Güneş Sistemi’ne 10’uncu gezegen

Bilim insanları, 1846’da Neptün’ün bulunmasından bu yana ilk kez yeni bir gezegenin keşfini duyurdu. Güneş Sistemi artık 10 gezegen.

Güneş’in etrafında döndüğü kesinleşen gökcismi ilk olarak 2003 yılında tespit edilmişti. Astronomlar o günden bu yana cismi takip ederek yörüngesini hesapladı. Buz ve kayadan oluşan ve 2003 UB313 gözlem adı verilen yeni gezegenin 3 bin kilometre çapında olduğu belirlendi. Yeni gezegen Plüton’dan biraz daha büyük.

İlk tespitlere göre, yeni gezegen şimdiki konumunda Güneş’e 14 milyar km uzaklıkta (Plüto’nun üç katı) duruyor. Bu Dünya-Güneş mesafesinin 97 katına denk düşüyor.

Keşfi İspanyol ve ABD’li bilim insanları birbirlerinden habersiz aynı zamanlarda yaptı. ABD’li bilim ekibinde Caltech’ten Michael Brown, Gemini Gözlemevi’nden Chad Trujillo ve Yale Üniversitesi’nden David Rabinowitz bulunuyor.

YENİ GEZEGENİN ADI AÇIKLANMADI
Dr. David Rabinowitz, yeni gezegenin kısmen de uzaklığından dolayı karanlık göründüğünü, bunun keşfin gecikmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Rabinowitz, Güneş Sistemi’nin dış kesimlerinde Plüton benzeri karanlıkta kalmış birçok gökcismi olduğunu ve bunların bazılarının gezegen boyutlarında olduğunu vurguladı.

Gözlemi yapan bir diğer astronom Chad Trujillo ise, yeni gezegenin yüzeyinin Plüton’u andırdığını belirtti. Ekip, International Uluslararası Astronomi Birliği’ne (Astronomical Union) gezegen için bir isim önerdi, ancak ismin ne olduğu açıklanmadı.

Yeni gezegenin ilk gözlemi 21 Ekim 2003’te yapılmıştı.

SEDNA ‘GÜDÜK’ KALMIŞTI
2004 yılında çapı 1.700 km’lik bir gökcismi bulunmuş ve Eskimo mitolojisinde deniz tanrısı anlamına gelen Sedna adı verilmişti. Sedna için de gezegen olup olmadığı tartışmaları yapılmıştı. Ancak yeni cismin Plüton’dan daha büyük olmasının 10’uncu gezegen olarak tanımlanmasını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Kaynak: BBC ve Associated Press’den yararlanılmıştır.
Tarih:
Hit: 1719
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.