24 Ocak Kararları Nasıl Bir Ekonomik Bilinçle Alındı?
-
24 Ocak Kararları, 24 Ocak 1980 tarihinde ekonomik literatüre geçen ve yapısal dönüşümleri içeren bir program.
Süleyman Demirel, 1979 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirdiği Turgut Özal'a yeni bir ekonomik istikrar programı hazırlama görevi vermiş ve bu program kısa sürede hazırlanmıştı. 24 Ocak 1980'de kamuoyuna açıklandı.
24 Ocak Kararları'nın ana hatları şu şekildedir:
- %32,7 oranında devalüasyon yapılarak günlük kur ilanı uygulamasına gidilmiş,
- Devletin ekonomideki payını küçülten önlemler alınmış, KİT'lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırılmış.
- Gübre, enerji ve ulaştırma dışında sübvansiyonlar kaldırılmış.
- Dış ticaret serbestleştirilmiş, yabancı sermaye yatırımları teşvik edilmiş, kâr transferlerine kolaylık sağlanmış.
- Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri desteklenmiştir.
- İthalat kademeli olarak libere edilmiş, ihracat; vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti, sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemi ile teşvik edilmiştir.
en basit wikipediada yazılanlar.. Ekonomik olarak nasıl bir darboğazdaydık merak ettim doğrusu, bu maddelerin gerekçeleri neydi?
Ayrıca ülke ekonomimizle ilgili (geçmiş ekonomi ve bugün) kitap önerisinde bulunabilecek var mı?
-
The_Cure bunu yazdı
24 Ocak Kararları, 24 Ocak 1980 tarihinde ekonomik literatüre geçen ve yapısal dönüşümleri içeren bir program.
Süleyman Demirel, 1979 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirdiği Turgut Özal'a yeni bir ekonomik istikrar programı hazırlama görevi vermiş ve bu program kısa sürede hazırlanmıştı. 24 Ocak 1980'de kamuoyuna açıklandı.
- Devletin ekonomideki payını küçülten önlemler alınmış, KİT'lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırılmış.
- Dış ticaret serbestleştirilmiş, yabancı sermaye yatırımları teşvik edilmiş, kâr transferlerine kolaylık sağlanmış.
- İthalat kademeli olarak libere edilmiş, ihracat; vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti, sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemi ile teşvik edilmiştir.
en basit wikipediada yazılanlar.. Ekonomik olarak nasıl bir darboğazdaydık merak ettim doğrusu, bu maddelerin gerekçeleri neydi?
Ayrıca ülke ekonomimizle ilgili (geçmiş ekonomi ve bugün) kitap önerisinde bulunabilecek var mı?
1. madde ) ekonomi sıçtığından türk lirasının değerini yeniden ayarlayabilmek için devlet deli gibi para bastı. para basmasa maaş ödeyemeyecek zaten bu kafa ile 2001 yılına kadar para basıldı.
düzgün bir ekonomide devletin borç stoğunun minimum olması lazım. devlet kar amacı gütmeden iş yaptığı için aldığı borcu geriye ödemekte zorlanır. ne kadar cok borcu olursa o kadar vergi döşer. 2. numaralı madde bunun için.
3) burdan neler etkilenmiş bilmiyoruz.
4) klasik yabancı sermaye olayı 5) ihracat gibi . burdaki şirketlerin yurt dışında iş yapıp para getirmesi. 6) ithalatı azaltıp ihracatı artırmak.
teoride maddeler mantıklı 1. maddeyi saymazsak. o da zorunluluktan. pratikte bu maddeleri gerçeklemek için ne yaptılar o önemli.
-
hocam Uğur Mumcu bunun üstüne çok gitmiş. Bi de bunun sonucunda hayali ihracatlar ortaya çıkmış.
-
The_Cure bunu yazdı
hocam Uğur Mumcu bunun üstüne çok gitmiş. Bi de bunun sonucunda hayali ihracatlar ortaya çıkmış.
dediğim gibi pratikte makul şeyler. adam burdan ihracat yapıyorum deyip rüşvetle gümrükçüyü de ayarladıktan sonra neler yapmıştır neler. teşvik yapılmış ama kontrol eden kimse olmamış.
2001 de derviş geldikten sonra kendi ağzından açıklama yaptı. 1 kere para basmayacaksın. adam abd den geldiği için ordaki rezilliği biliyor. para basmadığın gibi vergiyi artırıp milletin elinde avucunda ne varsa toplayacaksın. bunu yaptıktan sonra zaten etraftaki ürünlerin hepsinin fiyatı normale düşecek. fiyatlar normale inince tabiki enflasyonda birden düştü. burda kritik bir olay daha var. bu adam ilk defa merkez bankasını da ekonominin içine dahil etti. merkez bankası şuanda olduğu gibi yıllık değerlendirme yapar ve bu değerlendirmelerin hiçbiri tutmazdı. sıkı para politikası ile artık 1 ocak 2013 ten 31 aralık 2013 ü yorumlamak mümkün oldu. tabi bunlar anca son 2-3 sene olabilen şeyler. merkez bankasının tahminlerine göre şirketler de kendi ekonomilerini kar oranlarını belirleyebilir oldular. bunların hepsi pozitif şeyler.
-
The_Cure bunu yazdı
Kitap adı bulursak iyi olacak..
Ben buraya bulduğum kaynakları yazayım...
http://www.yildiz.edu.tr/~gonel/akademikdosyalari/sunumlar/TurkiyeEkonomisi6.ppt
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/guzel/2013/01/24/iyi-ki-oldu-24-ocak-ekonomik-kararlari
Şu kaynak çok güzel.. http://www.yenidenergenekon.com/wp-content/uploads/2008/08/24ocak.pdf
http://www.ekodialog.com/Makaleler/Ekonomik_Krizler_son_20_yil.html
SerYolcu tarafından 28/Kas/13 21:53 tarihinde düzenlenmiştir -
www.yildiz.edu.tr/~gonel/akademikdosyalari/.../TurkiyeEkonomisi6.ppt
açılmıyor.
-
The_Cure bunu yazdı
www.yildiz.edu.tr/~gonel/akademikdosyalari/.../TurkiyeEkonomisi6.ppt
açılmıyor.
http://www.yildiz.edu.tr/~gonel/akademikdosyalari/sunumlar/TurkiyeEkonomisi6.ppt
Linki yeniledim...
-
Hocam dediğin kaynaklara baktım.
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/guzel/2013/01/24/iyi-ki-oldu-24-ocak-ekonomik-kararlari
burdaki adamın anlattıkları bana taraflı ve boş geldi yani sırf kendi reklamını yapmış, iyi olmuş diyor ama nasıl iyi olduğunun cevabını aradım açıkçası.
Burdan da bir sonuca varamadım.
Bu paylaştığın link gayet güzel anlatmış, bayağı faydasını gördüm sağolasın. Yalnız bu bilgilere göre sadece sana değil, herkese 6 tane sorum olacak.
1-) Yabancı sermayeye neden teşvik verildi? Yerli sermayeye teşvik verilmedi?
2-) KİT'lerin yatırımları neden yabancı sermayeye açıldı?
3-) Kararlar sonucu oluşan Banker Krizleri ülke ekonomisini ve yatırımcıları nasıl etkiledi?
4-) Bu kararların iyi sonuçları neler; kötü sonuçları neler?
5-) Sizce bu kararlar ülke ekonomisinde gerçekten söylenildiği gibi bir devrim yaratıp ekonomimizi ayakta mı tuttu yoksa beterin de beteri mi oldu? Ben iyi yöndeki verilerde bir düşüş görüyorum.
6-) Bu kararlar sonucunda ülke ekonomisinin yabancılara teslim edildiği görüşleri var, bunun dayanağı ve doğruluk ya da yanlışlık payı nedir?
-
Ayrıca hala kitap önerisi bekliyorum. Yahu kimse mi merak etmedi kendi ülkesinin ekonomi tarihini? Herşey ideolojik mi?
Dentist tarafından 01/Ara/13 01:33 tarihinde düzenlenmiştir