folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder 5G'ye İlişkin Merak Edilen 10 Soru Ve Cevapları

5G'ye İlişkin Merak Edilen 10 Soru Ve Cevapları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Erkek

31 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenmesi planlanan törenle, 

Türkiye'nin 5G'ye geçişi resmen ilan edilecek.

Yeni nesil mobil iletişim, yüksek hız ve düşük gecikmeyle birçok alanda dönüşüm sağlayacak. 

Sistemin, sanayiden sağlığa birçok alanda önemli yenilikler getirmesi bekleniyor. 

Bu teknoloji, internet hızını artırırken gecikmeyi minimuma indirecek.

5G'ye ilişkin merak edilen 10 soru ve cevapları şöyle:

1- 5G NEDİR?

5G, beşinci nesil mobil haberleşme teknolojisi olarak nitelendiriliyor. 

Bu teknoloji, 4,5G'ye kıyasla çok daha yüksek hız, düşük gecikme ve daha fazla cihaz bağlantısı imkanı sunuyor.

2- TÜRKİYE'DE 5G SÜRECİ NASIL OLACAK?

Hizmet sağlayıcılar yeni yetkilendirmeleri çerçevesinde 1 Nisan 2026'dan itibaren ülke genelinde 5G hizmetini sunmaya başlayacak. 

Yetkilendirme süresi 31 Aralık 2042'ye kadar devam edecek.

3- 5G'Yİ KİMLER KULLANABİLECEK?

5G'nin, başlangıçta 81 il merkezinde eş zamanlı olarak devreye alınması planlanıyor. 

İki yıl içinde ülkenin her noktasına bu hizmetin yayılması hedefleniyor.

4- 5G'NİN 4,5G'DEN FARKI NE?

5G teknolojisiyle mobil internet hızı saniyede megabit seviyesinden gigabit noktasına ulaşabilecek ve mevcut hızlar en az 10 kat artacak. 

En önemli farkı, sadece hız değil, milisaniyeler seviyesinde düşük gecikme ve aynı anda çok sayıda cihazın sorunsuz bağlanabilmesi olacak.

5- HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK?

5G teknolojisi, hayatın pek çok alanında önemli yenilikler sağlayacak. Bu teknoloji, sağlık, sanayi, tarım, eğitim ve ulaşım gibi birçok alanda kullanılacak. 

Akıllı şehir uygulamaları mümkün hale gelecek. 5G, 4,5G'ye kıyasla kat kat yüksek hızlar sunacak. 

Büyük dosyaları saniyeler içinde indirmek mümkün olacak. 

Veri iletimindeki gecikme ciddi şekilde azalacak. 

Aynı anda çok daha fazla cihazın sorunsuz bağlanması sağlanacak. 

Bu da "akıllı şehirler" ve IoT (nesnelerin interneti) için temel oluşturacak. 

Trafik yönetimi, sürücüsüz araçlar, akıllı altyapılar daha verimli çalışacak. 

Doktorlar uzaktan ameliyat yapabilecek, hastalar anlık izlenebilecek. 

Fabrikalar daha akıllı hale gelecek, (Endüstri 4.0). 

Robotlar ve makineler anlık veriyle daha verimli çalışacak. 

Video izleme, canlı yayın, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) çok daha akıcı hale gelecek.

6- 5G'Yİ KULLANABİLMEK İÇİN NELER GEREKLİ?

5G'den yararlanmak için cihazların bu teknolojiye uyumlu olması gerekiyor. 

Türkiye'de 95 milyon civarında cep telefonu bulunuyor. Bunların yaklaşık 32 milyonu 5G'ye uyumlu görünüyor. 

Yaklaşık bir sene önce bu rakamlar 15 milyon civarındaydı. 5G'ye geçtikten sonra bunun hızla artması bekleniyor.

7- TÜRKİYE'DE HANGİ OPERATÖRLER 5G HİZMETİ VERECEK?

İhaleyi kazanan operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone 5G hizmeti sunacak.

8- 5G ALTYAPISI NASIL HAZIRLANDI?

5G haberleşme altyapısının yerli ve milli imkanlarla kurulmasını teminen 5 Ocak 2023'te AR-GE destek çağrısına çıkılmıştı. 

Başvurusu uygun bulunan 14 firma ile 1 Ekim 2023'te sözleşme imzalanarak AR-GE destek süreçleri başlatıldı. 

Türkiye'de 5G için ihale süreci 2025 yılında tamamlandı. 

Fiber altyapı ve baz istasyonu yatırımlarıyla hazırlıklar yürütüldü.

9- 5G'YE GEÇİŞTE YERLİLİK ORANI NASIL OLACAK?

5G çalışmaları kapsamında yerli ve milli teknoloji destekleniyor. 

İlk etapta yüzde 60 yerli ürün, yüzde 30 da milli haberleşme ürünü şeklinde şart bulunuyor. 

5G kullanıma sunulduktan sonra da yerli ve milli katkının peyderpey artırılması hedefleniyor.

10- 5G TÜRKİYE'YE NE KAZANDIRACAK?

5G'nin, Türkiye'nin dijital dönüşümünü hızlandırarak üretim, hizmet kalitesi ve küresel rekabet gücünü artırması bekleniyor. 

Bu teknoloji, birçok sektörün yanı sıra günlük hayatta da birçok kolaylığı ve imkanı beraberinde getirecek.

ntv.com.tr 'den alıntıdır.

kendi düşüncelerim; biz yıllarca max. 2mb internet hızı kullandık. "ares"te herhangi bir filmi indirmeye 1 hafta beklerdik :DDD öyle windows ofis falan hep yedekliydik. bizim zamanımızın idm'si flashget ile 200 küsür kilobyte'ları gördükmü bişey yapayım hıza bak derdik :D demekki yeni nesil internet hızı nimetini anlayamayacak.

Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    watervay
    watervay's avatar
    Erkek

Millet yurtdışında 200 - 300 gb internet kullanır. Biz kaç katını öder 10 gb internete talim ederiz. 5g değil 10g olsa ne olacak. Yazık bari boşuna tören felan yapmasınlar.

Syntax error..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emuxa
    emuxa's avatar
    Erkek

ben 4g de kalmaya devam edeceğim paket fiyatları olmuş ebesininki gibi bir de 5g de hızlar iyice coşacak paketleri su gibi eriyecek.

01100101 01101101 01110101 01111000 01100001
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Erkek
    emuxa bunu yazdı

ben 4g de kalmaya devam edeceğim paket fiyatları olmuş ebesininki gibi bir de 5g de hızlar iyice coşacak paketleri su gibi eriyecek.

aslında haklısın 5g'nin paket fiyatları nasıl olur acaba? tahmin edebilen var mı? (: ben rahatım çünkü netgsm kullanıyorum netgsm'de;

---

Netgsm, 5G desteği sunmamaktadır; şu anda yalnızca 2G, 3G ve 4.5G hızlarında mobil hizmet sağlamaktadır. Sanal Mobil Şebeke Operatörü (MVNO) olarak Turkcell altyapısını kullanan şirket, mobil hatlarda VoLTE (HD ses) özelliği barındırmaz ve arama sırasında 4.5G'den 3G'ye düşüş yaşanabilir. < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="00abccd5-69c8-46e2-a666-e4a2356af849" aria-label="Netgsm Bilgi Bankası +1 - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_b/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_b/bOjMyf;class=QHdJxf_b/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAU" data-hveid="CAEIABAF">
    Netgsm Bilgi BankasıNetgsm Bilgi Bankası +1
    Netgsm Mobil Hizmet Özellikleri:< class="rBl3me" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="708683d1-5677-423f-b27c-c1ab4a2b29e0" aria-label="İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_h/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_h/bOjMyf;class=QHdJxf_h/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAg" data-hveid="CAEIABAI">
    • Hız: 2G, 3G, 4.5G (5G desteklenmiyor).
    • Altyapı: Turkcell baz istasyonları.
    • Teknoloji: VoLTE/HD Ses özelliği bulunmuyor. < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="3bfa3fb0-8a76-4700-9618-1baf6b155147" aria-label="Netgsm Bilgi Bankası +2 - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_u/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_u/bOjMyf;class=QHdJxf_u/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAw" data-hveid="CAEIABAM">
      Netgsm Bilgi BankasıNetgsm Bilgi Bankası +2
    Not: Netgsm ve Turkcell arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle hizmet sürekliliğinde güncel durumu kontrol etmeniz önerilir
    .
     < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="ce7e0254-dc68-4c11-bca7-ce5606a8f508" aria-label="DonanımHaber - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_3c/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_3c/bOjMyf;class=QHdJxf_3c/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgCEAA" data-hveid="CAEIAhAA">
    DonanımHaberDonanımHaber

---

bilgilerini buldum. ben yine 250 dk 50 sms 2gb internet=75 liracık ödemeye devam ederim (; netgsm kaç'G' kullanıyor acaba? 

turkcell baba kaç para dicek acaba? turkcell babanın 'G'siyle bir filmi birkaç dakikada indirir heralde (:

Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Erkek
    ajan1111 bunu yazdı
    emuxa bunu yazdı

aslında haklısın 5g'nin paket fiyatları nasıl olur acaba? tahmin edebilen var mı? (: ben rahatım çünkü netgsm kullanıyorum netgsm'de;

---

Netgsm, 5G desteği sunmamaktadır; şu anda yalnızca 2G, 3G ve 4.5G hızlarında mobil hizmet sağlamaktadır. Sanal Mobil Şebeke Operatörü (MVNO) olarak Turkcell altyapısını kullanan şirket, mobil hatlarda VoLTE (HD ses) özelliği barındırmaz ve arama sırasında 4.5G'den 3G'ye düşüş yaşanabilir. < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="00abccd5-69c8-46e2-a666-e4a2356af849" aria-label="Netgsm Bilgi Bankası +1 - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_b/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_b/bOjMyf;class=QHdJxf_b/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAU" data-hveid="CAEIABAF">
    Netgsm Bilgi Bankası +1
    Netgsm Mobil Hizmet Özellikleri:< class="rBl3me" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="708683d1-5677-423f-b27c-c1ab4a2b29e0" aria-label="İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_h/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_h/bOjMyf;class=QHdJxf_h/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAg" data-hveid="CAEIABAI">
    • Hız: 2G, 3G, 4.5G (5G desteklenmiyor).
    • Altyapı: Turkcell baz istasyonları.
    • Teknoloji: VoLTE/HD Ses özelliği bulunmuyor. < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="3bfa3fb0-8a76-4700-9618-1baf6b155147" aria-label="Netgsm Bilgi Bankası +2 - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_u/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_u/bOjMyf;class=QHdJxf_u/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgAEAw" data-hveid="CAEIABAM">
      Netgsm Bilgi Bankası +2
    Not: Netgsm ve Turkcell arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle hizmet sürekliliğinde güncel durumu kontrol etmeniz önerilir
    .
     < class="rBl3me IWyTpf pjvauc" ="0" data-amic="true" data-icl-uuid="ce7e0254-dc68-4c11-bca7-ce5606a8f508" aria-label="DonanımHaber - İlgili bağlantıları göster" data-wiz-attrbind="=QHdJxf_3c/C5gNJc;aria-label=QHdJxf_3c/bOjMyf;class=QHdJxf_3c/UpSNec" data-ved="2ahUKEwiSlfaeksGTAxU_GxAIHZusDjoQye0OegYIAQgCEAA" data-hveid="CAEIAhAA">
    DonanımHaberDonanımHaber

---

bilgilerini buldum. ben yine 250 dk 50 sms 2gb internet=75 liracık ödemeye devam ederim (; netgsm kaç'G' kullanıyor acaba? 

turkcell baba kaç para dicek acaba? turkcell babanın 'G'siyle bir filmi birkaç dakikada indirir heralde (:

@mkyb soktun milleti netgsm' e şimdi nolacak :)

Önemsediğin Kadar Önemsenirsin. Önemsendiğin Kadar Önemsensersin.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek

emeğe saygı , paylaşım için teşekkürler

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sürpriz komutan
    qoqo
    qoqo's avatar
    Erkek
    emuxa bunu yazdı

5g paket seçimine mi bağlı, mevcut tarifemle 5g kullanamayacakmıyım yani?

Bu konuyu yanlış anladığınızı düşünüyorum, 5g için illaki başka tarifeye geçmeye gerek yok.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

5g kullanımı için cihazın simkartın ve bağlı bulunduğu bazistasyonu desteği yeterli fakat turkcell de bazı paketlerde üst hız sınırı bulunmakta 5g ye özel paket olmasada operatörler pakete özel hız kısıtlaması koyabiliyor.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DjBlueMaN
    DjBlueMaN's avatar
    Erkek

Hazır konu açılmışken bende bir soru sormak istiyorum.

Malum 5G ye geçince video yükleme hızları da son derece yüksek seviyelere çıkacak.Youtube üzerinden bir video yu açtığım zaman,henüz videonun başındayken izlemekten vazgeçtim diyelim,tabi bu arada video yükleme hemen hemen tamamlanmış olacak kısa bir süre içerisinde.Yotube üzerinde böyle bir ayar var mı acaba kısıtlama gibi.Mesela videoyu izlerken sadece 45 saniye ilerisini hafıyaza çeksin ki sürekli video değiştirirken gereksiz yere GB larımızdan harcamasın

Haşa Zulmetmez Kullarına Hüdası, Her Kulun Çektiği, Kendi İşinin Cezası!
Toplam Hit: 779 Toplam Mesaj: 9
5g ile alakalı 10 soru