folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Kıbrıs'ta Okumak Ve Yaşam Hakkında



Kıbrıs'ta Okumak Ve Yaşam Hakkında

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    Okumak ve yaşam hakkında çok soru geliyor. Bunun için bir konu açmanın güzel olacağını ; google'da arayanlarında güzelce bulabileceğini düşünüyorum.

    Kıbrıs'ta okuyan, okumuş bitirmiş veya yaşanlar varsa genel olarak kendi fikir ve düşünceleriyle birlikte ; çevre şartlarını yazarlarsa bir çok insan için faydalı olacaktır.

    Her sene durum güncellemesi yapabilirim konu altında. Bu yüzden 2. mesajımda yazacağım hepsini. 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    Malum uzun uzun yazmayı sevdiğimden uzun yazacağım ; aklımdaki herşeyi yazmaya çalışacağım. Soru olursa onuda cevaplayıp eklerim.

    Eğitim

    Kıbrıs'ta 5 üniversite , 1 ODTÜ kampüsü, 1 İTÜ kampüsü vardır. En iyi olduğu söylenen %50 devlet, %50 vakıf üniversitesiyle DAÜ yani Doğu Akdeniz idi. Ben kendi üniversitem hakkında ve genel bilgileri görüş kısmında yayınlayacağım.

    Burslar vs.. hakkında herşeyi siteden bulabilirsiniz. Eğer daha fazla birşey merak ediyorsanız, bana sorabilirsiniz. Bende bilemezsem, öğrenci işlerini aramak en uygunu (dipnot düşeyim  iç transfer yani bölüm değişiminde bursun kaybolup kaybolmadığını bilmeyen öğrenci işlerim vardı DAÜ'de).

    Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ - EMU) : http://www.emu.edu.tr/defaulttr.asp
    Yakın Doğu Üniversitesi (NEU) : http://www.neu.edu.tr/
    Uluslar Arası Kıbrıs (CIU) : http://www.ciu.edu.tr/
    Lefke Avrupa : http://www.lefke.edu.tr/
    G
    irne Amerikan (GAU) : http://www.gau.edu.tr/

    Ulaşım

    Kıbrıs'ta toplu ulaşım şehirler arası vardır. Midibüs diyebileceğimiz japon araçlarıyla yapılıyor. Havaalanına ulaşımı sağlayan KIBHAS araçlarıda mevcut.

    Kıbhas : http://kibhas.org/
    G
    öçmen : http://www.gocmentransport.com/
    İ
    timat : http://itimatcompany.com/
    O
    DTU KKKTC : http://kkk.odtu.edu.tr/
    İ
    TÜ KKTC : http://www.kktc.itu.edu.tr/index.php/tr/

    Peki şehir içi ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz ? Yayan, okul otobüsleri (Bizimki 2 saatte bir) ve taksi. Magosa'da taksimetre yerine yere göre para alınıyor genelde ; diğer yerlerde böyle değil. En yakın 7 TL iken en uzak (şehir içi) 10 ve biraz daha uzak 15.

    Buna tekrar dikkat çekeceğim fakat, DAÜ şehrin içindedir. Bu yüzden ulaşım çok rahat. Yurtlara bağlı kalmak zorunda değilsiniz.

    **

    Türkiye'den ulaşım ise ; uçak ve gemi ile mümkün. Her gün çok sayıda sefer vardır. Yurtdışından ise mecburen transit olarak Türkiye'ye uğramanız gerekir.

    dipnot : özelde hocalar geçirmiyormuş ? hikaye ! Bütünlemede kasarlar, fakat normal sınavlar kolaydır. Çalışırsan hepsini güzel güzel geçersin (DAÜ için konuşuyorum). 

    İşin püf noktası derse gitmek. SAbah kalkın, derse gidin. Her derse her zaman gitmeye çalışın. Hocanın odasına gidin, bilemediğiniz kısımları sorun ; soru çözün, bilemediğinizde götürün. Geçersiniz.

    Konaklama

    Öğrenciler için yurtlar mevcut. Özel ve devlet yurtları var. DAÜ'de bu sene KYK yurdu da açılacak. Hepsinin fiyatlarını sitelerden görebilirsiniz ;

    http://yurtlar.emu.edu.tr/ucretler.htm

    Bu örnek olsun. Ev ücretlerine gelirsek ; 2 kişilik evler senelik ortalama 5 bin. Tek kişiliklerde o civarda. Fakat çok genel. Okula yakın olması, uzak olması ; suyun içinde olup olmaması gibi bir çok fark var.

    Ben her ay 70 TL su + aidat veriyorum sabit. Elektrik ise 2 kişilik evde 200 civarı geliyordu (elektrik 3-4 kat pahallıdır Türkiye'den).

    Sadece okul için değil, konaklamaya bakarsak ; fazlasıyla otel vardır. Neredeyse hepsinin altında kumarhane vardır. Adanın en bilinen otelleri ;

    Kaya Artemis : http://www.etstur.com/Kaya-Artemis-Resort
    C
    ratos : http://www.etstur.com/Cratos-Premium-Hotel-Casino-Port-Spa
    S
    alamis Bay : http://www.etstur.com/Salamis-Bay-Conti
    R
    oks : http://www.etstur.com/Rocks-Hotel

    ve diğerleri : http://www.etstur.com/Kibris-Otelleri
    G
    oogle'dan diğer turlar ve fiyatlarına bakabilirsiniz.

    Turizm

    Madem konaklama dedik, ulaşım dedik o zaman turizme bakalım. Özellikle savaş dönemi ile ilgili bir çok turistik yer mevcuttur. Mavi Köşk, kapalı maraş (asker tanıdığınız yoksa giremezsiniz fakat Palm Beach'ten - Magosa- bakınca bobmalanmış binaları göreceksiniz. Zombi filmleri gibidir) ...

    Ayrıca Kıbrıs'ta doğa ile ilgili mükemmel yerler vardır Kıbrıs, Tatlısu (oradaki bungalow evlerinde mutlaka kalın). 

    Akdeniz'in en iyi sahilleri Kıbrıs'ta, Kıbrıs'ın da en iyi sahili MAgosa'da (Glapsides) ve Karpaz'da denir. Akdeniz'in diğer sahillerini gezmedim ama gayet güzel denizi var. 100-150 metre boyunuzu aşmadan suda yürüyebilirsiniz. Su gayet iyidir (ayına göre değişir).

    Sinop, Mordoğan (İzmir) , Akçakoca ( Düzce ) ve Alanya'da denize girdim ; Magosa sahilinin ve denizinin yanına yaklaşamaz diyebilirim.

    Yaşam

    Geldik en merak edilen kısıma (: Alkol ucuz :D Alkole sonra geliriz ;

    Ada da şartlarına göre olmakla birlikte , öğrenciler ortalama 800-1.000 harcıyor. 400 ile bir ay geçirende mevcut, 2-3 bin harcayanda... Fakat etrafımda gördüğüm 800-1000 arası bir miktar. Öğrenciler KYK bursuna başvurabilir (350 TL idi en son).

    Kıbrıs pahallı mı ? Durumuna göre evet. Türkiye'den ucuz mandalina, portakal, domates yediğimide bilirim ; deterjana Türkiye'nin 2 katı fiyat verdiğimizi de... 

    Kıbrıs'ın bu konuda tek avantajı ; Türkiye buz gibiyken (ince mont olmadan dışarı çıkılmazken) Kıbrıs'ta tişört giydiğimiz zamanlardır. Özellikte mevsimden sonra Türkiye'de kıyafet fiyatları bir hayli düşmüşken alınması hem ucuza geliyor hem de Kıbrıs'ta kıyafet almaktan daha idealdir. Gerçi kıyafetlerde öyle bir uçurum fark görünmüyor. Dediğim gibi, sezon sonu indirimlerine bakarsanız yine de fark vardır.

    Dedem Türk parası geçiyor mu demişti ; evet olaylar genelde Türk parası üzerine dönüyor (: 

    Pizzacıdan dürümcüye, kumpirciden tatlıcıya herşey mevcuttur. 

    Alkol ucuzdur. 70'lik rakı 17-18 civarında. Jack Daniels 45 idi en son yanlış hatırlamıyorsam.Chivas Regal 70 TL (kesin bilgidir). Tabi Marketine göre falan değişir. Türkiye'de 150-200'e bulacağınız şarap ve viskiler, Kıbrıs'ta 50-60 civarıdır.

    Adaya gittiğimde ilk 2 sene alkolün bokunu çıkarttım, açık konuşayım. Fakat şu aralar disko, bara gidince en fazla 2-3 bira içiyorum. Onun dışında ayda bir eve alkol alıyorum. 

    ****

    Şu an aklıma başka birşey gelmedi fakat Kıbrıs'a gittiğimde nelerle karşılaştığıma , ne düşündüğümü genel olarka yazayım

    Kısaca Kıbrıs Maceram ve Kıbırs'ta Okuyacaklara Tavsiyelerim

    Kıbrıs'ı farklı duyuyoruz. Oradaki hayatı ve Kıbrıslıları özellikle. Duyduklarınızı unutun. ORası sandığınız kadar eğlenceli bir yer değil. Kumarcılar sever, alkolikler sever, kadın düşkünleri sever (bahsetmediğim night clublar var). Fakat bunun dışında küçük bir yerdir. Gerekse Kıbrıslılar Türkleri sevmez olayı ... Eskileri görmüş geçirmişler Türkiye fanatiğidir. Bunun dışında sevmeyende var doğrudur. Nedenini askeri karakollara ve oraya Türkiye'den giden öğrenci profiline (yada iş için gidenlerin profillerine) baktığınız zaman anlayacaksınız. Bunada geleceğim.

    ---

    Kıbrıs'a gitmeden önce orasını tropikal ada saıyordum. Portakal bahçeleri falan filan (ki önceden öyleymiş, yukarıdaki sevilmeme konusuna gelince anlatacağım tekrardan). Fakat indiğimde tam gece çökmek üzreydi. Etrafıma baktığımda (okul otobüsüyle havaalanından okula giderken) her taraf çöldü. İlk hayal kırıklığını orada yaşamıştım.

    Alfam yurdu vardı , havuzu var ve ücreti diğer yurtlarla aynı diye (ki lüks yurtlardan düşüktü bile) orayı seçmiştik. Ama berbat ötesi bir yurttu. Tek gece zor zar orada kaldık ; depozito yatırmıştık ertesi gün çıktık ve kesinti yaptılar. Sonra anladık ki adam oradan kazanıyormuş. Şimdi el değiştirdi, yenilendi.

    Hazırlığa gittik ; 2008'de ilk gittiğimde gerçekten de birlik falan vardı DAÜ'de. Üst sınıflardan tanıdıklar falan bulduk, ara ara toplanıyorduk. Sağlam bir öğrenci ortamı vardı. Sonra kayboldu (bunda bizimde suçumuz var, bizim jenerasyon altsınıfları pek sallamıyor). Hazırlıkta üst sınıflar, balayıdır güzel geçirin diyordu ama herkesin ruhu sıkııyordu. Biran önce bitsede bölüme gitsek mantığındaydık. ELT sınavları var. Ben onunla geçtim , arkadaşlarımda geçmişti ; güle oynaya yurda gittik ama ben ne bileyim keşke hazırlıkta takılsaydım diyeceğimi...

    Mühendislik bölümü dersleri yüzünden çektim ama o konuya hiiiç girmek istemiyorum.

    --

    İlk senelerde mutlaka ama mutlaka klüplere girin. Dans klübü vardır, AIESEC vardır, bunun gibi öncelikle kendi bölümünüzün klübüne ; sonra genel klüplere bakın. Seveceğiniz klüpleri seçin deneyin. Sevmezseniz başkasına bakın. Ama mutlaka hepsini deneyin. Ben ilk sene bilmiyordum, geç haberim oldu. Sonra pişman oldum. Çok fena çevre sağlar. Kıbrıs ortamı biraz "abaza" ortamıdır. Hele mühendislikler falna. Ben dans klübü sayesinde sıkıntısını çekmeden geçirdim. Etrafta kız olması, çevrenizde kızların olması ; onlara yakınlaşmanız ve birlikte dolaşmanız, ister istemez erkek muhtabbetini durduruyor. 

    Erkek arkadaşlarınız yine var, muhabbet edersiniz. Ama klüplere katılın. Atıyorum hatun için dans klübüne gittiniz, zaten en fazla 2 bilemedin 3 hafta gidersiniz. Zaten erkek için gelen hatunlada aynı şekilde 2-3 hafta geliyor (: ama sabit kalırsanız hem diğer şehirlere, Türkiye'ye ve yurtdışına gidebilirsiniz (gösterilerle) hem de harika zaman geçirirsiniz. Farklı deneyim. Sahne tozunu yutmak diye bir deyim var ya ...

    AIESEC'te öyle.. Hayatımın en unutulmaz anlarından biriside; Eskişehir'e tatile gelip, Antalya'ya AIESEC toplantısına Eskişehir kafilesiyle gitmemdi. Bir sürü kişiyle tanıştım, Antalya'ya bir gittik, Türkiye'nin her yerinden 600 küsür kişi gelmiş. Tanış, kaynaş, muhabbet et. Danslar, eğlence falan fişman.. Çok farklı ortamdır. Tavsiye ederim.

    Ne yapıp edip, en az bir klübe katılın ve orada kalın.

    ---

    Eskişehir'de doğdum büyüdüm ve üniversite sınavları için beklerken; arkadaşlar Anadolu'ya girdi (Açıkçöğretim vs..). Aileleri üniversite hayatını görsün diye ev tuttu. Orada arkadaşlarıyla falna tanıştım. İlk senelerde "nasıl şehir yaa" diye sıkılıyorlardı. Son senelerine doğru gitmek istemediler.

    Eskişehir'de sıkılan, Kıbrıs'ta delirir... 350 bin civarı nüfus var. Ben 40 binlik şehirde yaşıyorum. Eskişehir'de doğdum, İstanbul'da yaşıyorum. Yapmayı sevdiğim şeylerden biriside İstiklal Caddesinde binlerce kişilik kalabalık içinde yürümektir. İstanbul'dan sonra ; sokağa çıktığımda en fazla 10 adam görebileceğim bir şehirde (yürürken) gerçekten sıkılmamak elde değil.

    Gidilebilecek 3-5 mekan vardı ki son senelerde yenileri açıldı, durumu kurtardılar yine. Küçük ve gelişmemiş şehirlerden sonra Kıbrıs mükemmel gelebilir ; Eskişehir ve İStanbul'dan sonra tam anlamıyla felaketti. 

    Fakat yapacak ve gidilecek birşey olmadığından; aradaş ortamlarına odaklanıyorsun. Güzel arkadaşlıklar oluyor, 7/24 birlikte olduğun süper arkadaşlıklar. Alkolde hazır ucuzken eyleniyorsun. Tavsiyem orda bira içeceğinize ; dünyanın dört bir yanından gelen içecekler var. Magosa'da Naci Markette hem dayıyla sağlam muhabbet ede ede konuşursunuz,  hem de içkinizi alırsınız. Naci dayı bu hayatta görüp görebileceğiniz, alkol konusunda en sağlam adamlardan birisidir. Benim gördüğüm en sağlamı. Her çeşit alkolü denemiş ; her çeşit içkiyi biliyor. Yapılış, hazırlanış... Barda falanda çalışmış... 

    Yani arkadaşlık tamamdır. Kıbrıs'ta sıkılmanız normal. İlk defa aileden uzaklaşıp, kendi ayaklarınızın üzerinde duruyorsunuz. Hemen arkadaş ortamı edinin, kazık yeyin, 3-4 arkadaş ortamı değiştirdikten sonra ; aam gibi ortam yapıp rahatlayın.

    ****

    Gelelim öğrenci profili ve Kıbrıslılar Türkleri sever mi 'ye...

    Arkadaş ortamında illa ki kazık yiyecek ve en az 2 ortam değiştireceksiniz uzun süreçte. Panik yapmayın. Çünkü Kıbrıs'a bende dahil, giden öğrencilerin çoğunun ailesi ; zamanında zor günler geçirmiştir. Şimdi durumları iyi olunca çocuklarını iyi okutma hevesi ile Kıbrıs'a yollamıştır. Doğal olarak, karakteri ve gelişimi tam olmayan ve para + imkan ile etrafı sarılan çocuklar sapıtır. Yani saçma sapan adamlar göreceksiniz. Onlar zaten karaktersizdir , sallamayın ; siz sağlam adamları bulmaya çalışın.

    Diskoya etrafta karı kız kesmek için gelen erkek ve dedikodu malzemesi aramak için gelen kızlar doludur. Bahar şenliklerinde hanzo tiplerin karı kız kesmekten, millete artislik yapıcam diye tek el cepte sadece kafa oynatarak bir kenarda takılmasına defalarca şahit oldum ve azımsanamayacak ölçüde.

    Kurban gelmişti ; onda bile... Bizim 8-10'lu grup var. Biz pogo yapmaya başladık, ortalığı karıştırdık. DAÜ'de özellikle rock konserlerinde ortalığı karıştıran grup görürseniz, coşan gelin tanışırız...

    Size tavsiyem ; üniversiteye geldiyseniz; üniversite öğrencisi gibi davranın. Çoşun, kaynaşın, eğlenin. Kasmayın be abi... Üniversite gençliği rock konserleridir, saçma sapan işlerin yanında akıl dolu şeylerde yapabilmektir. Klüplerdir.... Rahat olun.

    --

    Kıbrıs'a gittiğinizde bir çok şeye şaşıracaksınız. Öğreneğin Kıbrıs'ta hırsızlık azdır. Geçen ay anneanem ve dedemi tatile getirdik ilk defa Kıbrıs'a. Ev taşıyacaktık hem yardım hem de eğlence olsun diye.. Plajda ilk günlerde Türk olarak çantaya sahip çıkma içgüsü ile geziyorlardı. Rahat olun dedim, alıştılar. MEzuniyet törenlerinde aileler geldi plajlara. bir kaç aile "çantaya dikkat et" falan dediler, sonra anneannem bak Türkiye'den geldikleri belli dedi.

    Şimdi nüfus cüzdanıyla girip, hırsızlık yapıp Türkiye giden tonla adam var. Önceden kapı, pencereleri kilitlemeden yatıyorlarmış. Şimdi zaten kafelerde masa sandalye falan dışardadır. Birşey olmayacağını bilirler. 1974'ten sonra ; Türk nüfusunu arttırmak için devlet uğraştı. Fakat süper işi olan profesörler, zenginler gidip oraya yerleşecek değildi ! Zaten işi olmayan adamlar yerleşti. Tabi durum değişmeye başladı sonrasında. Bir yerden sonra suç oranı arttı vs.. Bu elde dursun bir.

    Gidenlere portakal bahçeleri, tarlalar, evler verdiler. Portakal bahçesini bırak, evde saksıda 2 çiçek bakmayı bilmeyen adam portakal bahçesinden ne anlar ? E birşey anlamaz tabi. O ağaçları keser, araziyi satar. Böylece ünlü Kıbrıs portakalları ,  üretimi kaybeder, ününü kaybeder... Portakal bahçeleri ve yeşillikler biter. Sadece buradan gidenler değil ; devletin de büyük hatası mevcut. Bu iki.

    Magosa'da güzel yerlerde, şehrin denizle bitiştiği yerlerde tonla asker vardır. Denize girmek için dolanırsınız. Bu gerçekten sorun. Gidince göreceksiniz. Bu üç.

    --

    İşte öğrencilerin profilleri (ki Türkiye'de öğrenci şehirleri ilk zamanda çok sıkıntı çekmiş, sonrasında öğreniclerin nasıl zikileceği keşfedilince halk zevk istememeyi bırak zevk bile almıştır, aynı şey Kıbrıs'ta da olacak yavaş yavaş), yukarıda saydığım 3 neden yüzünden Kıbrıslıların sıkıntıları var.

    Gerçekten nefret edenlerde vardır illaki. Fakat Kıbrıslılar Türkleri sevmez söylentisini siz iyisimi bir kenara atın. Başbakan gidip besleme derse ; bunu bir düşünün derim.

    *****************************

    Sonuç olarak ; Kıbrıs farklıdır. Derdi tasası, kavgası, suç oranı falan yoktur. Fazla kişi yoktur, bu biraz sıkıntı ama avantajları almak gerek...

    MErak ettiğiniz birşey varsa yanıtlarım.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    detay
    detay's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ekim/2005
    Erkek

    girnedeyim 7 yıldır kıbrıstayım istediğinizi sorabilirsiniz

    zumsuk cevaplamazsa ben cevaplarım.

    not:öğrenci değilim okul eğitim dışında herşeyde az çok bilgim vardır.


    maaasebeci....
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    insanlarin tavuk hastaligi olarak tabir edilen uykulu, uykusuz, uyusuk , tembel yasadigi ufak.. su pahali , havasi sikici , esnafin sacma sapan saatlerde kepenk acip indirdigi sacma bir yer kibris.

    kibrista okuyup kim adam olmus? bi ton talebe gonderdik ya yan gelip yattilar okul uzadi anasina babasina kulfet, zarar ziyan oldu.. ya da diplomali issiz oldu. kibris adami okur genelde .P


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    izleyici
    izleyici's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Mayıs/2011
    Erkek
    hojucuk bunu yazdı

    insanlarin tavuk hastaligi olarak tabir edilen uykulu, uykusuz, uyusuk , tembel yasadigi ufak.. su pahali , havasi sikici , esnafin sacma sapan saatlerde kepenk acip indirdigi sacma bir yer kibris.

    kibrista okuyup kim adam olmus? bi ton talebe gonderdik ya yan gelip yattilar okul uzadi anasina babasina kulfet, zarar ziyan oldu.. ya da diplomali issiz oldu. kibris adami okur genelde .P

    çok doğru söyledin hocam birkaç örnek var tanıdıgım tarifinize uyan :))


    #hayat bir sifreleme algoritmasından ibaret.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hatayi
    hatayi's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Temmuz/2013
    Erkek
    hojucuk bunu yazdı

    insanlarin tavuk hastaligi olarak tabir edilen uykulu, uykusuz, uyusuk , tembel yasadigi ufak.. su pahali , havasi sikici , esnafin sacma sapan saatlerde kepenk acip indirdigi sacma bir yer kibris.

    kibrista okuyup kim adam olmus? bi ton talebe gonderdik ya yan gelip yattilar okul uzadi anasina babasina kulfet, zarar ziyan oldu.. ya da diplomali issiz oldu. kibris adami okur genelde .P

    Adam haklı,

    bende 5 sene kaldım :D kıprızda GAÜ'de okudum

    bağzı şeyler kötü tabiki Türkiyeye göre Yaşam pahalı, elektrik, internet, su v.s pahalı

    Ama iyidir Kıbrıs Candır


    Tarikat-ı Aliyyeyi Tahribadiyye
Toplam Hit: 2943 Toplam Mesaj: 6