folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Akülerden Enerji Elde Edip Kullanma



Akülerden Enerji Elde Edip Kullanma

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Seminerist
    Seminerist's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Temmuz/2016
    Erkek

    Aküler hakkında







    12 v ile modem çalıştırma veya 12 v luk ampül , telefon şarj çalıştırma




    Bilgisayar çalıştırma




    Akü lerden mini jeneratör kurmak


  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    beytullahgol
    beytullahgol's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ekim/2005
    Erkek

    Yöntem güvenli görünmüyor. Hiç elektrik işinden anlamayan Kişiler denediğinde yaralanabilir veya mal zarar görebilir. Bu işler için özel elektronik kartlar var onları kullanmanızı tavsiye ederim. 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    watervay
    watervay's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Kasım/2003
    Erkek

    Senin delikli cihaz dediğin eger onunde bir sarj kontrol devresi yoksa akulerin doldugunu nereden anlayacak ve sarjı nasıl kesecek? Diger bir soru solar sarj kontrol cihazına seri 24 volt bagladıgında cihazın cıkısından sabit 12 volt alındıgına emin misin? 


    Syntax error..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NiKoTiN
    NiKoTiN's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Şubat/2005
    Erkek

    Jel aküler, solar sistemler ile kullanmak için tasarlanmadı. Solar sistemler içerisinde kullanılan bu jel aküler Türkiye ye atılmış büyük bir kazıktır bence.

    Derin deşarj sevmezler. Yani öyle ben bilgisayar kullanırım , fön makinemi çalıştırırım gibi şeyleri yapamazsınız. Yaparsanız da kısa sürede yenisini almanız gerekecektir. Döngü sayısını hızla tüketirsiniz.
    Satın aldığınız 12v 100ah bir jel akünün sadece %50 kapasitesini kullanabilirsiniz. Yani elinizde 50ah bir akü hesabı yapmak zorundasınız. %50 nin altına deşarj ederseniz yine akünün döngü sayısı yani ömrünü çok hızlı bir şekilde tüketirsiniz.

    Akülerin üzerinde yada kullanım klavuzlarında 100ah /20 hr yazar. Bu da size saatte verdiği değer değil 20 saatte 100 amper güç verebileceğini anlatır. 1 aküden saatte çekebileceğiniz amperi bu şekilde hesaplamak zorundasınız.

    Peukert efekt denilen bir olay var. Yüksek akım çekerek aküyü deşarj etmeye çalışırsanız ( yüksek watt çeken elektrikli cihazlar ) akünün verimliliği azalır. Akü Elektokimyasal reaksiyona giriyor ve direnç oluşuyor. Isınma sebeplerinden biri budur.

    Akülerin bulunduğu ortam çok önemli, soğuk ortamda akü kapasitesi yarı yarıya kadar düşebiliyor !!! -10 derecede kurşunasit akülerin verimliliği %65 e düşer.
    Aküleri kesinlikle yaşam alnınızın içerisinde bulundurmayın !!! Zehirli gaz salınımı yüzünden. Mutlaka hava sirkülasyonu olan bir bölgede konumlandırın.
    Şöyle bir seneryo kuralım
    Elimizde 100ah bir akü var ve biz saatte 1200w akım çekmek istiyoruz. Peukert efekti yüzünden %65 verim ile kullanabiliyoruz akümüzü. 65ah kapasitemiz kaldı.
    Bunuda kışın -10 derecede bir yerde kullanırsak %65 verimlilik buradan düşer 42.25ah değerine düştük. Bunun da yarısını kullanabiliyoruz, çünkü jel aküler derin deşarj sevmezler !!!!!! 100ah akü elimizde jel akü kullandığımız için 20ah seviyesine düştü bir anda.
    Daha gerçekçi bir senaryo yapalım bide
    Yine aynı 100ah bir jel akümüz var. Satte 240W çekmek istiyoruz. 15 derece ortam sıcaklığında bize kalan değer 37ah oluyor.

    Tabi buna inverter verimliliği, kablo uzunlukları gibi detayları da eklemek lazım daha sağlıklı bir hesap çıkartmak için. Kayıpları çok fazla olan bir sistemdir, iyi hesaplanması gerekir.

    İlla 220v ac akım kullanmak istiyorsanız Lityum Lipepo4 aküler var. Bunlar fiyat olarak yüksek gelebilir baktığınızda ama hesaplarsanız amper başına verdiğiniz paraya göre jel yada agm akülerden çok daha ucuza geldiğini göreceksiniz. Lityum akülerde derin deşarj sorunu yada puekert efektinden etkilenmiyorlar. Bu yüzden yüksek verimlilikte çalışıyorlar.

    Aküleri alttaki resimde gösterildiği gibi bir 12v led driver ile şarj edemezsiniz. Akü şarj seviyesine göre kademeli akım veren redresörler ile şarj etmeniz gerekiyor. Bu şekilde bir şarj kesinlikle denemeyin.

    Elektrik şakaya gelmez, ciddi mal ve can kaybına sebebiyet verecek kazalara yangınlara sebep olabilir.
    Bir uzmana danışmadan asla ama asla böyle şeylere kalkışmayın.


    NiKoTiN
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alexfarrow
    alexfarrow's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2007
    Erkek

    şuan kullanıyorum.2 adet 60 ve 1 adet 45 ah akü takılı.12 volt 2000 watt modifiye sinüs.30 amper solar şarj takılı.3 adet 200 watt ve 1 adet 400 watt güneş paneli.sorunsuz şekilde şuan bilgisayarım ve 28 inc monitörüm

    çalışmakta.hava kapalı olduğu halde yetiyor.türbin gürültü sebebi ile söktürdüler.türbin kullanacaksanız bahçesi olan rüzgar alan bir yer olursa iyi olur.türbinin güzel yanı gece gündüz çalışır.paneller gündüz çok verimlidir.fakat

    kapalı havalarda verim çok düşer.inverteriniz kalite bir marka olsun.sistemi ihtiyacınız ne şekilde olacak bunun kararından emin olun.sonra aldıklaınızdan bazıları ya elinizde kalır.ya kenara kaldırırsınız.kuracağınız sistem

    12 voltmu 24 voltmu 48 voltmu olacak inveter panel ve türbin buna göre alınıyor.sistem offgridmi ongridmi olacak .kesin kararlı olun fuzuli masraf etmeyin.diyeceklerki 10 mm çift izoleli kablo kullanacaksın.taş çatlasın 7-8 amper

    veren paneller için arakablolar ince olabilir.fiyatların çok yüksek olduğu bugünlerde hesaplı olalım.


    mademki türksün systeme göster ürksün