45000 Hz Ses Dalgası Üreteci Ve Alıcısı Yapmak İstiyorum
-
başlıkta yazıldıgı üzre 45000 hz ses dalgasını tespit edebilecek tespit ettigi ses dalgasına tepki verecek bi ünite üzerinde çalışıyorum sadece hayvanların duyabildigi bu ses frekansını nasıl tespit ederim fikirleri bekliyorum.
projeyi anlayıp projeme ortak olacak arkadaşlar pm ile ulaşınız elektronik bilgisi olmayanlar saçma sapan fikir üretmeyiniz.
-
verici kısmı kolay alıcısı biraz karışık olur.alınan ses sinyali zayıflayarak gelecektir ilk başta yükseltmek gerek onu sonrada istenilen frekanstamı onu taramak gerek eğer öyle ise gerisi kolay zaten tepki olarak ışıkmı sesmi istersin orası basit.
alıcı kısmı kastırır baya bi.
-
elektronik bilgim yok fakat fikrim sacma değil:
->bildiğim kadarıyla ultrasonık ve infrasonık sesdalgalarını banta kaydedip sonra hızlandırıp yavaslatarak, sesi bizim duyabilecegimiz dalga boyuna getirilebiliyor. belki bu işine yarar.
->bilgisayar ortamında ölçme yapabilirsin...
-
Wala ses kartının donanımsal olarak kac khzlik sesi anlayacak kadar sample alabildigini bilmiom hesaplamak lazim
PC ile yapabilirim sanıyorum da sanırım sana cihaz lazım
fast fourier transform çekeriz canlı sese alırız frekansını sonra napacak bip mi dicek?
-
1.ne kadar mesafeye duyarlı bir alıcı rf den bahsediyorsun
2.cevaplardaki gibi cihazın vericeği cevap ne olcak ne gibi tepki
yani burdayakalamak istediğin bir uzaylımı,özellikle gözüne kestirdiğin bir hayvanmı
yada bir teorin varda o frekansı dinleyip kaydedeceksin
kon baslıgında alıcı verici demişsin,ilkcevabındada tepki verecek unite demişin
-
verici kısmı önemli degil asıl amacım ilk etapta 12000 ila 45000 hz arası dalgaları saptayabilecegim bir sistem elektonik bir sistem çok hassas bir preanfi tasarımına başladım alınan verileri digital ortama aktarmamda kullanacagım sistem hakkında hiç bir fikrim yok.
-
alexfarrow bunu yazdı:
-----------------------------
1.ne kadar mesafeye duyarlı bir alıcı rf den bahsediyorsun
2.cevaplardaki gibi cihazın vericeği cevap ne olcak ne gibi tepki
yani burdayakalamak istediğin bir uzaylımı,özellikle gözüne kestirdiğin bir hayvanmı
yada bir teorin varda o frekansı dinleyip kaydedeceksin
kon baslıgında alıcı verici demişsin,ilkcevabındada tepki verecek unite demişin
-----------------------------
max 6 km alana kadar duyarlı bir alıcı olacak gelen ses sinyalini decode etmesine gerek yok 12000 ila 45000 hz arasında dalgayı algıladıgı anda kaç hz oldugunu saptamam yaterli. -
6km uzaklığa ses dalgasını yollamak kasmasın seni :|
ayrıca bir hayvanların duyabileceği frekans diyorsun bir radyofrekans diyorsun bişey anlamadım
bence ses dalgaları ile elektromanyetik dalgayı birbirine karıştırıyorsın ama neyse :|
-
dediklerinden anladığım şunlar;
zaten bu frekansta bi işaret üretecin var senin. yapmak istediğin ise sadece bunun alıcı kısmı olucak. eğer bu frekansta bir işaret gelmiş ise istediğin bir şekilde tepki verecek.
Şimdi bu anladıklarıma dayanarak;alıcı tarafında;
1. anten tasarımı yapılacak.
2. filtre tasarımı yapılacak. bu kısım önemli. bantgeçiren bir filtre tasarımı yapılacak. filtrenin alt kesim frekası 20Khz üst kesim frekansı da 45Khz olacak.
3. artık bu filtre sayesinde ssadece 20-45Khz arasındaki işaretleri alabileceksin.
4. demodülatör tasarlanacak(eğer anlamlı bilgiler gönderilirse bu kısım karışık olacaktır.) gönderici tarafından sinüs işareti gönderilirse bu sinüs işaretinin geldiğini anlamak için bir tane integral alıcı devre tasarlanacak.
5. integral alıcı devrenin çıkışı 5V ise karşı taraftan bir sinüs gelmiş demektir. artık bu senin kontrol işaretin olacak. bu işareti kullanarak ister ışık yakarsın ister zil çalarsın. kolay gelsin.
şayet gönderilen veri anlamlı bilgiler taşıyorsa işler tamamen değişir. öyle bir durum ise ona göre de anlatırız bişeyler.
araştırma yaparsın diye anahtar kelimeler veriyorum;
modulation, demodulation, integrator, bandpass filter, antennas:)
edit:
sen kaç herz olduğunu anlamaya çalışıyor mussun. o halde 4. adıma kadarki işler yine aynı olacak sonrasında http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00795a.pdf bu gibi frequency to voltage converter lar kullanarak yapacaksın.
-
kısaca köpek kovan devreleri incelemesin osilatör kısmıylada oynayarak ilk adımı ata bilirsin şuan bende bir kaç devre sekronazisyonuyla uğraşıyorum