Active Directory"De Functional Level
-
Arkadaşlar emeğe saygı oturdum adam gibi çevirisini yaptım biraz da ben bir şeyler ekledim haberiniz olsun
Active directory functional level’ları nedir?
Windows server 2003 Active Directory’de domain controller’lar Windows server işletim sistemlerinin farklı versiyonlarıyla çalışıyor olabilirler. Bir domain veya forestin functional level’i domain veya foresttaki domain controllerlarda Windows server işletim sistemlerinin hangi versiyonlarının çalıştığına bağlıdır. Bir domain veya forestin functional level’i domain veya forest’ta hangi gelişmiş özelliklerin bulunabileceğini kontrol eder.
İdeal olarak, bir organizasyondaki tüm server’lar Windows’un (Windows server 2003) en yeni versiyonlarıyla çalışıp en yeni software’in sağladığı tüm gelişmiş özelliklere sahip olabilirler. Fakat organizasyonlar genelde işletim sistemlerinin farklı versiyonlarıyla çalışan sistemlerin karışımına sahiptirler, bu sistemler ya tüm organizasyon veya organizasyonun bir bölümünün gereksinimleri ek işlevsellik gerektirdiği için en son versiyona migrate edilirler.
Active Directory ortamdaki domain controller’larda çalışan Windows işletim sistemlerinin her biri için özel olan birçok functional level sağlayarak Windows Server 2003’ün ve gelişmiş özelliklerinin domain controller’larda aşamalı olarak kurulumunu destekler. Bu functional level’lar Windows Server 2003’deki Active directory özellikleri için konfigürasyon desteği ve Windows 2000 server ve Windows NT 4.0’la çalışan domain controller’la uyumluluk sağlar.
Windows server 2003 Active directory , forest’taki tüm domain controller’lar Windows server 2003 olsa bile otomatik olarak gelişmiş özellikler sağlamaz. Bunun yerine bir administrator domain veya forest’taki tüm domain controller’larda Windows server 2003’ün uygun versiyonu çalıştığında domain veya forest’i gelişmiş özelliklerin güvenli olarak sağlanabileceği özel bir functional level’a yükseltir. Bir administrator functional level’İ yükseltmeye çalıştığında Active directory yeni Active directory özelliklerinin uygulanabileceği düzgün bir ortam olduğundan emin olmak için tüm domain controller’larda uygun Windows server işletim sisteminin çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
Functional level’in yükseltilmesi gelişmiş özellikler sağlamasının yanında, ortamdaki domain controller’larda çalışabilecek Windows server versiyonlarını kısıtlar. Windows server 2003 iki tür Active directory functional level’ine sahiptir:
• Domain Functional Level. Dört domain functional level vardır : Windows 2000(default), Windows 2000 native , Windows 2000 interm ve Windows server 2003. Eğer domain’deki tüm domain controller’lar Windows server 2003 ise functional level Windows server 2003 olur ve tüm domain özellikleri kullanılabilir.
• Forest Functional Level. Üç forest functional level vardır: Windows 2000 (default), Windows server 2003 interm ve Windows server 2003. Bir forest’in functional level’ını ayarlanınca özellikler forest içindeki tüm domainlerde geçerli olur. Eğer forest’teki tüm domain controller’lar Windows server 2003 ise functional level Windows server 2003 olur ve tüm forest özellikleri kullanılabilir.
Windows NT 4.0 veya Windows 2000 server olan domain controller’lar Windows server 2003 olan dc’lerle aynı domain veya forest’te bulunursa gelişmiş Active directory özellikleri kısıtlanır.
Active directory’de ek işlevsellik sağlanması kavramı Windows 2000’de mixed ve native modlarıyla bulunur. Mixed-mode domainler Windows NT backup dc’leri içerebilir ve Universal security grupları, group nesting ve security identifier (SID) geçmişi özellikleri kullanılamaz. Domain native moda ayarlandığında Universal security grupları, group nesting ve security identifier (SID) geçmişi özellikleri kullanılabilir. Windows NT veya Windows 2000 serverle çalışan domain controllerlar Windows server 2003 domain ve forest functional levellerinden haberdar değillerdir.
-
Sağlam yazı hocam tebrikler :)
-
teşekkürler umarım herkese yardımı dokunur
gerçi bazıları bu functional level de ne active directory da ne diye sorabilirler diye onunla da ilgili bir kaç döküman göndeririz

-
hocam eline sağlık birde şu server 2003'ün kılavuzu niteliğinde bişeyler yazsanda sana hayır duada bulunsak!! walla çok sevinirim!!
-
2003 başlı başına bir konu hoca..
ris dns dhcp wins dc-active directory, sus daha kac tane var bunların hepsinin ayrıntılarıyla acıkasam zaten götürür bastırırım yada yapan bastırır.:) onun için cok istiosan eğer git bi kitapcıya al oku...
-
hocam bak sana şöyle bir şey söyliyeyim
microsoftun sadece ve sadece IIS 6.0 ile ilgili bir deployment kiti var tam tamına 700 sayfaa
ve 2003 server ın en küçük araçlarından biridir IIS 6.0
bir de active directory i kitapları var kii bakınız kitaplar diorum sadece sınava hazırlık kitaplarının her biri en az 1000 sayfa ve de bunun gibi 4 adet var bilmem ne demek istediğimi anlatabildim mi
keşke senin dediğin gibi bir şey yapabilsek ne güzel olur du
yanlız şu var ki bu işin duayenlerinden olan faruk cubukcunun tamamı 4 kitaptan oluşan mcse 2003 hazırlık kitapları var ve de tamamı türkçe www.farukcubukcu.com adresinden satışı yapılıyor
istersen oradan isteyebilirsin gerçekten harika kitaplar ben aldım tavsiye ederim tüm arkadaşlara