HDD Recovery nasıl yapılır? Wipe nasıl atılır? ( WINDOWS )

  • Harddisk nedir?
  • HDD Recovery nasıl yapılır ? 2. sayfa
  • HDD Wipe nasıl yapılır? 3. sayfa

 Harddisk nedir ?
Tanım:

Harddiskler veri depolamak amacı ile kullanılan gelişmiş kayıt yapılabilen aletlere denir. 1970 lerde seri üretime geçilmeye başlanan zamanında çok faiş fiyatlara pazara sunulan Harddiskler günümüzde Cep telefonlarına ( dahili ) , Fotoğraf Makinelerine ( dahili ) sığabilecek kadar küçülen boyutlarda kullanıcılara sunulmaktadır.

 

Harddiskler her ne kadar gelişmiş olsalarda elektromanyetik yapıda olduklarından dolayı RAM’lere göre yavaş yapıları vardır. Kalıcı yada yardımcı bellek olarak görev yaparlar.

Daha detaylı açıklamak gerekirse , bir programı çalıştırdığımızda programın şeması , çalışması için gerekli tüm bilgiler Harddiskten okunur ve çok daha hızlı olan RAM’lere aktarılır. Eğer aktarılan bellek RAM’i aşarsa Harddisk Ram görevini üstlenir.

Eskiye nazaran üretilen çoğu Harddisk bilgisayarın içinde sabitlenmiş durumda olurken ( Dahili Harddisk )  , günümüzde USB bağlantılı çok gelişmiş taşınabilir Harddisk’ler Mevcuttur ( Harici Harddisk )

 Harddisk’lerin yapısı:

Harddiskler bilgi saklamak için üretilmiş çok güçlü elektromanyetik yapılı (Non-Volatile Storage / NVM) donanımlardır. NVM donanımları ( Read-only memory ) sadece okuma , ( Flash Memory ) ön bellek olarak tabir edilir. Bu işlevle çalışan aletler Harddisk’ler , Disket’ler , Kaset’ler , Optik Disk Sürücüler Dvd , Cd vb.

 

Harddisklerde Data işlenmesi metalden yapılmış yüzeyi FE3O4 ( Demir Oksit ) kaplamalı disk benzeri yapılar üzerine yapılır.
Bu yapıya kaydolan bir veri mıknatıslanma yolu ile yüzeye işlendiğinden dolayı istenerek silinmedikçe sabit şekilde kalır. Herhangi bir  güç kaybında , elektrik kesintisinde sorun durumunda diğer yongalarda kaybolduğu gibi kaybolmazlar ör: RAM’ler.

Metal Diskleri daha performanslı yapan bir diğer etkende diskin dönme sayısıdır. Buna RPM ( Revolutions Per Second ) adı verilir. Genellikle Harddiskler 3600,5400,7200,10000 rpm değerleri ile sunulur.

 

Kapasite & Erişebilirlik :

Teknoloji ilerledikçe Harddisklerin hızları / kapasiteleride süratle artmaktadır. Dijital Müzik çalarlar , taşınabilir Fotoğraf makineleri / kameralar olsun bu gereksinimi doğurmaktadır artan kaliteyi karşımalamak için.

Harddisklerin hızını etkileyen yegane unsur dönüş hızıdır (RPM) , depolama alanı arttıkça dönüş hızı büyük bir sorun teşkil etmektedir alan yoğunluğu arttığı için.İlk 3.5” 1TB HDD 5 katmanda her biri 200gb olan HDD yi Hitachi Deskstar sunmuştur.

Harddiskiniz hakkında detaylı bilgileri performans testi / Bad Sector testi yapabileceğiniz bir yazılım olan HDTUNE ile yapabilirsiniz.

www.hdtune.com

Tarih:
Hit: 12544
Yazar: decameron

Taglar: hdd recovery nasıl yapılır? wipe nasıl atılır? ( w


Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.