Akbil-Kent Kart Gibi Sistemler Nasıl Çalışır
-
Merhaba arkadaşlar yapmam gereken bir proje var başlıktaki konu hakkında.Akbil gibi sistemler nasıl çalışır kodlanması hakkında bilgiler ayrıca bu tip bir sistemi bir şehire kurarken ne gibi altyapı gerekir,ne tip donanımlar bulunur vs.
Bu gibi bir yerde İstanbulda aramızda çalışan ve bana yardımcı olabilecek bir mürid varsa uygun bir zamanında ziyaret edebilirim ama konuya hakim olması gerekli çünkü proje kapsamında otobüslere konan cihazların fiyatları ve bayiliklerdeki bakiye doldurma ünitelerinin fiyatları çalışma prensipleri vs gerekli olacak.
Konu hakkında online kaynak da arıyorum ama asıl önemlisi bu işi yapan şirketler ile gidip bir görüşme yapabilmek.İstanbulda oturuyorum ama diğer illerde bildiğiniz şirketler varsa onları da yazabilirsiniz,telefon ile irtibat kurmaya çalışırım bir şekilde.
Proje basit bir ödev niteliğinde değil,gerçek bir projedir.İşin derinine kadar inmem gerekiyor.
Akbil yanılmıyorsam Yıldız Teknik Üniversitesinden birinin yaptığı bir sistemdi,fortran ile yazılmış.Bu sadece duyduğum bişey araştırma yaptıkça bilgilerim netleşecektir,döküman da yazarım zaten ileride :).
-
Bilgisi olan varsa,konuyla alakalı ben de bir soru sorayım,Çanakkalede yaşayan arkadaşlar bilir,minibüslerin ve otobüslerin içinde Tv'ler var ve reklamlar,kamera şakaları falan gösteriliyor,bu Tv'lerde gösterilen reklamlar,nerden alınıyor,minibüs,otobüslerde bir sabit disk var,belli periyodlarda reklamlar mı yenileniyor,yoksa başka bir sistem mi?
-
ya bant yayını yada antenli tv olayı ;)
-
bende bi soru sorayım şu en son çıkan 5 i 1 yerde kartlarının hilesi varmı böyle okutup geçicemiz,
-
hocam bunlar otomasyon sistemine benzer bir yöntem tren istasyonlarında metro duraklarında dev bir ekranda bazı reklamlar oynar hatta bazı otobüslerde tv ler vardır bazı kuruluşların reklamlarını yapar diyeceksiniz ki bunun hedefi nerde o tv nin içinde bir harddisk mi var ?
metro istasyonu tren garı havaalanı gibi yerlerdeki tv lerdeki gösterimler hepsinin bağlı olduğu bir pc sayesinde yönetiliyor o pc nin içindeki veri o tv lere gönderiliyor otobüslerde metrolarda ise küçük hafıza birimleri var onlar içinde kayıtlı belli bir dakika / saniye uzunluğu var bitince otomatik olarak başa dönüyor
akbil akıllı kart gibi sistemler ise kredi kartlarında kullanılan pos cihazları gibi düşünün optik okuyucular dokunulan ekran içindeki çipli veriyi kendi özel belleklerinde rakamlara dönüştürüyor ve kullanıcıya ana merkezden yönetilen bir otomasyon sistemi ile cevap verebiliyor bu sistemlerin bakım / onarım arıza ve montaj işleri ile uğraşan şirketlerin web sitelerinde ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
-
bende kaç gündür sorucam konuyu açimmi açmayımmi düşünüyodum.hazır yeri gelmişken söyleyim bu akbiller hacklenebilir mi yani benim öğrenci akbilim var mesela bunu evde yaptıgım bir sistemle doldurabilrimiyim.Arkadaşım senin proje sorunuda piç ettim ama kusura bakma :D
-
RF ID Pass Card şeklinde aratırsan googleda çok bilgi bulabilirsin...
Aslen o kartların içerisinde devre yolu gibi anten sistemi ve bu antenin ucuna bağlı bir veri depolayıcı chip bulunmaktadır. Chipe yüklenen veriler tanımlayıcı aletler sayesinde okunabilir,yazılabilir,değiştirilebilir,tekrar kaydedilebilir... Gerekli tanımlayıcı alete ortalam 5 cm yaklaştırılması halinde cihazın önünde yayılan radyo sinyalleri karttaki antenler sayesinde yoğunlaştırılır ve chip için gerekli enerjiyi sağlamış olur.Aynı zamanda bu gelen enerjinin farklı bir bandını kullanarak chip ile cihaz arasında iletişim sağlanmış olur.
En basit iletişimlerini mors alfabesi diye tabir ettiğimiz dille 1 ve 0 lar ile kurmaktadırlar. Fakat günümüz teknolojisinde güvenlikte çok önemli olduğu için bizim 1 dediğimiz veri makineye 128 gibi bir bitle gönderilmektedir. Buda onun çözülmesini zorlaştırmaktadır... Sanırım enbasit haliyle böyle anlatılır. yada anlatamadım... :)
-
mescarine bunu yazdı:
-----------------------------RF ID Pass Card şeklinde aratırsan googleda çok bilgi bulabilirsin...
Aslen o kartların içerisinde devre yolu gibi anten sistemi ve bu antenin ucuna bağlı bir veri depolayıcı chip bulunmaktadır. Chipe yüklenen veriler tanımlayıcı aletler sayesinde okunabilir,yazılabilir,değiştirilebilir,tekrar kaydedilebilir... Gerekli tanımlayıcı alete ortalam 5 cm yaklaştırılması halinde cihazın önünde yayılan radyo sinyalleri karttaki antenler sayesinde yoğunlaştırılır ve chip için gerekli enerjiyi sağlamış olur.Aynı zamanda bu gelen enerjinin farklı bir bandını kullanarak chip ile cihaz arasında iletişim sağlanmış olur.
En basit iletişimlerini mors alfabesi diye tabir ettiğimiz dille 1 ve 0 lar ile kurmaktadırlar. Fakat günümüz teknolojisinde güvenlikte çok önemli olduğu için bizim 1 dediğimiz veri makineye 128 gibi bir bitle gönderilmektedir. Buda onun çözülmesini zorlaştırmaktadır... Sanırım enbasit haliyle böyle anlatılır. yada anlatamadım... :)
http://www.meyerrfid.com/personel-karti.html
-----------------------------Gayet güzel anlatmışınız abi eyvallah,ben araştırmaya devam ediyorum sağolun :)
-
ben el-elektronik öğrencisi olduğumdan bu işlerle uğraşıyorum.Bende araştırma yapıyorum RFID ile ilgili.Kentkart gibi sistemlerde var doğru.Örneğin E-pasaport gelecekte düşünülüyordu chip yerlestirilmesi felan.Ancak E-pasaportları okuyup kopyalamayı başarmışlar.
RFID Reader lar var bu işleri yapan kimisi 1 milyarı aşıyor. RFID Toys arat google da.$16 dolar dı sanırım alabilirsen al yanında usb üzerinden bilgisayara bağlanan bir okuyucu felan var.( ben alamadım şahsen :/ )