Ders 6 - Asp ve Ado Birlikteliği

Ders sonunda yapabilecekleriniz:

-ASP sayfalarında ADO nesnelerini kullanmayı açıklamak.

I. ADO NESNELERİ

Microsoft ActiveX Data Objects (ADO), Visual Basic ya da bir ASP kodu aracılığıyla veritabanlarına bağlantı kurmak ve veriler üzerinde işlem yapmak için geliştirilmiş bir arabirimdir.

ASP uygulamalarının çoğunun amacı veritabanlarına erişmek ya da veritabanı üzerinde işlem yapmaktır. ADO, bir veri sağlayıcı (data provider-OLE DB) aracılığıyla yerel ya da uzak veritabanlarına erişmeyi sağlayan bir veri erişim yöntemidir. ADO hiyerarşik olmayan ve bağımsız olarak kullanılan nesneleriyle verilere kolayca ulaşmayı sağlar. ADO'nun bellek gereksinimi daha azdır. Hızlı bir biçimde çalışarak veritabanı uygulamalarının daha etkin bir biçimde veritabanlarına erişim yapmasına olanak sağlar. DAO ve RDO veri erişim yöntemlerinin yerine geçen gelişmiş bir teknoloji olan ADO, daha kolay ve anlaşılabilir nesnelerle veritabanı işlemlerini sadeleştirir:

A. ADO'YU YÜKLEMEK

ADO, tek başına satılan ve yüklenen bir yardımcı program değildir. ADO, Microsoft Data Access Components (MDAC) adı verilen program grubunun bir parçasıdır. Bilgisayara IIS gibi Web server yazılımı yüklendiğinde ADO'da yüklenmiş olur. Bunun dışında veritabanı uygulamaları ve programlama dillerinin yüklenmesi ADO'yu yükler ya da var olan bileşenleri güncelleştirir.

İPUCU: MDAC'ın en güncel şeklini indirmek için www.microsoft.com/data adresinden yararlanabilir.

B. ADO NESNE MODELİ

ADO veri erişim sistemi oldukça basit bir nesne modeline sahiptir. Bu modelde birçok nesne seçimli olarak (birlikte) ya da bağımsız olarak kullanılabilir.

ADO nesneleri RDO nesnelerine benzer ancak oldukça farklıdır. Yalnızca nesne olarak üç nesneye sahip olan nesne modelinde tam olarak yedi nesne ve collection (koleksiyon, topluluk) vardır.

En üst düzey ADO nesnesi Connection'dır. Bu nesne veri kaynağıyla ilgili her türlü iletişimi yerine getirir. Bağlantı nesnesi olan Connection, diğer nesnelerde de olduğu gibi önce tanımlanır ve ardından açılarak kullanılır.

Kaynak: Faruk Çubukçu
Tarih:
Hit: 2440
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.