folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder 2. İşletim Sistemi Kurulumu... Yardım Edin Lütfen.

2. İşletim Sistemi Kurulumu... Yardım Edin Lütfen.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByClicker
    ByClicker's avatar
    Erkek
    Arkadaşlar ben daha önce hiç işletim sistemi kurmadım. [ Bilgisayarım 2 aylık ]
    Yerel Disk C'de Windows XP var. Yerel Disk D 'ye de Linux Sürümlerinden Birini Kurmak İstiyorum. Windows'uma Zarar vermeden kurmak için disk yönetimini kullanarak yerel disk D'de ''delete partition '' işlemini uygulayarak diskimi kurulum için hazır hale getirdim.

Anakartım ise Gigabyte ( Bu bilgiyi verdim çünkü bios'a hangi tuşla gireceğimide bilmiyorum ;) )

Bundan Sonra ;

Diski dvd yazıcıya takıp bilgisayarıma reset atacam ve hangi tuşa basarak bios'a girecem ve kurulum için hangi adımları izlemeliyim. Yardımlarınızı Bekliyorum...

[ Not : Linux Sürümü CD'de DVD'de değil. Bu bilgi belki lazımdırç ;) ]

Saygılarımla
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    öyle bişi varmı olsa güzel olur

Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar instagram sayfasında >>>instagram/cilginsigortaci/ █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    afrasiab
    afrasiab's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

cd veya dvd de deilse nasıl kurmayı düşünüyorsun ??? 

Acı veriyorsa geçmiş, geçmemiş demektir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkF4Te
    DarkF4Te's avatar
    Erkek

sevgili mürid yaparsın tabii sen yeterki iste :D
    Anahtar kelimeler sanal pc,virual machine ;)

Biraz daha açacak olursam http://www.vmware.com/ vmware adında bir program var pcde sanal bır bılgısayar olusturuyor 1 pcnın ıcıne baska bır pc koyuyorsun yanı :P vaktı zamanında kullanmıstım (:

ayrıca cd yada dvd degıl demıssın o zaman iso yada klasor yada ziptir :P her ne ıse iso halıne getır bır imaj programı ile vmware iso dosyalarından da kurulum yapıyor ;) (cd vs. ilede yapar tabii)

ama  c ve d 2 ayrı harddisk ise jumper ayarlarından master ve slave ile oynayarak 2 ayrı işletim sistemi kurabılırsın (biraz zahmetli ama en temiz olanı bu bence )

Detaylı aramak sana kalmıs yoksa burda programı anlatıcak olsam baya bi uzar :P
    Ama şunuda belirteyim mesajındaki anlatımından biraz acemi olduğun izlemine vardım bu tür işlemlerde biraz temel bılgı lazım misal bios hakkındakı acıklamalrın (: önce onları araştır öğrenn yok ben onalra girmeden yapıcam dersende onemlı dosyalarını sımdıden yedekle gerçi vmwarede çok büyük bir riskin yok ama 2. yontem bu konuda riskli (:

Kolay Gelsin..

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek
    O linux sürümünü önce bir cd/dvd neyine çek. Sonra makina açılırken bios ekranına girmek için delete tuşunu kullanıyoruz, bios ayarlarında boot sırasında en öne cd/dvd-rom'u götürki bilgisayar açılırken önce cd/dvd-rom'a baksın. Yerel disk D'ne malesef linux kuramazsın Partition Magic vb. program yardımıyla D'yi sil boşalan yerlede ext3 formatında yeni bir patition oluştur. Sonra hangi sürümü kullanacaksan tak dvd'sini boot et dvd'den, sonrasında kurulum sihirbazı seni yönlendirir zaten, sonra kurulum esnasında partition ayarları gelecek dikkatli ol, custom ya da özel vb. yazar onu seç ve "/" klasörünü daha önce hazırladığın ext3 partitiona bağla. Diğer önemli noktada sana bootloader ayarları ekranı gelecek o ekranda wndows'u "other" diye görecek bootlist'e eklemeyi unutma. Bu kadar basit. Şunu da unutma Linux'te full ntfs desteği var, ama window's altında ext3 dosya sistemini göremezsin. Kurulumdan önce partition ayarlarını ona göre yap. Kuracağın linux sürümünü söylersen, o sürümü kullanmış arkadaşlardan daha ayrıntılı yardım alabilirsin. En güzeli varsa çok önemli bilgin yedekle bir yere(dvd, harici hdd vb.) sonra incüğünü cüncüğünü kurcala, bozacağım diye korkma, zaten boza boza öğreneceksin. Eğer linux kurulumu esnasında gelen partition ayarları kısmında bir hata yapmazsan zaten harddisk C'ye dolayısıyla windows kurulumuna bir zarar gelmez.

while (1<2)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Mesela ubunto ile çalış.

Zaten cd üzerinden kullanıyosun.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByClicker
    ByClicker's avatar
    Erkek

Arkadaşlar İlk Önce şunu söylemek istiyorum sürümün cd'de olduğunu dvd 'de olmadığını söylemişim ama herkez ne cd nede dvd'de olmadığını anlamış lütfen dikkatli okuyalım :) neyse bilgisayarımda sanal makina kullanmadan yerel disk d'ye kurmak istiyorum 2. işletim sistemini bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkF4Te
    DarkF4Te's avatar
    Erkek
    ByClicker o zaman KrypT zaten anlatmış olayı öyle yap ama ben hala sanal makınayı tavsıye ederim :P
    Yada hayvanın dediği gibi live boot cdleri var bende Turkix'in vardi dergilerin birinden almıştım tak cdyı boot biostan cdden aç pcyı al sana linux :P
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

Düzgün anlamamızı istiyorsan düzgün yaz. Doğrusu;

Not : Linux Sürümü CD'de, DVD'de değil. Bu bilgi belki lazımdır ;)

Sanal Makina kullanmayacaksan yukarıda anlattım, sorularını buradan sorabilirsin. 

while (1<2)
Toplam Hit: 2232 Toplam Mesaj: 9