folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder [Döküman] Ubuntu Web Server Kurulumu

[Döküman] Ubuntu Web Server Kurulumu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Erkek

herşeyden önce bu konuyu tam ayrıntılı olarak en ince detayına kadar anlatmak için değilde forumda açılmış bir konudan dolayı açtıp görsel öğeleri başka bir internet sitesinden aldım. ubuntu server kurmak isteyenlerin takılacağı yerde ne yapmaları gerektiğini anlat6an bir döküman olarak düşünbilrisiniz.

ubuntu web server network ayarların için sunucuna isim vermeni isteyecektir aşağıdaki resimde sunucu adına "web-server" verilmiş.

daha sonra saat ayarlarını yapacaksın. ve sabir disk seçimie geldiğinde "guided - use entire disk" seçeneğini seçip kuruluma devam edeceksin.

daha sonra ki aşamalarda yapman gereken bir ayar olmadığı için continue diyerek devam edip geçebilirsin. fakat bir kaç basamak sonra senden sunucuya kullanıci oluşturmanı isteyecek. ilk önce kullanıcının tam adını isteyecek daha sonraki aşamada senden sadece kullanıcı ismi isteyecek ve bir sonraki aşamada ise oluşturduğun kullanıcı için senden şifre oluşturmanı (2 kere) isteyecek. zaten bu aşamalarda sorun çekmezsin.

bu aşamaları geçtikten sonra paket yönetimi kuruluyor ve senden proxy ayarları istiyor. sen burada hiç bir şey yapmayıp boş bırakıp continue diyerek devam edeceksin.

sonra apt ayarları yapılıp kuruluma devam edecek. ve daha sonra karşına gelecek yerde kurmak isteyeceğin server yazılımını seçeceksin. hangi yazılımı kurmak istiyorsan onu seçili duruma getirip "space" tuşu ile seçiceksin. bu alanda "openssh server" seçeneğini space tuşu ile seötikten sonra enter a basıp geç.

son olarak kurulum tamamlanacak. artık ubuntuyu tam olarak web server yapmak için gerekenler var.

sitemini yeniden açtıktan sonra ilk kurulum esnasında belirlediğin kullanıcı ile giriş yap.
    (kullanıcı adını yaz enter'a bas, senden şifreyi istyeyecek şifreni yazarken ekranda yazdıkların gözükmeyecek şifreni girdikten sonra enter'a bas)

yetkili kullanıcı olarak giriş yaptıktan sonra

sudo aptitude update && sudo aptitude dist-upgrade

komutunu gir ve yetkili olarak giriş yaptığın için şifre istemeyecek eğer yetkili olarak giriş yapmadınsa senden tekrar şifre isteyebilir.
    bu aşamada sana windowsdaki gibi soru soracak ve msn-dos da yaptığımız gibi "Y" yazıp enterlayıp devam edeceksin.
    artık ubuntu server dağıtımı son güncelleme paketlerini indirmeye başlayacak.

artık güncelleme işlemlerini bitirdiğimiz için apache, mysql ve php kurulumuna geçebiliriz.

sudo aptitude install apache2 php5-mysql libapache2-mod-php5 mysql-server

komutuyla beraber apache kurlumuna başlayacaksın.
    kurulum esnasında mysql için senden root şifresi isteyecek sakın bu satırı boş bırakıp geçme, adam gibi root şifresi yaz sonra başın ağrımansın.

artık bu kurulumuda geçtikten sonra sunucuyu test edelim.

ifconfig | grep inet

komutunu girip karşına gelen çıktıda ilk sırada

inet addr: ***.***.***.***

böyle birşey yazıcak buradaki ip adresini web tarayıcısında girip kontrol edebilirsin.

artık bir kaç küçük ayar yapmak gerekiyor. bunun için önce orjinal apache2.conf dosyasının bir yedeğini almamız gerekli.

sudo cp /etc/apache2/apache2.conf /etc/apache2/apache2.conf.bak

komutuyla apache2.conf dosyasının yedeğini alıyoruz ve

sudo nano /etc/apache2/apache2.conf

komutuyla apache2.conf dosyasını açıyoruz. (nano yerine başka metin editörü koduda kullanabilirsin örn: gedit)
    aşağı ok tuşuyla sayfanın  aşağılarına doğru inip "servertokens full" metnini bulup onun yerine "server tokens prod" yazman gerekli.

daha sonra aşağıya doğru devam edip "serversignature on" yazısının bulup "serversignature off" olarak değiştirmelisin.

sonra ctrl + o tuş kombinasyonu ile kaydedip ctrl + x kombinasyonu ile metin editörünü kapatacaksın.

şimdi benzer şeyleri php.ini dosyası için yapmamız gerekiyor.

sudo cp /etc/php5/apache2/php.ini /etc/php5/apache2/php.ini.bak

komutuyla php.ini dosyasının yedeğini oluşturuyoruz.

sudo nano /etc/php5/apache2/php.ini

komutuyla php.ini dosyasını metin editörüyle açıp "expose_php =on" yazısının bulup "expose_php =off" olarak değiştiriyoruz.

aynı şekilde ctrl + o ve ctrl + x diyerek devam ediyoruz.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

komutuyla apacheyi yeniden başlatıyoruz.

artık sisteme bir güvenlik duvarı kurmak gerekiyor. shorewall kurulumunu yazacağım.

sudo aptitude install shorewall

komutuyla kuruluma başlıyoruz. kurulumdan sonra rules bölümünü değiştirmemiz gerekiyor sadece port 80 (http) ve 22 (ssh) bağlantılarını kabul edeceğiz. ama önce rules dosyasının yedeğini yine alıyoruz

sudo cp /usr/share/doc/shorewall-common/examples/one-interface/* /etc/shorewall/

komutuyla yedeği aldıktan sonra rules dosyasını açmak için

sudo nano /etc/shorewall/rules

yazıyoruz.

#last line yazınını bulduktan sonra onun hemen üzerine

http/accept net $fw
    ssh/accept net $fw

yazıp ctrl + o ve ctrl + x ile devam ediyoruz. şimdi shorewall'ı başlangıca eklememiz gerekiyor.

sudo nano /etc/shorewall/shorewall.conf

komutuyla shorewall ayar dosyasını açıyoruz ve "startup_enabled=no" yazan yeri bulup "startup_enabled=yes" olarak değiştiriyoruz.

ctrl + o ve ctrl + x olarak devam ediyoruz.

şimdi shorewall'ın ayar dosyasını açıp

sudo nano /etc/default/shorewall

"startup=0" yazan yeri bulup "startup=1" olarak değiştirip ctrl + o ve ctrl + x yaparak deva ediyoruz.

sudo /etc/init.d/shorewall start

komutuyla shorewall güvenlik duvarını başlatıyoruz.

artık web sunucumuza web sitemizi ekleyebiliriz.

dosyalarımızı /var/www/ dizini altına atmamız lazım ama öce chmod ayarlarını yapmak gerekiyor.

sudo usermod -g www-data kullaniciadi
    sudo chown -R www-data:www-data /var/www
    sudo chmod -R 775 /var/www

komutlarıyla ayarlarımızı yapıyoruz.

artık sunucuya sftp aracılığyla bağlanabiliriz. server ip adresini kullanıcı adı ve şifremizi yazıp bağlanacağımız dizin olarak /var/www/ yazıp bağlanıyoruz.
    burada önemli olan 22 portdan sftp protokolü ile bağlanmak çünkü başka bağlantı kabul etmeyecek biçimde ayarlamıştık sunucumuzu.
    sitemizin dosyalarını /www/ klasoru altına atabiliriz.

ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BuZuL
    BuZuL's avatar
    Erkek

windows olanınıda bekliyoruz :)

DAĞDA ÜÇ BEŞ KOYUN SÜRÜSÜ, TUTTURMUŞ BİR KÜRDİSTAN TÜRKÜSÜ, ELİNE ALMIŞ BAYRAK DİYE BİR MASA ÖRTÜSÜ, SATSAN BEŞ PARA ETMEZ NE DİRİSİ NE DE ÖLÜSÜ, SOYU SOYSUZ OLAN SENSİN TOPRAK SENİN NEYİNE, İTE İTLİK YAPIP KAFA TUTMA BEYİNE, ANLASA DEDİĞİMİ SOKAKTAKİ KÖPEK AĞLAR HALİNE, DUY ULAN SOYSUZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nereodi
    nereodi's avatar
    Erkek

Sağol hocam şurda mesajımız dursun bi ara okurum

canısı| Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Testere gibi ol Bir sana bir bana...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    janni
    janni's avatar
    Erkek

teşekkürler.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    7-19
    7-19's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

ubuntu 10.04 server indirdim yuklerken yarida kaldi, kirmizi hata ekrani verdi. hdd'de bozuk sektor varmis, herneyse dedim hdd'yi degistirdim digerinede yuklemeyi tamamladi restart ettikten sonra yine hata aldim, baska hdd aldim, pc'ye taktim sonra pc acikken yerine oturttum o arada power supply gitti. biraktim kurmuyorum server falan

la liberte ne meurt jamais.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dead_march
    dead_march's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bu konuyla ilgili döküman blmak çoğuzaman sıkıntıdır saolasın

bundan sonra oy kullanmayacağım eğer bir kişi bile gelip oy kullanmak vatandaşlık görevidir felan derse çıkarır kimliğimi götüne sokarım
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mostwanted
    mostwanted's avatar
    Erkek

emeğine sağlık

Toplam Hit: 3355 Toplam Mesaj: 7