ve havvaya kadar gittiğimizde hz ademin hz havva dan olan kız ve erkek çocuklarının ilişkiye girmesi gerekmetedir ki bu özürlülük olasılığını oldukça artırır bi seçenek daha var çcuğun anne veya baba ile ilişkiye girmesi.Bütün insan oğlu özürlü mü?( sadece bir fikir çok ciddiye almayın)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asa42
    asa42's avatar
    Erkek

Bütün insan oğlu özürlü mü? :DD

dogan cocuklar genelde ikiz ucuz yada 4duz falan doguyor. doğan ikiz grubundan bi erkek baska bi ikiz gruptakı kızla evleniyor. boylece bu onleniyor dıye bılıyorum ben.

edit: bu arada yukardakı paradokslarda cok sacma eger adamın sdedıklerını kafanıza kuralmıs gıbı koyarsanız karısık bı mantık gıbı gelıyor ama degıl...

Toplam Hit: 3074 Toplam Mesaj: 17