




2 Boyutlu Resmi 3 Boyut Halinde Düzenleyen Büyük Buluş
-
Arkadaşlar, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Royal Teknoloji Enstitüsü (KTH)’de ‘robotik’ üzerine doktora eğitimi alan Türk öğrenci Alper Osman Aydemir, istenilen her şeyi 3D modelleyip internet üzerinden göstermeyi kolaylaştıran bir yöntem geliştirdi. 2006 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik lisans programından mezun olan Aydemir, 3D modelleme metotlarını dünyadaki herkesin kolayca ve ücretsiz olarak kullanmasını sağlamayı ve aynı zamanda toplanan verileri paylaşarak bilimin ilerlemesine yardımcı olmayı amaçlıyor.
çok sevindirici ve dahiyane bir gelişme.Hepimiz biliyoruz ki 2 boyutlu bir görüntüyü ancak saatlerce üzerinde çalışarak 3 boyutlu bir hale getirebiliyorduk.Fakat Osman Aydemir adlı arkadaş 2 boyutlu her cismi köprü metodunu kullanara 3 boyutlu hale getiriyor.Nasıl mı oluyor, çok basit bir olay değil, alınan 2 boyutlu resim incelemelerime göre önce 2 kısma bölünüyor,2 boyutta 3 boyutlu görüntü şeklinde düşünülerek yeniden boyutlandırılıyor. en sonunda ise bölünmüş parçalar köprü metoduyla birbirlerine bağlanıyor.
Çözemediğim tek nokta, cismin kavisli kısımlarını nasıl bir metod kullanılarak ayırt ediliyor ve modelleniyor.
Saatlerce zbrushta gerçeğe yakın bir modellemeye gerek kalmadan direk 2 boyutlu görüntüyü 3 boyuta çeviriyor.
Bu hem konsept dizayn, hem 3d modelleme hem oyun sektöründe çığır açıcak bir gelişme.
-
%100 türk yapımı!!
gibi başlıklar goruruz yakında :D
ama senin dediğin gibi oyun vs sektorunde çığır açabilir
-
3d modellemecileri işinden edebilir :)
-
mRBerkay bunu yazdı
3d modellemecileri işinden edebilir :)
işinden etmez zaman kazandırır sadece.
-
hocam bunu yıllar evvel görmüştüm yeni bişey değil geliştirmemişlermi hala olduğu gibi duruyo
Tnrsk tarafından 25/Eyl/13 22:03 tarihinde düzenlenmiştir -
adam kinect ile video record ediyor. kinect zaten 3d algılama yeteneğine sahip bi alet. o yüzden bi zikim değil.
daha once ms in bi uygulaması vardı. bundan 10 kat daha iyiydi.
-
2 boyutlu bi görüntüden 3d veri alman imkansızdır. Çok büyük veri arşivine ihtiyacın var onun için ve tabi çok hızlı bi işlemci gücüne.
burda yaptığı videodaki görüntülerden üretmek yani 2-3 foto dan değil sürüyle fotodan yapıyr. buna benzer baya çalışma var
-
Al hoca buda 2 yıl önce bu işin oyuna taşınmış hali tüm olay kinect de bitiyo ztn o sensör o cihazda olduğu sürece bu iş kolay http://www.youtube.com/watch?v=x2mCDkqXki0
EdepsizPenguen tarafından 26/Eyl/13 08:02 tarihinde düzenlenmiştir -
Hahaha :) Hocam Kinect zaten depth map veriyor normalde yeni birşey değil ki bu. Üni'den bi arkadaşımın lisans bitirme projesi bunun 360 derece dönenini yapmaktı. Nesneyi koyup kinect önünde 360 derece çevirip tam model çıkartıyolardı. Bu işe göre çok daha kompleks bi problem.
http://www.youtube.com/watch?v=quGhaggn3cQ
2011 den bir görüntü :)