Dhcp Stratejisi Planlaması

ÖNCELİKLE DHCP NEDİR?

Açılımı “Dynamic Host Configuration Protocol” olarak nitelendirilen, Türkçe olarak çevirirsek “Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü” olarak tanımlayabileceğimiz bir yapılandırma aracıdır. Networkte TCP/IP protokolu dahilinde ip adresinden dns sunucusuna kadar birçok ayarı bünyesinde kolaylıkla yapar.Siz ona kısaca Offer’cı diyebilirsiniz.

Dhcp olmasaydı aslında size kısa gibi gelen ayar zamanları birikip belki bir ömrünüzü alabilirdi. TCP/IP seçeneklerinde Otomatik olarak bir ip adresi al seçeneğini işaretlediğiniz zaman Dhcp o modülleri sizin yerinize doldurur,zamandan tasarruf ettirir,hatayı 0’a indirir.Dhcp Serverlar ip configurationları kendileri yaptıkları için ip ve habaerleşmeden kaynaklanan hatarında önüne geçmiş olursunuz.Bu manage mantığında her şeydir. ( Tek bir client için değil 500 client için düşünürsek ne kadar yaralı bir şey olduğunu anlamamız zor olmayacaktır.

Dhcp 67. ve 68 . portlardan iletişim kurarlar, bir dhcp server kuracaksanız bu portlara özen gösterin, hatta gözünüz gibi bakın.

Peki farklı iki sunet altında dhcp nasıl kullanabilirim?

Dhcp Relay Agent (RRAS) : Routing and Remote Acsess ile.

Nasıl ve neden yapılır?

- DC olmayan makineye kurulur.
- 2 adet Ethernet kartı olur

DHCP server en yoğun olan subnet’e kurulur. Amaç ağ trafiğini yormamaktır.Bu network için en önemli,atlanmaması gereken bir ayrıntıdır.Yukarıda belirttiğim gibi DHCP bu konuda önemli rol oynamaktadır.

DHCP MİMARİSİ SEÇİMİ :

Farklı iki subnetteki Dhcp Serverların mimari oluşumu şekildeki gibi.

Tarih:
Hit: 4666
Yazar: 8mm



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.