Ankara Üni. Ve Bilkent Üni.'De Olanlar
-
Selam arkadaşlar,
Ankara Üni. ve Bilkent Üni.'de olan var mı? YÖK'ün tez bankasında bir kaç tez var ve onlar orada erişime kapalı. Ama YÖK'ün almış olduğu karara göre bu tezlere, hangi üniversitede yazıldı ise o üniversitenin kütüphanesinden erişebiliryorsun.
Bana bu tezleri alıp gönderebilecek var mı?
-
Hocam bildiğim kadarıyla üniversitelerde tezleri dışarı çıkarmak yasak, ancak fotokopi çekebilirsiniz. Bazı üniversitelerde fotokopilerde bile sayfa sınırlaması yapıyorlar.
Buna ek olarak benim yüksek lisans tezim (DEÜ) internetteki "Ulusal Tez Merkezi"nden ulaşılabiliyor, şimdi baktım. YÖK'ün almış olduğu karardan haberim yok ama bazı tezlere koruma konabiliyor, o tezlere de koruma süresi bitene dek devletin kurumları hariç ulaşabilmek mümkün olmuyor. Belki ulaşmaya çalıştığınız tez korumalıdır, o nedenle ulaşamıyorsunuzdur. Eğer öyleyse üniversitenin kütüphanesine gitseniz de teze ulaşamayacaksınız demektir.
RaNGeR tarafından 13/Şub/15 14:02 tarihinde düzenlenmiştir -
YÖK bu konuda yönetmelik çıkardı.
-
Aynı durumu ben de yaşadım Pikacu. Eleman 2017'ye kadar erişime kapattırmış tezi. Adını soyadını Google'a yazdım, mail adresine ulaştım ve mail attım. Gerçi sadece içindekiler ve kaynakça sayfalarını gönderdi ama sen yine de bir şansını dene istersen.
-
Pikacu bunu yazdı
Ben bulamadım hocam, yönetmeliği paylaşabilir misiniz?
Ayrıca teze ciltli bir şekilde ulaşmak istiyorsanız tabi ki yazılan üniversitenin merkez kütüphanesine gitmeniz gerekiyor. Ama "Ulusal Tez Merkezi"nde .pdf formatı şeklinde (şayet korumalı değilse) görüntüleyebilirsiniz.
-
RaNGeR bunu yazdıPikacu bunu yazdı
Ben bulamadım hocam, yönetmeliği paylaşabilir misiniz?
Ayrıca teze ciltli bir şekilde ulaşmak istiyorsanız tabi ki yazılan üniversitenin merkez kütüphanesine gitmeniz gerekiyor. Ama "Ulusal Tez Merkezi"nde .pdf formatı şeklinde (şayet korumalı değilse) görüntüleyebilirsiniz.
http://www.kamudanhaberler.com/haber/milli_egitim/arastirmacilar-350-bin-teze-ulasabiliyor/9096.html
YÖK'ün sitesinden bulamadım.
-
Hocam bu yeni değil. Ben tez yazarken de vardı. "Erişime kapalı" olarak nitelendirilen tezleri internet ortamında zaten göremiyorsunuz, ama diğer tezlere hangi üniversiteden yazılırsa yazılsın tez merkezinden ulaşabilirsiniz. Aslında bildiğim kadarıyla bazı tezler üniversite merkez kütüphanelerinde bulunduğu halde erişime kapalı olduğu için ulaşılamaz durumda da olabilir.
-
Hocam ben YÖK'ün sitesinden alamadıığım tezleri İstanbul'da bulunan okullardan almıştım. Şimdi Ankara'ya gidip almakta masraf olacak.
-
Pikacu bunu yazdı
Hocam ben YÖK'ün sitesinden alamadıığım tezleri İstanbul'da bulunan okullardan almıştım. Şimdi Ankara'ya gidip almakta masraf olacak.
Hocam şimdi şöyle bir durum var.
Tezler çok gecikmeli olarak internet ortamına giriyor. Yani benim yüksek lisans tezimin bitmesine müteakip 1 sene sonra konu ile ilgili olarak telefonuma mesaj geldi. Diğer bir durum da tezlerin erişime kapalılık şekli olabilir. Tabi her tezin ne kadar süre ile erişime kapalı olacağı tez verilirken belirleniyor. Sanırım erişime kapalılık durumunu da belirliyorlardır belki, ben erişime kapatmadığım için ayrıntısını bilemem. Kimisi yalnızca internet ortamına verilmesini geciktirmek istiyordur, kimisi de tezin tamamen erişime kapalı olmasını tercih ediyordur.
Ama dediğim gibi, ulaşmaya çalıştığınız tez erişime kapalı olmayabilir. Gecikmeli olarak internete verildiğinden dolayı ulaşamıyor da olabilirsiniz.
Tezlerin hepsi için geçerli olsaydı internetten kendi tezime ulaşamazdım.
-
Bilkent üniversitesindeyim yardımcı olabileceğim bir şey varsa olabilirim.