Anlamadığım Harddisk Hatası
-

Hatanın screenshot'ını koydum. Hata var diyor ne olduğunu söylemiyor. Onarana kadar kullanma diyor. Benzer bir hata alan veya çözümünü bilen var mı?
-
S.M.A.R.T uyarısı olabilir. HD Tune programını çalıştırıp S.M.A.R.T kısmında yazanları buraya yollayabilirseniz tanı koyabiliriz.
Bu arada disk ile yoğun işlemler, mümkünse hiçbir şey, yapmayın ve en kısa sürede yedeklerinizi alın.
-
aynen. yüksek ihtimal SMART hatası veriyor disk. bir an önce yedeğini al. disk fazla kalıcı değil gibi.
-

health sekmesinde bunlar yazıyor.
-
Yazılımsal gibi duruyor demiştim ama donanımsal da olabilirmiş. Yedekleri aldıktan sonra
chkdsk c: /f /r /x /b
chkdsk d: /f /r /x /b
chkdsk e: /f /r /x /bkomutlarını çalıştırın bakalım. Eğer düzelme olmaz ve SMART verilerinin o kısmında sürekli bir artış olursa önce memtest86+ ile bellek taraması gerçekleştirin. memtest86+ belleğinizde sorun yok diyorsa, sistemde sıcaklık sorunu olmuyorsa ve kablolar/güç kaynağı yıpranmamışsa sorun fiziki olarak sabit disktendir. En kısa sürede değiştirmeniz gerekmekte.
-
kardeşimin laptopda da aynısı oldu. hdtune programında bozuk kesim gözüktü. hirensboot cd indirdim. low level format attım şimdi bozuk kesim gözükmüyor ancak smart hatası verdiği için windows devamlı bu uyarıyı veriyor. Benim smart uyarısı veren eski hdd senelerce kullandım kesin bozulacak diye bişey yok ama güvenme kısacası.
Ayrıca bozuk kısım low level formata rağmen düzelmiyorsa hddtune de tam olarak kaçıncı kare kırmızı olmuş onu tespit et.
Atıyorum sağdan sola 15. yukarıdan aşağı 20. kare kırmızı işaretlenmiş. tarama yaptığı yerde tek kutunun kaç mb olduğu yazar. 750gb lık hdd de 280mb idi.
hesap olarak şöyle yapıcan. Sağdan sola kutu sayısı sonuncusu atıyorum 30 olsun.
aşağı doğru 19*30=570
20. sıradan da 15. idi yani 570+15=585. kare buda demek oluyor ki ortalama 585*280mb =163800mb oda 159,96gb .
YANİ hdd nin ilk 158 gb ı sağlam 159,96 ye denk gelen yer bozuk ve sonra ki yer yine sağlam.
Yedeklerini alıp yeniden formak atman lazım . O zaman bölümleri şöyle ayarlıcaksın. Garanti olsun diye hdd yi 3 e bölüceksin.
Birincisi 155gb
ikincisi 10gb
üçünsüsü 750-10-155 =585gb .
155gb olanı C: yapıcaksın
10gb olanı formatlamıcaksın. Kullanılmıcak çünkü bozuk kısım bu 10gb ın içinde. Maksat bozuk yeri kullanmamak. O zaman sorun çıkmaz. Bozuk kısım kullanılmadığı için veri kaybı olmaz. Orada okuma yazma yapılmaz. Böylece sorun çıkmıcaktır.
son kalan 585gb ı da D: yapıcaksın. tam 585 olmaz 570-560 falan kalır herhalde.
Artık bad sector denilen bozuk kısımlar zamanla çoğalmaz ve hdd de başka sorun yok ise güzel güzel kullanırsın.
bozuk kısmı 10gb bırakmak zorunda değilsin tabi de 10gb çok yer değil garanti olsun diye o kadar bırakırım ben.
edit: hesaplama hatasını
Liquid tarafından 27/Ara/13 20:08 tarihinde düzenlenmiştir -
geçen sene ocakta almıştım garanti kapsamına girer mi? göndersem bi baksalar?