1KVA Lık Güç Kaynağına Akü Bağlama
-
Arkadaşlar başlıktanda anlaşılacağı gibi normal bir güç kaynağını araba aküsü ile birleştirip besleme yapmak istiyorum ama nasıl birleştirilir nasıl yapılır pek bilgim yok. az biraz araştırdım ama istediğim gibi bi bilgiye ulaşamadım. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim. veya bildiğiniz yapımıyla ilgili video veya resimli anlatımlar varsa paylaşabilirseniz çok güzel olur en azından başka arkadaşlarımızda bu konudan faydalanabilir ileride...
şimdiden tşk ediyorum...
-
ARKADAŞLAR BUNU Bİ YERLEDEN BULDUM AMA NASIL YAPILACAĞINI GENE ANLATMAMIŞ. BAĞLANTILAR DİREKMİ YAPILIYOR YOKSA BAŞKA Bİ PARÇA FALAN KULLANILIYORMU ONU ÖĞRENMEK İSTİYORUM...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Selam arkadaşlar,
Elelktronikle uğraşan, kendi UPS'ini yapan, bahsettiğiniz modifikasyonu yapan, ve hatta bu sistem ile tüm evin elektriğini sağlayan biri olarak konuya biraz katkıda bulunmak istedim.
Öncelikle UPS'ler için ve arabalar için kullanılan aküler farklı tiptedir. Araba akileri starter tip olup sadece yüksek kalkış akımı sağlamak (yaklaış 450A kadar) için üretilirler. UPS aküleri ise stasyoner (deep-cycle) tipte olup bu aküler starter tiplerine göre daha fazla deşarj olabilirler. İçlerindeki asit jel kıvamındadır ve dışarıya gaz çıkışları olmaz (bazı tiplerinde olabilir). Starter aküleri en fazla 10,8V düşenen kadar kullanabilirsiniz. Akü gerilimi bu değerin altına indiğinde plakalarda oksitlenme olur ve bunu özel düşük akım şarj yöntemiyle giderebilirsiniz. Ama akü ömrü kısalacaktır. UPS aküleri ise üretim şekilllerine göre Starter akülerden çok daha düşük gerilimlere kadar deşarj edilebilirler. Araba akülerinde maximum şarj gerilimi 14,2V, olması gereken standart şarj gerilimi ise 13,8V.
Bende şu anda üç adet UPS var ama ben daha çok APC 1200Smart UPS kullanıyorum. Bu UPS normalde 2*12V=24V ile çalışıyor. Ama ben iki takım akü olmak üzere toplam 4 akü bağladım. Sonuçta yine 24V ile çalışıyor. Ve 19" monitörümle beraber bri masa lambası da dahil yaklaşık 3-4 saat idare ediyor. Bu şekilde daha yüksek kapasiteli (Amper Saat) aküleri bağlamak süreyi oldukça uzatıyor.
UPS'e orjinal akülerinden daha yüksek kapasitede akü bağlamak zararlı değildir. Sonuçta UPS özelliklerinde ne kadar VA (Volt amper) veya Watt (bu iki birim birbirinden farklı şeylerdir) olduğu belirtilir. Cihaz bu değerden fazla güç çeken bir aleti çalıştıramaz veya çok kısa bir süre çalıştırabilir. Ama bu aleti ne kadar süre çalıştırabileceği tamamen akülerinin kapasitesine bağlıdır. Mosfet'lerin ısınmasına gelince; bu olmaması gereken bir durum. Yani siz UPS'e istediğiniz kadar akü bağlayın (orjinal gerilim değerine göre tabi)UPS'e zarar vermezsiniz. Bu işlem sadece UPS'in aküleri daha uzun sürede şarj etmesine sebep olur. Ama burada UPS'in ayarları da önemli. Isınma bir tek şu sebeple olabilir. Orjinal aküler 1Amper akım çekerek şarj olabilirken, daha yüksek kapasiteye sahip olan aküler UPS'den 2Amper çekebilir. Sonuçta UPS şarj devresi zaten max 2A verebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Ama orjinal aküler bu kapasiteyi sonunda kadar kullanmazken, sizin taktıklarınız bu sınıra kadar kullanır. UPS şarj devreleri şarj akımını sınırlayacak şekilde dizayn edilirler. Yani siz çok zorlarsanız en fazla içindeki sigortaları yakabilirsiniz. Ancak akü takviyesi ile sigorta falan yakamazsınız.
Akü takviyesi yapacaksanız;
1- En az UPS içindeki akü kablolarının kalınlığında, mümkünse biraz daha kalın çapta kablo kullanın.
2- Bağlantıları akülere uygun pabuçlar ile ve vida ile yapın. Timsah kıskaçları ile değil.
3- Aynı tipte (Ah) aküleri kullanın. Sonuçta paralel bağlı akülerden biri bitince diğer aküden akım çekmeye başlayacaktır. Aküleri su kabı gibi düşünün. 1Lt ve 2Lt olan aynı seviyedeki iki kap, bir boruya bağlandı, musluğu açtınız, önce 1Lt bitmelidir. Ama bitemz, her iki kap da aynı hizada giderek boşalır. Çünkü 2Lt'lik kaptan diğerine su geçişi olacaktır. İnanmayan denesin.
4- Aküleri dışarıda tutacaksanız, ki tutmaya mecbur kalırsınız, kutup başlarını mutlaka izole edin. Kazara kısa devre etmek istemezsiniz. Akülerin patlamasına sebep olursunuz. Asit dolu bir kabın patlaması da pek hoş olmaz.
5- Yanınızda mutlaka bir ölçü aleti olsun, etiket ve işaretleri doğru okuyun. Ters bağlantı hem akülere hem UPS'e zarar verebilir.
6- Aküleri arkaşın bahsettiği temizlikçi kadın gibi kolay devrilebilecek veya kurcalanabilecek şekilde koymayın.
7- İdeal şartlarda Akü Kapasitesi (Ah) = Aküden çekilen Akım (A) X Süre (saat)formülüne sadık kalarak hesap yapılır. Örneğin 60Ah lik bir akü 1saat boyunca 60 amper veya 10 Saat boyunca 6 amper akım verebilir (12V olarak tabi). Eğer Elinizde yüksek akım ölçebilen bir ampermetre (multimetre) varsa, bunu UPS aküsünün bir kutubunu söküp araya seri bağlayarak bilgisayarınızı açın ve elektiriği kesin. Çekilen akımı not edin (genellikle stabildir). Diyelim ki 2A çıktı. Akü de 4Ah. Bu durumda (ideal şartlarda) akü tam doluysa 2 saat idare etmeli. Siz 14Ah bir akü takarsanız 7 saat idare etmeli.
8- Eğer elektrik konusunda kendinize güvenmiyorsanız bu işlemi kendi başınıza yapmayın.
İdeal şart : Hiçbir ısı kaybı olmadan (olmaması mümkün değil, eğer -273C derecede süper iletkenler kullanılmıyorsa), akülerin üzerinde yazan değerin doğru olduğu kabul edilerek (ki çoğu zaman altında olur), cihazın verimi %100 ise (ki ben şimdiye kadar bu verimde çalışan bir cihaza rastlamadım.
Aklıma gelenler bunlar, umarım yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsinALINTIDIR....