Optimizasyon Nedir, Nasıl Yapılır ve Örnekleri

     Programlamada Kod Optimizasyonu

    Algoritma Nedir?

        Algoritma bir sorunun çözülmesinde izlenen yol ve yöntemlerin bütününe verilen isimdir.

    Kod Nedir?

        Algoritmaların bilgisayar tarafından anlaşılabilmesi ve bir anlam ifade edebilmesi için Bilgisayar diline çevirilmesinde kullanılan ifadelerdir.

    Peki Optimizasyon Nedir?

        Bilgisayarlar algoritmadan çevirilen kodları işlerken belli bir hafıza kullanır ve belli işlemler yaparlar. İşte Bilgisayarların programları daha hızlı ve daha az hafıza kullanarak yorumlaması için bu kod ve algoritmaları düzenlenmesi işlemine optimizasyon denir.

        Optimizasyon işlemi Kodda Optimizasyon ve Algoritmada Optimizasyon olarak ikiye ayrılmaktadır. Algoritma optimizasyonu çözüme giden yolun daha sade ve kısa yoldan oluşturulması ile yapılır. Kodda optimizasyon ise algoritmadan bilgisayar diline dönüştürülen kodların daha hızlı ve sağlıklı calışması için yapılan düzenlemeler bütünüdür.

        Kod ve algoritma optimizasyonlarında genelde iki amaç güdülmektedir. Bunlar hız ve/veya boyuttur. Genellikle sağlıklı bir algoritma ve kodun yazılabilmesi için bu iki amaçdan birinden feragat etmek gerekmektedir. Örneğin bir programın daha hızlı çalışabilmesi için genellikle boyutunu büyütmek yada bir programın boyutunu küçültmek içinde hızından bir miktar olsun vazgeçmek gerekebilir. Burada en ideal yöntem hız ve boyutu doğru oranlarda birleştirerek programların yazılmasıdır.

        Hızda optimizasyon ile genellikle bir programın daha hızlı çalışmasına yönelik bir amaç bulunurken, Boyutta optimizasyonda ise programın hafızada kapladığı alanın azaltılmasına yönelik(yani programın kapladığı ram miktarı) bir amaç bulunmaktadır.

        Örnek 1:

Az yer kaplayan ama yavaş çalışan kod Daha fazla yer kaplayan ancak hızlı çalışan kod

For j=1 to 5
     Call altmenu
Next

Call altmenu
Call altmenu
Call altmenu
Call altmenu
Call altmenu

 

 

       


renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır. 

Tarih:
Hit: 5647
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.