Ubuntu Kurulum Sonrası Ayarları

Dökümanın Forum Konusu Linktedir : http://www.tahribat.com/Forum-Dokuman-Ubuntu-Kurulum-Sonrasi-Ayarlari-139339/

Merhaba,

Ubuntu Linux dağıtımı birçok açıdan en iyi Gnu/Linux dağıtımları arasındadır. Özellikle son kullanıcılar için. Fakat Ubuntu ne kadar son kullanıcıya uygun olursa olsun, ne kadar kullanıcı dostu olursa olsun çeşitli teknik ve ticari nedenlerden dolayı kurulumdan sonra birkaç işlemle son haline getirilmesi gerekir.

İşlemler denmesi sizi korkutmasın yapacağınız çoğu zaman terminale birkaç kod yapıştırmak.

Ubuntu sürekli güncellenen ve yükseltilen bir dağıtım olduğundan yazılacak olan içeriğin zamanla işlevselliğini kaybedeceğini düşünebilirsiniz fakat bu doğru değildir. Aslına bakarsanız Ubuntu 10.10'a kodek yüklemekle Ubuntu 7.04'e kodek yüklemek arasında hiçbir fark yoktur.

Konuya hızlıca bir giriş yaparsak ;

Ubuntu 10.10'u indirdiniz ve bir şekilde kurulumu yaptınız. Kurulumu yaparken size 3.parti uygulamaları kullanıp kullanmak istemediğinizi soracaktır. Eğer burayı onaylamazsanız flash player ve mp3 kodekleri gibi birçok araç sisteminize kurulmayacaktır. Fakat son alınan karara göre flash player bu seçeneği işaretlediğiniz halde kurulu gelmeyecek artık.

İlk olarak yapılması gereken ;

1-Bilgisayarınızı açtığınızda tüm sürücülerin yüklendiğinden emin olmalısınız, ekran kartı dışında ki sürücüler yüklenir ve ekran kartı sürücünüz de bulunur. Kurmak sizin onayınıza kalmıştır. Bu yüzden ekran kartı sürücünüzü kurmak için masaüstünüzde çıkan "kısıtlanmış donanım" uyarısına tıklamanız yeter ama eğer böyle bir uyarı gözünüzden kaçtıysa

 Sistem-YÖnetim-Ek sürücüler yolundan karşınıza çıkan ve karşısında "Önerilen" yazan ekran kartı sürücünüzü kurabilirsiniz.

Artık donanımla ilgili birşey kalmadı. Zaten birşey yoktu ama insanın ilk kez yaptığı şeyler çoğu zaman zor ve karmaşık gelir. Şimdi gerekli birkaç paketi kuracağız o kadar.

2-Konuyu şuraya getireceğim, eğer sisteminize flash player dahil olsada olmasada Ubuntu için gerekli araçların toplandığı bir paket var, bu paketi kurduğumuzda

-Flash Player, Birçok ses ve görüntü kodekleri (mp3,acc,avi vs.) ve MS yazı tipi fontları kurulmuş olacak (İsteğe bağlı) Bu web sitelerini gerçek fontlarında görmenizi sağlayacak. Tabii siteler bu fontlarla hazırlanmışsa. Bunlarıkurduğumuzda artık sistemimiz tamamen hazır.

Evet bu paketi kurmak için Sistem-Yönetim yolunda ki Synaptic Paket Yöneticisine giriyoruz ve

ubuntu-restricted-extras yazarak aratıyoruz, zaten yazarken karşınıza çıkacaktır. Ardından kurulum için işaretliyoruz ve uygula diyoruz.

3-Fakat çok tercih edilen birkaç kaliteli program kuralım ki verimlilik maksimuma çıksın. Öncelikle rar dosyalarıyla problem yaşıyorsak

sudo aptitude install rar unrar

komutunu vererek bu problemi çözelim.

4-Artık sıra uygulamalarımızı indirme işinde. Synaptic paket yöneticisinden "vlc" yazarak VLC player "chromium" yazarak Chromium tarayıcılarını indirmek mümkün, veya Ubuntu Yazılım Merkezi'nden başka yazılımlarda keşfedebiliriz.

Kolay gelsin.

Tarih:
Hit: 2288
Yazar: opensource2009



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.