Anadolu İmecesi
-
İlk buyruğum şu olacak:«Durgun yaşayışından halkUyanmalı, birden bire kalkmalıBir köprüdür bu savaş:Ölümle hayat arasındaGeçemezsek yok bilinEvlerinizi, köylerinizi, çarşılarınızı Mutluluk, nisan ekimi, alışverişSevişmek buğday yatağı gecelerdeYok çalışmak ekeneklerde insanca,Ve bilin ulusça adınız yok.»İlk buyruğum şu olacak:«Neyiniz varsa ortaya koymakBen ilkönce canımı koyuyorumYaşamaya borcumVe üflüyorum vatandaşlık aleviniZor yanan ilkönceYüzyıllar söndürmüşseEl birliğiyle yakılacak.Ve başlayan vatandaş savaşıdırDağı delip düze çıkaracağım siziVerirseniz, mallarınızdan, canlarınızdanKurtarıp yurt sevgi !...»Veriyoruz Paşam, ben Nevşehir köylerindenGelme bir çarığım, giysin beni piyadeO giydikçe ısınır toprak, ayaklarım üşümezAl benim son çarığımı. .Ben Mucur'lu bir çorabım beni kızlar ördüDut ağaçları altında, kırmızı dut yiyerekKırmızıdır nakışı!Arasına. bahçelerden bir gül koydumGiysin beni topçu neferiKış gelende ayakları donmasınGüllerine kuytu bahçelerimizinAman paşam bir şey olmasınÇıkardın gömleğimi veriyorumKılıç çalsın giyende süvarilerYaz sıcağında ağustos güneşinin ellerindenTerlerini alsın.Biz küçük dükkancıları kasabalarınTezgahlarımızda yünlü, tiftik, pamukluPatiskalar gıcır gıcır akHepsi buyruğunda olacak.Aksaray'dan ben semerci İbrahim Kolanlar ve yem torbalarıBir de ışı! ışıl nallar bendenBen yaşlıyım... artık ata binemem:Donatarak şahbaz atıBen olayım önde gidenYirmi bir yaş mızrağındaSüvari alayının.Biz Niğde ovasının. buğdaylarıBiz, esintili arpa tarlası Sungurlu' daBiz, Havza değirmenlerinin unuBiz, Çankırı'nın bulguruBiz nohut, biz mercimekBekliyoruz kara\'anaya girecekYaralı ellerinde bir tahta kaşıkSiperlerde askerler yiyecek.Şekerimiz bir topak, veriyoruzYemeyiveririz.Tuzumuz bir tutam, veriyoruz, Tuz ekmeyiz, aşımıza.Bir avuç pirincimiz, veriyoruzSaklamış düğüneDavarların sütüne,Yaylayı katan yağÇorbalarımızda az,Veriyoruz, veriyoruz:Asker çorbasız olmazZor bulduk gazımız azGeceleri o dağlık tepelik haritalaraLambasız bakılmaz.Veriyoruz gaz yağını.Ve yoksul gecelerin mumlarınıDikiyoruz istasyonlarıAskerler geçip gidecek trenlerdeDemiryolları ışıksız olmaz.Tüfekler, filintalar, mavzerlerBaba yadigarı tabancaİşte hepsi ortadaÜst üste atıyoruzBir mermidir bu toprak kavgasındaBoşaltmayı düşünürdükNamlusundan çekip aldıkVeriyoruz ordumuza.Biz Amasya çarşısının demircileriBiz Kastamonu’lu yaşlı hızarcılarDökümcüler sanatı babadan öğrenmişBiz çeliği düzleyenler, tesviyeciKılıçlara su verenler Tanrı aşkınaGülle döken toplara dağ başlarındaBiz dikenler tüfeklerin kayışınıBizler Geyveli üç kardeş, saraçlarBizler Bursalı arabacı esnafı,Tekerleri mavi otla boyayanlarKoşu tuttu mu arabalar Orhan Gazi yollarındaKız seyrine dalar gibi keyfedenler.Biz ustalar, biz kalfalar, biz çıraklarHepimiz hazırız paşam selam olsunErzurum çarşısı, Kayseri çarşısı, Maraş çarşısıÇekiç seslerinden inler karşısıBaşlar demiri, köseleyi eğitmeye ellerimizBiz biliriz yaşamanın kadrini insancaVar olmayı vatanca dokumayı biliriz:Namuslu ellerimizle… Ceyhun Atuf KANSU
-
paylaşım için saol.güzel bir betimlemem metni.
Toplam Hit: 1157 Toplam Mesaj: 2