7 sene sonra nihayet google+

Google+ henüz beta ve sınırlı sayıda kullanıcıya açıldığı halde Google'ın serverlarını sarsacak kadar bir etki yarattı. Deyim yerindeyse internet alemini yerinden oynattı.

Google bu başarıyı yakalamak için tam 7 sene uğraştı. Neler mi yaptı ? Hep birlikte görelim:

Orkut (2004):  7 sene önce sosyal ağlara google ın ilk adımıydı.Friendster ile rekabet etmek amacıyla kurulan bu servis nedense Abd ve Dünyanın geri kalanında elle tutulur bir başarı sergileyemedi.Yalnızca Brezilya gibi birkaç ülkede başarılı olmaktan ileriye gidemedi.İlginç olan şey ise servis hala BETA aşamasında...

Gmail'deki sohbet (GCHAT) (2006): Basit görünmesine rahmen google chat servisini email sistemine entegre ederek sohbet olayına faklı bir boyut kazandırdı.Böylece google sosyal dünyaya bir kanal daha açmış oldu.

OpenSocial (2007): Yeni bir sosyal ağ yaratmaktansa mevcut olan sosyal ağlarla beraber ilerleme mantığıyla yapıldı.Linkedln ve Myspaces gibi devrinin devleriyle sosyal dünyadan pay alarak "bu işte bende varım" diyen google, facebook un parlaması ve büyümesi karşısında büyük bir hayal kırıklığı haline geldi.

FriendConnect (2008): Google'ın araç temelli sosyal stratejisi, web geliştiricilerin sitelerine bir sosyal kontrol paneli ekleme şansı tanıyordu. FriendConnect'i kullanan sitelerin sayısı hızla artması bu hizmetin aslında başarılı olduğunu gösteriyor.

Lively (2008): Google'ın Second Life'a cevabı olan Lively, yalnızca 6 ay ayakta durabildi.Şuanda boş bir domain olarak bekliyor.

Latitude (2009): Google haritalarına sosyal özellikler ekleyen bu hizmet, FourSquare kadar başarılı olmasa da Google+'ın önemli bir parçası haline gelebilir.Zamanla entegre olduğunu göreceğiz.

Google Wave (2009):  Google Wave, gerçek zamanlı ortak çalışmada devrim yaratacak ve sosyal ağı da bu işe entegre edecekti. Ancak onu kullanmanın zor olması hizmetin batmasıyla sonuçlandı.

Social Gadgets for iGoogle (2009): İlk olarak FriendConnect'te görülen küçük oyunlar ve işbirliği uygulamaları, iGoogle sayfalarına eklenebilir hale gelmişti.

Google Buzz (Şubat 2010): Google'ın Digg gibi hizmetlere cevap olarak meydana getirdiği hizmet, hiçbir zaman dikkat çekmeyi başaramadı.Bu hizmet gmail e entegre edilmişti.Şuan Google+ a entegre edilen bu hizmet bakalım ilerleyen zamanlarda google a ne kazandıracak...

Aardvark (Şubat 2010): Bir sosyal cevap sitesi olan Aardvark, Google tarafından satın alınarak Google Labs'e taşındı. Hizmet, Google+ ile beraber ortaya çıkabilir.Eğer bu hizmet google+ a entegre edilip kullanılırsa çok ses getirecektir.

Social Search (Ekim 2010): Bu özellik, Google arama sonuçlarına sosyal sonuçlar ekliyor. Google+'da önemli rol oynayacağına kesin gözle bakılıyor.

Slide (Ağustos 2010): Google bu sosyal oyun şirketini yaklaşık bir sene önce satın almıştı.Henüz ne amaçla kullanılacağını açıklamadı.Ancak bunu facebook apps benzeri bir işlev ile kendi bünyesinde kullanabilir.

Google+ (Temmuz 2011): Hizmet beta olmasına rahmen internet aleminde büyük bir heyecan yaratmayı başardı.Servis açıldığı ilk birkaç günde yoğun ilgiden dolayı google+ serverlarını çökme noktasına getirdi.Google önlem olarak servisi bir süreliğine sınırlı kullanıcı ile denemeye başladı.Google+ tüm sosyal tecrübelerini ve hizmetlerini bu servis üzerinden uyumlu bir biçimde yapabilir.Zamanla ne kadar başarı sağladığını göreceğiz.Facebook ile başedebilecek bir sistem.

Ayrıca Google+ Hangout özelliği ile yüksek çözünürlükte paralel video sohbetleri imkanı da sağlıyor. Aynı anda 10 kişi sohbet edebiliyor.

Kaynak:
Tarih:
Hit: 1792
Yazar: opusdei



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.