Ozgurluk

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek

    Her seyden once, kullandigim klavyede Turkce karakter bulunmadigi icin adam gibi yazamiyorum, kusura bakmayin.

     

    Bir suru bos vakti olan bir adamim, ama elle tutulur seylerle ugrasamayacak kadar tembel oldugum icin bos vakitlerimi boyle abuk gubuk dusunerek geciriyorum. Bu ozgurluk terimi ise yillardir uzerinde dusunup kendimi belirli bir sonuca inandiramadigim bazi konulardan bir tanesi.

    Simdi, ozgurluk deyince akliniza kuslar gibi ucabilmek ya da ne bileyim baliklar gibi okyanusun sonsuzlugunda yuzebilmek geliyorsa, bu baslik size gore degil. Lakin, kuslar gibi yuzebilmek, baliklar gibi ucabilmek derseniz, o noktada oturup muhabbet edebiliriz.

    Olaya gelirsek;

    Dusundugum zibilyon tane olasik arasindan bana en mantikli gelen sonuc, aslinda ozgurluk diye bir seyin var olmadigi, diger pek cok sey gibi insan zihninin uydurdugu bir iluzyon oldugu. Neden mi? Cunku ozgurluk dedigimizde, hic bir zincirin olmadigi bir kavrami dusunuyoruz degil mi? Benim icin evet, dusunuyorum, zihnimde. O zaman ben diyorumki ozgurluk kavramini zincirleyen yegane sey zihnimiz. Dusunebildigimiz ozgurluk hayal gucumuzle sinirli. Benim hayal gucumun yetmedigi, ancak baska birinin hayal gucunun yettigi seyler olabilir. Ancak eninde sonunda kimsenin hayal gucunun su an icin yetmedigi, ya da hic bir zaman yetmeyecegi bir sinir olacaktir.

    Mesela soyle ele alalim, birbirimizi ne kadar anlayabiliyoruz? Herhangi birisi bir kablo ile birbirine baglanmis makinalar gibi, benim tam olarak ne hissettigimi, tam olarak ne dusundugumu algilayabilir mi? Hayir. Gunluk hayatta bile sikca kullaniyoruz, kelimeler kifayetsiz kaliyor diyoruz. Birbirimiz ile anlasabilme yetimiz bile gramerimiz, kelime dagarcigimiz, ya da kaslarimiz izin verdigince mimiklerimiz ile sinirli.

    Sizi bilmem ama ben bu duruma karsi bir arzu hissediyorum. Insanlari onlarmis gibi algilayabilmek istiyorum, ayni anda hem burada hem aklima gelen diger her yerde olabilmek istiyorum, kisacasi sadece tanri olgusuna yakistirilabilen gucleri arzu ediyorum. Ama, sonucta tanrinin sahip oldugu gucler bile insan imajinasyonuyla sinirli. Insanlarin pek sik "Allah'in isine akil ermez." demesi ise kapiyi aralik birakmak icin. Yani yine nihayetinde hayal gucumuzun yettigi ile kaliyor ozgurluk.

    Dusunuyorumki, belki de bu ozgurluk denen iluzyon umuda yer birakmak icindir, insanlara mucadele etme cesareti verebilmek icin. Orada ama aslinda orada olmayan bir sey. Yuksek atlamacilar gibi, citayi her gectiklerinde biraz daha yukseltiyorlar ya, ben de ozgurluk terimini dusundukce ayni seyi yapiyorum. Tek fark, daha yolu yarilayamadan citayi yukseltiyorum. Cunku bunu yapabiliyorum. Yapamadigim sey ise citaya ulasmak. Bu yuzden ozgurluk kavraminin gercek olmadiginin mantikli oldugunu dusunuyorum. Ama boyle dusunmek zayif insan aklina asiri dozda depresif geliyor ve bu yuzdan mantikli geleni kabullenmekte zorlaniyorum.

    Bir de tahribat sinirlari icerisinden gelen dusunceleri duyalim, muhabbet edelim. Ama cok ufak bir parcayi degil de, terimi bir butun olarak dusunun. Cunku olayi parcalara ayirirsak isin icinden sittin sene cikamayiz.

     

     


    while (1<2)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Clostridium
    Clostridium's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ocak/2010
    Erkek

    Özgürlük yaşadığın çerçeve içersinde aslında inancını yitirmekle birlikte hiçbirşeye sahip olmanın ve bu hçbirşeyin senın herşeyin olduğunu görmenin sana yaşattığı hazdır.Özgürlük ; hiçbirşeyden umudunun ve ümidinin kalmamış olmasıdır . Gökyüzüne kafanı kaldırdığında derin nefesini alıp verdiğin an hayatın senin için o vakitten sonra akrep ve yelkovanını oynatcağı anlamına geldiğini bilmendir (: Özgürlük aslında sadece farkında olduklarını dile getircek cesarete sahip olabilmendir ..


    N'oublie pas d'ou tu viens ..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek

    Guzel, edebi yonden hos cumleler ama bence ozgurluk kavraminin ne oldugundan cok, sahip oldugun ozgurlukten tad almaya yonelik bir yaklasim. Bir sonuca ulasmaktan daha cok hissiyatla ilgili.


    while (1<2)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Clostridium
    Clostridium's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ocak/2010
    Erkek

    ozaman şunu dıyeyım , özgürlük zaten olağan tüm kalıplara karşı kendi içinde besledıgını yaşamaktır onlara karşılık.Buda şuna eşittir ozaman , özgürlük insanın diyemediği ve olağa karşı aykırı olağan yanı kendınce doğru olanı yapmasıdır. İçinden geldiği gibi ve istediğini genel ahlaka uygun sekılde yaşamasıdır. Mutlu olduğu gibi yaşamasıdır. 


    N'oublie pas d'ou tu viens ..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    barispamuk
    barispamuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Aralık/2009
    Erkek

    özgürlük hayatta ne bir ailesi ne bir ciddi sorumluluğu kalmayan ve bu sebeble ömrünün geri kalan kısmını nasıl geçireceğinin kararını bir türlü veremeyip binlerce ihtimal ve olasılığın geceleri uykusunu kaçıran benim bu sıralar hissettiği,hissettiğim an itibariyle biraz rahatladığım kısa bir süre sonra da rahatsız olduğum bir his.soyut bir kavram.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek

    Clostridium bunu yazdı:
    -----------------------------

    ozaman şunu dıyeyım , özgürlük zaten olağan tüm kalıplara karşı kendi içinde besledıgını yaşamaktır onlara karşılık.Buda şuna eşittir ozaman , özgürlük insanın diyemediği ve olağa karşı aykırı olağan yanı kendınce doğru olanı yapmasıdır. İçinden geldiği gibi ve istediğini genel ahlaka uygun sekılde yaşamasıdır. Mutlu olduğu gibi yaşamasıdır. 


    -----------------------------

    Peki, dediginden yola cikalim. Kaliplar var, ve bu kaliplara karsi beslediklerim var. Ya da diger cumlelerde dedigin gibi, olagan veya genel ahlak kavramlari var. Bu kavramlara uymak ya da uymamak farketmez, cunku ikisinde de bu kaliplara gore davraniyorsun. Kisisel mutluluk ise bir cok argumana dayaniyor ki bunlarin buyuk bir kismi kisinin elinde olmayan argumanlar. Yani ozgurluk adina yazdigin su kadarcik bir yazida bile o kadar fazla zincir varki... Bu yuzden parcalara ayirmayalim isin icinden cikamayiz, genel olarak dusunmeye calisalim dedim.

    Tamamen ozgur oldugunu dusun. Tamamen, hic bir engel, hic bir zincir olmadan. Sosyal, fiziksel hic bir kural olmadan. Bunu hayal edebiliyor musun? Edebiliyorsan bile zihninde gorduklerin dunyevi tecrubelerinin doga ustu bir yansimasi olacak. Yani yine dusundugun ozgurluk bu vakte kadar gordugun kurallarin hayal gucun el verdigince yok edilmesi ile sinirli. Ozgurlugu ozgurlukten bile ozgur birakabilir miyiz?


    while (1<2)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeyrekli
    zeyrekli's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Kasım/2007
    Erkek

    Zihinsel bir kalıp olduğu kesin ama iluzyon kısmına katılmıyorum o yaratılmış bir şey gibi lanse etmek olur bence tabir olarakta kavram olarakta gerektiği için bir zıttı yaratıldığı için var olmuş.İnsanın kendisine yabancılaşmasının getirisi  kibirinin uzantı kelimelerinden sadece biri olduğunun altını çizerek reel olarak olmazsa olmaz ve sınırları konusunda milyar tane özgür düşünce olması gerçeği yüzünden genel bir sonuca varılamaz. Aslında verilecek hemen her çeşit bir cevap farklı bir felsefi akımın görüşü çerçevesinde dönecek keza bu konu yüzyıllardır felsefeninde ilgi odağı doğal olarak.. Sadece bu bile özgürlüğün gerçek anlamının aslında daha çok kendisinin zıt kavramında aranması gerekliliğinin bir göstergesi bence.Nedir? yerine neden varoldu ? daha doğru bir soru gibi bence..


    Bilmem kaç bin (artık bilmiyorum) özgün makale referansı ile makale yazarlığı.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyeD
    CyeD's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2009
    Erkek

    Malcolm X'in hayatını araştırmanı, hakkında çekilmiş filmleri izlemeni ve yazılmış kitapları okumanı tavsiye ederim :)

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Enis
    Enis's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Haziran/2009
    Erkek

        Benim klavyemde türkçe karakter var. Merhaba herşeyden önce özgürlük kavramını nasıl ele alındığına bağlı sınırları misal vermişsiniz, kanımca sınırları zorlamak ve o sınırları aşmak değilmidir özgürlük? Özgürlük Ben-i ademlerin ne olduğunu bilmediği ve kendilerince tanımladığı bir şeydir tarihsel olarak ele bakarsanız bir çok örnek bulursunuz ben vermeyeceğim. Kısa ve net söylemek gerekirse özgürlük egodur bir insanın ve ya kitlenin uğrunda göze alabildikleridir. Vazgeçişler, edinimler, kazanımlar mürid arkadaşımız yazmış gökyüzüne bakarak nefes almak, bir başkasına sorsanız uçurtma uçurmak diyecek bir başkasına sorsanız evde köpek beslemek diyecek özgürlük peşinde koşup elde edilen zaferdir. 

       Biri demiş kim demiş hatırlamıyorum özgürlük ve mutluluk zor olanı basite indirgeyip mümkün olduğunca tadına vararak yaşamaktır. Tadını çıkar kardeş boş zamanların hayatın ve renklerin..................


    TBT
Toplam Hit: 1435 Toplam Mesaj: 9