Akts, Ects Hakkında
-
Beyler bu akts-ects sistemine gecis yapan universitelerde bir takim ogrenciler bangir bangir magdur oluyoruz diye ortaya cikiyorlar ama ben henuz somut olarak su su nedenden dolayi magdur oluyoruz diyene rastlamadim. Okullarin yonetmeliklerinden bir bok anlasilmiyo zaten, bilgisi olan varsa bi aydinlatsin bizi amk.
-
hocam üniversitenin yönetmeliğini okursan orada yerel kredi sisteminin ects ye (türkçe kısaltma olarak akts ye) çevriminin şekli vardır. bu çevrim işleri genelde büyük üniversitelerde zaten yapılmış durumdadır. hesaplama olayı biraz sıkıntılı, haftalık ders saatinin tüm derslere olan ağırlığı v.s. bu şekilde her ders için bir kredi çarpanı bulunuyor ona göre de çevriliyor. genellikle mesela bizdeki 3-4 kredinin ects karşılığı 6-7 krediye denk geliyor. benim ünivde de çevrilmemişti maalesef. ama bazı dersleri çevirmişlerdi bu şekilde fark vardı hatta ects 8 karşılığına bile geliyordu.
mağdur oluyoruz diyen adamın neden mağdur olduğunu bilmiyorum, bence gayet yüksek. mesela benim lisans toplamı 172 kredi bunu ects ye çevirdiğimde tahmini olarak min. 250 gibi bir rakam oluyor, yurtdışındaki ünivlerde 180 ects istiyorlar en az. buna bakılırsa çok fazla kredi almışım mesela..
hangi üniversitenin ects ine bakmak istiyorsan google da üniversite adı akts hesap diye aratırsan ilgili yönetmelik maddelerini bulabilirsin..
-
bizim çukurova üni'de ki yaygara şu yönde. Millet bunu copy/paste etmekten başka bir şey yapmıyor ve bu tabloda benim akts'ye karşı olmam için çok net bir tablo değil.
- üstten ders almak için 2,50 gno 3,00 a yükseltilmiştir ki bu da bizim gibi çok arkadaşın okulunu uzatmasına yol açmaktadır.
-yeni staj düzenlemesi ile yapılan stajın bir yıl sonra sistemde görünmesi ve stajını son yıla bırakan mühendislik öğrencilerini mağdur etmiştir.
-iki tane f'li dersin olduğunda da yeni gelen sisteme göre kredin yetmeyecek ve normal dönemde alman gereken dersleri alamayacaksın ki buda okulunuzun bir yıl uzaması demek.
-yine yeni gelecek sistemde alan dışı seçmeli ders gibi yeni bir ders var ve bu dersi fakülte dışında (örneğin resim, mimarlık, gıda mühendisliği) bir fakülteden alacağız. yönetmeliğe aksi herhangi bir madde koyulmadığından dolayı geçmişe yönelik ders alma karşımıza çıkabilir buda yükümüzün artması anlamına geliyor ve yine malum kredi yetersizliğinden yıl uzaması gibi bir durumla karşılaşabiliyoruz. -
bologna sürecinden ötürü bizim okulda da basladı akts olayı, gecen sene. (beykent)
mesela omü'de de basladı yine ama bizimkiyle birebir degil etkileri. bizde not ortalamasına baglı olarak veya birinci sınıftan bir dersin kalması durumunda 3. sınıfa, 2. sınıftan bir dersin kalması durumunda 4. sınıfa gecemiyorlardı kocaeli'de, halen orada gecerli mi bilmiyorum ama bizde yok.
sartlı gecen harf notları da degisti, bize kolaylık oldu bir bakıma.
bu olaylardan en cok sikayetci olanlar, muhtemelen son sınıfa gelmis olup, kredi sistemi akts ile karısıp, mezuniyet durumu belirsiz olan ögrencilerdir.
-
aslında pekte maduriyet yokta bakmayın işte öğrenci milleti hocam. Yoksa hoca aynı ders aynı. Uzatacak adam her halükarda uzatıyor.
-
ComputerWolf bunu yazdı
bizim çukurova üni'de ki yaygara şu yönde. Millet bunu copy/paste etmekten başka bir şey yapmıyor ve bu tabloda benim akts'ye karşı olmam için çok net bir tablo değil.
- üstten ders almak için 2,50 gno 3,00 a yükseltilmiştir ki bu da bizim gibi çok arkadaşın okulunu uzatmasına yol açmaktadır.
-yeni staj düzenlemesi ile yapılan stajın bir yıl sonra sistemde görünmesi ve stajını son yıla bırakan mühendislik öğrencilerini mağdur etmiştir.
-iki tane f'li dersin olduğunda da yeni gelen sisteme göre kredin yetmeyecek ve normal dönemde alman gereken dersleri alamayacaksın ki buda okulunuzun bir yıl uzaması demek.
-yine yeni gelecek sistemde alan dışı seçmeli ders gibi yeni bir ders var ve bu dersi fakülte dışında (örneğin resim, mimarlık, gıda mühendisliği) bir fakülteden alacağız. yönetmeliğe aksi herhangi bir madde koyulmadığından dolayı geçmişe yönelik ders alma karşımıza çıkabilir buda yükümüzün artması anlamına geliyor ve yine malum kredi yetersizliğinden yıl uzaması gibi bir durumla karşılaşabiliyoruz.- Üstten ders alma kuralı Ankara Üniversitesi'nde böyleydi. 2,5-3,0 arası 1 ders, 3,0 ve yukarısı 2 ders alabiliyordunuz. Eminim bir sürü üniversitede bu kural vardır. Bu kural yeni geldiyse ilginç.
- Staj sınavı getirilmemişse pek bir mantığı yok tabi. Yine Ankara Üniversitesi'nde belirlenen staj tarihleri hariç (stajlar yaz tatilinde yapılır) staj yapamadığınız için stajını 8. yarıyılda yapan öğrencilerin diploma tarihi bir dönem atıyordu. Zamanında okulunu bitirmek isteyen stajını da zamanında yapsın zahmet olmazsa:D
- Eminim her üniversitede önceki dönemde başarısız olunan derslerin öncelikle alınma zorunluluğu var. Bu madde her fakülte veya programda değişir çünkü herkesin toplam kredi ve saat üst limiti belli fakat derslerin saat ve kredisi bölümden bölüme değişiyor. Yine üniversitemden örnek veriyorum, en fazla 33 saat haftalık ders saati alabiliyorsunuz. Eh 4+4 (teorik+uygulama) saatli iki dersten kalsanız sonraki dönem derslerinden birkaçını alamamanız normal.
- Fakülte dışında değildir, başka fakültedendir. Alan dışı seçmeli derslerin mantığı da bu zaten:) Bir sürü bölümde var yine bu olay.
Kısaca bu maddeler halihazırda bir sürü mühendislik fakültesinde olan şeyler. Daha yeni yeni geliyorsa üniversitenizin kıymetini bilin. Dediğiniz gibi öğrenci aleyhine öyle abartılacak bir şey yok, sadece standartlaşma politikası.
-
Yok haci bunlarin hepsi bizde olan seylerdi . Yillardir istedigimiz fakulteden secmeli ders alabiliyoruz.
Benim kafamda netlestirmek istedigim olay bu zaten.
Got kafali staji siklememis, Yuksek kredili derslerden kalmis vs. yaygara kopariyor simdi.
Adamlara diyorum abi bu olay ciddi anlamdanasil olumsuz etkiliyor bi gosterin diyorum ses yok.
-
Tam araştırıp incelemedim ama en basitinden şunu örnek vereyim; mal herifler öyle bir akts düzenlemesi yapıyorlarki 4 senede tüm derslerini vermiş olan adamın aldığı dersler kredili sistemde yeterken akts olarak eksik çıkıyor, aslında mezun olan adam bir ders daha almak zorunda kalıyor. Normal öğrenciyede fazladan 1 ders ekleniyor tabi.
Ben iyimi oldu kötümü oldu bilemedim...Ama az daha düzenlenmeli, amk algoritma 3kredi matematik fizik falan 4 kredi. Şimdi akts ile 6 akts oldular eşitlendiler ama algoritma matematikten fizikten önemli, kredisinin daha fazla olması lazım. Sene olmuş 2013 haala bilgisayar mühendisliğinde yazılım dersleri iplenmiyor. Mezun olunca bana diferansiyel çözdürecekler zaten.. Yani "deveye boynun niye eğri demişler, nerem doğruki amk" demiş.