folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Anlık CPU Kullanımının Artması Ve Pc'nin Tarayıcalarda Kasması

Anlık CPU Kullanımının Artması Ve Pc'nin Tarayıcalarda Kasması

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek

Abiler iyi geceler son 2 gündür pc'de garip bir sıkıntı var chrome'da pc takılıyor. Takıldıktan sonra görev yöneticisinden bakıyorum geçmişte CPU kullanımı %60'lara felan çıkmış oluyor normalde %10 civarında takılıyor Youtube vs açıkken. Takılmaktan kastım ekranda görüntü donuyor 1-2 saniye sonra tekrar geliyor. Bazı sitelerde ise kasıyor. 

Normalde sadece Chrome kullanıyordum Youtube'da ve film sitelerinde felan takılınca sorun video oynatan sitelerden sandım ama sorun için Technopatda felan konulara bakıyordum deli şekilde kastı PC. Bende ne kadar eklenti varsa sildim Chrome'dan ama nafile. Sonra Opera ve Firefox indirdim ama onlarda da takıldı PC. İşin garibi oyunlarda felan bir sıkıntı yaşamıyorum (En azından şimdilik denk gelmedim). sorun sadece tarayıcılarda gibi duruyor. 

PC özellikleri;

-Ryzen 5 5600x işlemci 

-RX 6700XT ekran kartı 

-b450m-k2 anakart

-Windows 11

Son 2-3 günde pc'deki değişikler şunlar 

-Windows 11'in son updateini yaptım ama sorun öncesinde de vardı belki çözer diye denedim ama devam ediyor. 

-Monitör değiştirdim (sorunun bundan kaynaklanacağını düşünmüyorum)

-Amd ekran kartı driverı chipset güncellemesi yaptı sorun belki bundandır diye geri kaldırdım ama işe yaramadı sorun hala devam ediyor. 

-Steam'den Forza 5 indirdim. Bunun da soruna sebep olacağını sanmıyorum. 

-Ekran kartı driverını güncellemiştim belki sorun bundan kaynaklanmıştır diye bir önceki sürüme geri döndüm o da işe yaramadı. 

-PC'de korsan yazılım yok. Steam, Epic Games , EA , Dota2 , LoL, FC 25, Forza 5, Spotify, Skype , Discord, Whatsapp dışında yüklü uygulama yok. Bunlardan kaynaklı olabilir mi emin değilim. Windows Defender ile tarattım pc'yi ama zararlı bir şey bulamadı.

Takılmaları sadece tarayıcılar açıkken yaşadığım için acaba diyorum mining felan mı yapıyor arka planda ? 

Önceliğim format atmak değil 300gb oyunu geri indirmeye üşendiğimden dolayı ama bir çözüm bulamazsam son çare olarak format atıcam. 

Cevaplar için şimdiden çok teşekkürler. 

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hypnot1c
    hypnot1c's avatar
    Erkek

Bütün chrome eklentileri disable et ve sonra tekrardan dene. Problem yoksa pluginlerle ilgili olabilir. Devam ederse,

CPU kullanımı yüksek olduğunu söylediğin için GPU donanım ivmesi kapatılmış olabilir. chrome://settings/system şuradaki ilk iki seçeneklerini kurcala. chrome://settings/performance şurada da bellek tasarauf modelini aç kapa. Bu 3 ayarın hepsinin bütün kombinasyonlarıyla dene.

Sadece tarayıcı açıkken eminsen en son çare olarak chrome u sil tekrar yükle. Hatta firefox, brave gibi farklı bir tarayıcı yükle onu kullan biraz. Onlarda da oluyor mu ?

Bunların dışında devam ediyorsa driver sorunu olabilir mi ? olabilir. Özellikle Win 11 update ile ilgili alakasız sıkıntılar yaşamaıştım ve yaşıyorum farklı cihazlar için.

Sürücüleri gerekirse anakartın sitesine giderek stabil versiyonunu indirerek tekrar bir güncellemeyi deneyebilirsin.

Nerde o eski minecraftçılar. Unutulmadın X3uqM4 - Tahribatın yanlışlıkla banlanmış en bahtsız müridi. Böyle bir şans nasıl olabilir ? Banlanmış bir üyenin login olmaya çalıştığındaki IP sini sen kalk 1 gün sonra tahribata girerken nasıl denk geldiyse onun IP siyle gir. Bunu bir admin görsün fark etsin ve AB ban ı al şaka gibi :|
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek
    hypnot1c bunu yazdı

Bütün chrome eklentileri disable et ve sonra tekrardan dene. Problem yoksa pluginlerle ilgili olabilir. Devam ederse,

CPU kullanımı yüksek olduğunu söylediğin için GPU donanım ivmesi kapatılmış olabilir. chrome://settings/system şuradaki ilk iki seçeneklerini kurcala. chrome://settings/performance şurada da bellek tasarauf modelini aç kapa. Bu 3 ayarın hepsinin bütün kombinasyonlarıyla dene.

Sadece tarayıcı açıkken eminsen en son çare olarak chrome u sil tekrar yükle. Hatta firefox, brave gibi farklı bir tarayıcı yükle onu kullan biraz. Onlarda da oluyor mu ?

Bunların dışında devam ediyorsa driver sorunu olabilir mi ? olabilir. Özellikle Win 11 update ile ilgili alakasız sıkıntılar yaşamaıştım ve yaşıyorum farklı cihazlar için.

Sürücüleri gerekirse anakartın sitesine giderek stabil versiyonunu indirerek tekrar bir güncellemeyi deneyebilirsin.

öncelikle teşekkürler. konuda da yazdığım gibi başka tarayıcılarda da mevcut ve bütün eklentileri kaldırmış durumdayım. sadece tahribat gelişmiş filtre duruyor şu an için ancak sorunum devam etmekte. chrome için söylediğiniz ayarları başka bir forumda görüp denemiştim ancak işe yaramadı yine de teşekkürler.  driverları kurcalayım belki bu sorunumu çözer 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hypnot1c
    hypnot1c's avatar
    Erkek

Evet konuda yazmışsın gözden kaçırmışım onu. Görev yöneticisi Microsoftun kendiside kabul ettiği gibi anlık değerler yanıltıcı olabiliyor. Resmon ya da daha detaylı olarak Process explorer üzerinden izlemeyi de deneyebilirsin.

herhangi bir tarayıcıda youtube açık iken bu sorunlar geliyorsa tahmin ettiğin gibi sürücü kaynaklı olabilir. Muhtemelen bilgin vardır var ama nvdia için DDU, pek kullanmadığım için emin olmamakla birlikte "AMD Cleanup Utility" ya da emsal bir program ile tamamiyle kalıntıları silip, restart atıp, stabil versiyonu yükleyip gözlemlemenin bir faydası olabilir.

Nerde o eski minecraftçılar. Unutulmadın X3uqM4 - Tahribatın yanlışlıkla banlanmış en bahtsız müridi. Böyle bir şans nasıl olabilir ? Banlanmış bir üyenin login olmaya çalıştığındaki IP sini sen kalk 1 gün sonra tahribata girerken nasıl denk geldiyse onun IP siyle gir. Bunu bir admin görsün fark etsin ve AB ban ı al şaka gibi :|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek
    hypnot1c bunu yazdı

Evet konuda yazmışsın gözden kaçırmışım onu. Görev yöneticisi Microsoftun kendiside kabul ettiği gibi anlık değerler yanıltıcı olabiliyor. Resmon ya da daha detaylı olarak Process explorer üzerinden izlemeyi de deneyebilirsin.

herhangi bir tarayıcıda youtube açık iken bu sorunlar geliyorsa tahmin ettiğin gibi sürücü kaynaklı olabilir. Muhtemelen bilgin vardır var ama nvdia için DDU, pek kullanmadığım için emin olmamakla birlikte "AMD Cleanup Utility" ya da emsal bir program ile tamamiyle kalıntıları silip, restart atıp, stabil versiyonu yükleyip gözlemlemenin bir faydası olabilir.

tekrardan teşekkürler. ddu ile grafik sürücüsünü kaldırıp bi önceki sürümü yükledim çünkü bir kaç gün öncesine kadar böyle bir sorunum yoktu ama işe yaramadı 

bu takıldığı andan resmon görüntüsü. 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek

sorunu buldum Multiplane Overlay (MPO) denen bir şey yüzündenmiş artık her ne işe yarıyorsa bunu kapatınca ve her tarayıcının donanım ivmelendirme ayarını kapatınca yağ gibi akmaya başladı. hatta eskiden alt-tab arası gezerken hantaldı pc normal zannediyordum şimdi yağ gibi akıyor :D 

ilgli linkler; 

https://community.amd.com/t5/pc-drivers-software/game-freezes-black-screen-hard-shutdown-required-disbaled/m-p/564914#M165499 

https://www.techpowerup.com/forums/threads/feature-request-disable-multiplane-overlay-mpo.289163/ 

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-drivers/13/440865/mpo-multiplane-overlay-is-causing-graphical-corrup/ 

Bu mpo eskiden nvidia'nın sorunuymuş sanırsam şimdi de amd'lerin sorunu olmaya başlamış. windows windowsluğunu yapıyor yine :D 

edit: sorunu çözdük de merak ettiğim bende neden 2-3 gün önce olmaya başladığı

Khan23 tarafından 14/Mar/25 09:03 tarihinde düzenlenmiştir

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rushOut
    rushOut's avatar
    Erkek
    Khan23 bunu yazdı

sorunu buldum Multiplane Overlay (MPO) denen bir şey yüzündenmiş artık her ne işe yarıyorsa bunu kapatınca ve her tarayıcının donanım ivmelendirme ayarını kapatınca yağ gibi akmaya başladı. hatta eskiden alt-tab arası gezerken hantaldı pc normal zannediyordum şimdi yağ gibi akıyor :D 

ilgli linkler; 

https://community.amd.com/t5/pc-drivers-software/game-freezes-black-screen-hard-shutdown-required-disbaled/m-p/564914#M165499 

Bu link şimdi oyunlardaki donup siyah ekran verdirten ve pc yi kapatmadan geçmeyen hataya çözüm mü sunuyor? 

Cs2 de benimde bu şekilde sorunum var delirmek üzereyim hatta çözemedim bi türlü. Olmadık yerde maçı ortasında donup siyah ekranda kalıyor ake.

İş yerinde olduğumdan inceleyemiyorum linkide. Kısacası Multiplane Overlay (MPO)  bunumu kapatıyoruz ?

Biz bizimle bizdeydik Biz bizimle bize geldik Biz bizimle bizdeyken Bizi bizden mi sorarlar
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek
    rushOut bunu yazdı
    Khan23 bunu yazdı

ilgli linkler; 

Bu link şimdi oyunlardaki donup siyah ekran verdirten ve pc yi kapatmadan geçmeyen hataya çözüm mü sunuyor? 

Cs2 de benimde bu şekilde sorunum var delirmek üzereyim hatta çözemedim bi türlü. Olmadık yerde maçı ortasında donup siyah ekranda kalıyor ake.

İş yerinde olduğumdan inceleyemiyorum linkide. Kısacası Multiplane Overlay (MPO)  bunumu kapatıyoruz ?

evet abi bazı insanlarda MPO kapatmak senin sorununu çözmüş. benim okuduğum forumlarda bahsi geçen kartlar şunlardı ; 

""NVIDIA RTX 30 Serisi NVIDIA GTX 1600 Serisi AMD RX 5000 Serisi AMD RX 6000 Serisi AMD RX 7000 Serisi"" ,

şansını deneyebilirsin vasıflı bir işi olduğunu düşünmüyorum bu MPO'nun 

kapatmak için regedit'e giriyoruz 

Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm 

kırmızı ile işaretlediğim yere yukardaki koyu satırı yapıştırıyosun sonra sağ tık yeni DWORD 32 BİT değerinde dosya açıyosun adını OverlayTestMode yapıyosun sonra ona tıklayıp değeri 5 yapıp onaltılıkı seçiyosun tamam deyip pc'yi yeniden başlatıyorsun. 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trampfd
    trampfd's avatar
    Erkek

Instagram'a girdikten sonra oluyor dimi?

Chrome > Tools > Task manager

Burdan bak en cok ney CPU kullaniyor, bana son zamanlarda Instagram'in service worker'i bu problemi cikariyor.

Ehl-i Byte
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trampfd
    trampfd's avatar
    Erkek

Instagram'a girdikten sonra oluyor dimi?

Chrome > Tools > Task manager

Burdan bak en cok ney CPU kullaniyor, bana son zamanlarda Instagram'in service worker'i bu problemi cikariyor.

Ehl-i Byte
Toplam Hit: 422 Toplam Mesaj: 10
pc