Aof İktisada Giriş Sorular...
-
nette buldum lazım olur gençler ezberleyin girin sınava...Alıntıdır...
sorular :1)Devletin vergileri azaltıp kamu harcamalarını artırdığı bir politika asagıdakılerden hangisi ile adlandırılır.
Cevap: Genişlemeci maliye politikası
2)üretim hacminde kısa dönemli artış ve azalış seklinde meydana gelen dalgalanmalar asagıdakılerden hangisi ile adlandırılır Cevap: Konjonktür
3)asagıdakılerden hangisi ekonominin canlanma döneminde ortaya cıkabılecek degısımler arasında yer almaz
Cevap: Refah seviyesinde düşüş
3)makro iktisadın kökenlerinin dayandırıldığı J.M Keynesın yaklaşımı asagıdakılerden hangisi ile özetlenebilir
Cevap : talep yetersızlıgı durumunda devlet toplam talebi destekleyerek ekonomiye müdahale etmelidir
4)konjonktür dalgalanmalarının uzun dönemdeki sayrı göz önüne alındığında her daralma döneminden sonra ekonominin canlanmaya gecısı asagıdakılerden hangisi ile adlandırılır. Cevap : U dönüşü
5)asagıdakılerden hangisi mikro iktisadın alanına giren konulardan biridir
Cevap : bireysel karar alma birimlerinin davranışları
6)konjonkturel ıssızlıgın kaynağı asagıdakılerden hangisidir? Cevap: üretim hacmindeki dalgalanmalar
7)mal ve hizmetlere ilişkin devresel akım göz önüne alındığında asagıdakılerden hangisi hane haklarından devlete yapılan ödemeler arasında yer alır Cevap: vergiler
8)iktisadi yasamda zaman zaman beliren daralmaların yarattığı ıssızlık turu asagıdakılerden hangisidir
Cevap: konjonkturel ıssızlık
9)asagıdakılerden hangisi ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesindeki artısı ifade etmektedir
Cevap: ekonomik büyüme
10)asagıdakılerden hangisi maliye politikası önlemleri arasında yer almaz Cevap: para miktarının azaltılması
11)Gelişmekte olan ülkelerde gizli işsizliğin en yaygın yaşandığı üretim sektörü asagıdakılerden hangisidir
Cevap: tarım
12)bir ekonomide fiyatlar genel düzeyini ölçmek amacıyla asagıdakılerden hangisi kullanılır? Cevap: fiyat endeksi
13)SMH nın hesaplanmasında asagıdakılerden hangisi kullanılır? Cevap : SMH=GSMH-amortismanlar
14)bir ülkede reel ve nominal gsmh artış oranları birbirine eşitse bu ekonomide bir önceki yıla Gore fiyatların seyri konusunda asagıdakılerden hangisi söylenebilir Cevap :sabit kalmıştır
15)GSMH hesaplarına dahil edilmesi gerekirken hesapların dışında kalan ekonomik faaliyet hacmine ne ad verilir
Cevap : kayıt dışı ekonomi
16)asagıdakılerden hangisi devletin yaptığı transfer ödemeleri içerisinde yer alır? Cevap : ıssızlık sigortaları ödemeleri
17)net yatırımların negatif olması durumunda asagıdakılerden hangisi ortaya çıkar
Cevap : sermaye stoku azalacağı için üretken kapasite azalır
18)asagıdakılerden hangisi gayrı safı milli hasılanın harcamalar yönünden hesaplanmasında göz önüne alınmaz
Cevap :tasarruf
19)bir ekonomide belirli bir donemde üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin piyasa dağarının toplamına ne ad verilir
Cevap : gayrı safı milli hasıla
20)isletmenin gerçekleştirdiği üretimin değerinden kullanılan ara malların değerini çıkartarak elde edilen rakama ne ad verilir Cevap : katma değer
21)üretim faktörlerinin elde ettiği gelirler toplamına ne ad verilir? Cevap :milli gelir
22)asagıdakılerden hangisi yatırım harcamaları kapsamına girmez? Cevap : Ahmet beyin satın aldığı otomobil
23)asagıdakılerden hangisi devletin yaptığı transfer ödemesi niteliğindedir? Cevap : iç borç faiz ödemesi
24)hesaplama yapılan donemde piyasada geçerli olan fiyatların kullanılması ile hesaplanan gayrı safı milli hasıla değeri asagıdakılerden hangisidir? Cevap :nominal gayrisafi hasıla
25)bir refah ölçütü olarak uluslar arası karşılaştırmalarda kullanılan gelir kavramı asagıdakılerden hangisidir
Cevap : kişi basına milli gelir
26)asagıdakılerden hangisinde meydana gelecek değişiklik tüketim fonksiyonu üzerinde hareket edilmesini gerektirir.
Cevap : kullanılabilir gelir
27)kamu harcamaları vergiler ve yatırımların otonom olarak kabul edildiği dışa kapalı bir modelde toplam harcama fonksiyonunun eğimi asagıdakılerden hangisine eşittir? Cevap : sadece marjinal tüketim eğimine
28)marjinal tüketim eğimleri (MPC) biliniyorsa bundan yararlanarak marjinal tasarruf eğilimi (MPS) asagıdakılerden hangisiyle hesaplanabilir Cevap : MPS=1-MPC
29)asagıdakılerden hangisi bir ülkede ihracat düzeyini belirleyen faktörler arasında yer almaz
Cevap : yurt içi faiz oranı
30)asagıdakılerden hangisi marjinal tüketim eğilim (MPC) ile marjinal tasarruf eğilimi (MPS) arasındaki ilişkiyi gösterir.
Cevap : MPC+MPS=1
31)yatırım harcamalarının gelirden bağımsız olan kısmına ne ad verilir. Cevap : otonom yatırım
32)tüketim harcamalarının gelirden bağımsız olan kısmına ne ad verilir Cevap : otonom tüketim
33)belirli bir dönemde yapılacak tüketim harcamalarını belirleyen temel faktör asagıdakılerden hangisidir?
Cevap : gelir
34)marjinal tasarruf eğiliminin 0,30 olarak hesaplandığı bir modelde marjinal tüketim eğiliminin değeri kaçtır Cvp :0,70
35)asagıdakılerden hangisi hane hakları tarafından elde edilen kullanım biçimleri arasında yer almaz? Cvp : yatırım
36)gelirdeki 200lıralık artış karsısında tüketim harcamaları 150 lira artıyorsa marjinal tasarruf eğilimi kaçtır? Cvp. 0,25
37)faiz oranı ile yatırım miktarı arasındaki ilişki kurulmasını sağlayan değişken asagıdakılerden hangisidir
Cevap : yatırımlardan beklenen karlık
38)asagıdakılerden hangisi yatırım fonksiyonunda yukarıya doğru kaymaya neden olur Cvp : faiz oranlarında düşüş
39)her arzın kendi talebini yaratacağını ifade eden iktisat görüşü asagıdakılerden hangisidir Cvp : say kanunu
40)tam istihdam gelir düzeyinin üzerinden dengenin sağlanması durumunda ortaya çıkan harcama fazlasını ne ad verilir
Cevap : enflasyonist acık
41)klasik iktisat yaklaşımına Gore ekonominin otomatik olarak tam istihdamda dengeye yönelmesini gerçekleştiren temel mekanizma asagıdakılerden hangisidir Cevap : fiyatlar,faiz ve ücretlerin tam esnek olması
42)asagıdakılerden hangisi gelir-harcama akımından bir sızıntı niteliği taşımaktadır Cevap : tasarruflar
43)artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve dolayısıyla geliri azaltmasına ne ad verilir.
Cevap :tasarruf paradoksu
44)klasik iktisatçılara göre yatırımların tasarruflara eşitleyen değişken asagıdakılerden hangisidir
Cevap : faiz oranı
45)asagıdakılerden hangisi gelir-harcama akımına bir enjeksiyon niteliği taşır? Cevap :ihracat
46)asagıdakılerden hangisi her arz talebini yaratır görüşünü öne sürdürmektedir Cevap : say kanunu
47)bir ekonomide fiilen gerçekleşen harcamaların gelire eşit olması için aşağıdaki koşullardan hangisi gereklidir
Cevap : stok değişmelerinin envanter yatırımı olması
48)bir ekonomide firma stoklarının azaldığı bir ortamda asagıdakılerden hangisi geçerlidir
Cevap : planlanan harcamalar GSMH den büyüktür
49)vergilerin otonom olarak ekonomik modele dahil edilmesinin toplam harcama fonksiyonu(AE) ve gelir(Y) üzerinde yaratacağı etki nasıldır Cevap :AE aşağıya kayar,gelir azalır
50)asagıdakılerden hangisi otomatik istikrar sağlayıcılardan biridir Cevap : döviz kuru
51)mutlak değer olarak değerlendirildiğinde vergi çarpanının kamu harcamaları çarpanından küçük olmasının nedeni asagıdakılerden hangisidir
Cevap : vergi değişkenlerinin kullanılabilir gelir aracılığı ile tüketim harcamalarını etkilemesi
52)asagıdakılerden hangisi genişlemeci maliye politikası önlemleri arasında yer alır?
Cevap : vergilerin azaltılması
53)denk bütçe çarpanının sayısal değeri nedir ? cevap : 1
54)asagıdakılerden hangisi devletin direkt olarak kontrol edebileceği değişkenlerden biridir? Cevap : vergi oranları
55)vergi çarpanının negatif işarete sahip olması asagıdakılerden hangisini ifade eder?
Cevap : vergi değişikliklerinin gelire ters yönde yansıyacağını
56)vergilerin ve kamu harcamalarının dahil olduğu bir modelde asagıdakılerden hangisi toplam gelirin kullanım biçimi arasında yer almaz? Cevap : Yatırım
57)vergi değişikliklerinin toplam harcama doğrusunun paralel olarak yer değiştirmesine yol açmasının nedeni asagıdakılerden hangisidir? Cevap : vergilerin otonom olarak kabul edilmesi
58)bir birim paranın değeri asagıdakılerden hangisi ile ölçülür? Cevap : satın alınabilecek mal ve hizmet miktarı ile
59)TC Merkez Bankası tarafından yapılan resmi para stoku tanımları esas alındığında M2-M1 değeri asagıdakılerden hangisini verir. Cevap : vadeli mevduatlar
60)paranın mal ve hizmetlerin değerini ölçmede ortak bir ölçü birimi olması aşağıdaki para fonksiyonlarından hangisine bir örnektir ? Cevap : hesap birimi olma
61)bankacılık sisteminin tabı olduğu zorunlu rezerv uygulamasının günümüzdeki amacı öncelikle asagıdakılerden hangisidir
Cevap : ülkedeki para miktarını kontrol etme
62)hem mal olarak kullanıldığında bir değere sahip olan hem de değişim aracı olarak kullanılabilen nesnelere ne ad verilir
Cevap : Mal Para
63)bankaların temel fon kaynağı asagıdakılerden hangisidir? Cevap : halktan toplanan mevduat
64)varlıkların nakde veya vadesiz mevduata dönüşüm hızı ve kolaylığına ne ad verilir? Cevap : likidite
65)bankalara tarafından kredi işlemleri sonucunda vadesiz mevduat seklinde yaratılan paraya ne ad verilir
Cevap : kaydı para
66)devlet tarafından yasal ödeme aracı olarak çıkartılmış(yanı ödemelerde yasal olarak kabul edilmesi gereken) ve değerli bir madene dönüştürülmeyen kağıt para tanımı asagıdakılerden hangisidir Cevap : itibari para
67)bir bankanın ayırdığı rezervler banka bilançosunun hangi kısmında yer alır
Cevap : varlık niteliğinde olduğu için aktifte
68)bankacılık sistemi 1 milyon liralık rezerv artısı ile 5 milyon liralık mevduat genişlemesi yaratılabiliyorsa basit kaydı para çarpanının değeri nedir Cevap : 5
69)zorunlu rezerv oranı ve basit para çarpanı arasındaki ilişki asagıdakılerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap : artar azalır
70)paranın spekülatif amaçla talep edilmesinin nedeni asagıdakılerden hangisidir
Cevap : para dışındaki finansal varlıkların değeri konusunda belirsizlik olması
71)asagıdakılerden hangisi modern bir merkez bankasının üstlendiği fonksiyonlardan biri değildir.
Cevap : üretimin kalitesini iyileştirme sağlamak
72)paranın dolaylı yoldan ekonomiyi etkileyeceğini savunanlara göre para miktarındaki değişiklikler asagıdakılerden hangisi aracılığı ile ekonomiyi etkilemektedir Cevap : faiz oranı
73)para miktarındaki değişikliklerin üretim miktarı üzerinde bir etkisinin olmayıp sadece fiyatları değiştirmesine ne ad verilir? Cevap : paranın nötrlüğü
74)merkez bankalarına likiditenin son kaynağı fonksiyonunu kazandıran güç asagıdakılerden hangisidir
Cevap : para basma tekeline sahip olma
75)asagıdakılerden hangisi para piyasası denge şartıdır? Cevap : para arzı=para talebi
76)elde para tutmanın fırsat maliyeti asagıdakılerden hangisidir? Cevap : kaybedilen faiz
77)paranın işlem amacıyla talep edilmesinin nedeni asagıdakılerden hangisidir.
Cevap : gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmesi
78)merkez bankasının bankacılık sistemine kullandırdığı kredilere uygulanan faiz oranına ne ad verilir?
Cevap : reeskont oranı
79)reeskont sistemi merkez bankasının hangi fonksiyonu yerine getirmede büyük önem taşır.
Cevap : Likiditenin son kaynağı olma
80)Genişlemeci bir para politikasının fiyatlar üzerinde yaratacağı nihai etki asagıdakılerden hangisidir
Cevap : toplam talep eğrisi sağa kayar fiyatlar artar
81)asagıdakılerden hangisi toplam arz egrısının sağa doğru kaymasına neden olur
Cevap : ekonomik büyümenin sağlanması
82)maliyet arz şokları asagıdakılerden hangisine neden olur?
Cevap : toplam arz eğrisinin yer değiştirmesine
83)toplam arz toplam talep analizine göre genişlemeci bir para politikasının kısa donemde gelir ve fiyatlar üzerinde yaratacağı etki asagıdakılerden hangisidir? Cevap : fiyatlar ve gelir artar
84)asagıdakılerden hangisi toplam arz eğrisinin sola kaymasına neden olan faktörlerden biri değildir?
Cevap : İdeal hava koşulları
85)asagıdakılerden hangisi dış ticaretle getirilen kısıtlamalar arasında yer almaz Cevap : kotalar
86)asagıdakılerden hangisi ithalata rakip mallar kavramını tanımlamak için kullanılabilir
Cevap : yerli firmalar tarafından üretilen ve aynı zamanda ithali de yapılan mallar
87)belirli bir malın üretiminin diğer ülkelere göre daha düşük bir fırsat maliyeti ile gerçekleştirilmesine ne ad verilir
Cevap : karsılaştırılmalı üstünlük
88)belirli bir üretimin diğer ülkelere Gore daha az kaynak kullanımı gerçekleştirilmesine ne ad verilir Cevap :mutlak üstünlük
89)uzmanlaşma ve uluslararası ticaret asagıdakılerden hangisine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır
Cevap :karsılaştırılmalı üstünlük
90)1947 yılında imzalanan ve ülkeler arasında tarife ayrımcılığına son vermeyi amaçlayan anlaşma asagıdakılerden hangisidir Cevap : GATT
91)ithal edilen mallara konula vergiye ne ad verilir? Cevap : tarife
92)bir ülkenin aynı malda hem ithalatçı hem de ihracatçı statüsünde olması asagıdakılerden hangisinin göstergesi olarak kabul edilmektedir? Cevap : sınırlı uzmanlaşma
93)her ülkenin mutlak üstünlüğüne sahip olduğu malın üretiminde uzmanlaşması durumunda asagıdakılerden hangisi bu ülkelerin hepsine yarar sağlar Cevap : dış ticaret
94)gelişmekte olan ülkelerde tasarruf oranın düşük olmasının nedeni asagıdakılerden hangisidir
Cevap : yasam standardının düşük olması
95)asagıdakılerden hangisi gelişmekte olan Ülkeler de kalkınmanın önündeki politik engellerden biri değildir?
Cevap : Girişimci ruhunun eksikliği
96)Gelişmekte olan Ülke vatandaşları asgari gecım düzeyinde bulundukları ıcın gerklı tasarrufu yapamıyorsa yatırımlar ıcın gerklı kaynak asagıdakılerden hangisi ile elde edilebilir Cevap : yabancı tasarruflar
97)bir ulkde bağımlı nüfusun artması durumunda asagıdakılerden hangisi gerceklesır
Cevap : ortalama tasarruf egılımı azalacağından ekonomik büyüme yavaşlar
98)gelişmekte olan ülkelerde sermaye stokundajı sınırlandırılan faktör asagıdakılerden hangisidir?
Cevap : tasarruf yetersızlıgı
99)gelısmekte olan ülkelerin en temel ortak ozellıgı asagıdakılerden hangisidir?
Cevap : düşük kısı basına GSMH
100)ekonomik büyüme oranının hesaplanmasında asagıdakı gsmh kavramlarından hangisi kullanılır Cevap :reel gsmh
101)asagıdakılerden hangisi teknolojik yenilik yaratma potansiyelini artırır
Cevap : Nüfusun eğitim düzeyinin artması
102)Ülkedeki toplam üretimin işgücü ve sermaye stokuna oranına ne ad verilir
Cevap : toplam faktör verımlılıgı
103)bir ülkenin sermaye mallarına yatırım yapma gücü asagıdakılerden hangisi tarafından belirlenir Cevap : tasarruf gücü
104)büyüme arzusunda olan bir ekonomide en kritik kaynak niteliğinde olan üretim faktörü asagıdakılerden hangisidir
Cevap : sermaye -
eywallah hocam dursun bi kenarda çalışırız
-
anlayan birisi ilk 10 konumu yoksa 20 konumu olduğunu söylerse güzel olur :)
-
konjonktör falan ilk 10 konuda yok heralde
-
Bunlarda benden hocam.Ara sınav için :
1-İktisadi bir karar alırken göz önünde alınan yarar ve maliyetlerin kişiden kişiye farklılık gösterilmesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?
Yanıt: Karar alıcılarının birbirinden farklı karar almaları
2-Mevcut durumu incelerken insan davranışı ve insanların piyasa endüstri, firma ve birey gibi nispeten küçük birimlerle ilişkili tercihlerini inceleyen iktisat bilimi aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Mikro İktisat
3--Bir öğrenci iktisat dersi çalışmak için her gün 1 saat daha fazla zaman ayırmanın yararını 1 saat daha az uyumanın maliyetinden daha yüksek bularak çalışma kararı alırsa aşağıdaki iktisadi düşünme tarzı ilkelerinden hangisine göre hareket etmiştir?
Yanıt: Marjinal Analiz
4-Belirli ekonomik sorunların çözümüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir?
Yanıt: İktisat politikası
5-İktisadın, mevcut durumunu inceleyerek insan davranışı ve insanların piyasa, endüstri, firma ve birey gibi nispeten küçük birimlerle ilişkili tercihlerini inceleyen bölümü Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: mikro iktisat
6-Aşağıdakilerden hangisi tüketimini artırmak için başka malların tüketiminden vazgeçmemiz gerekmez?
Yanıt: Serbest mal
7-Aşağıdakilerden hangisi ihtiyacın özelliklerinden değildir?
Yanıt: İnsan ihtiyaçlarının sınırlı olması
8-Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaçların özelliklerinden biri değildir?
Yanıt: Herkes için benzer olmaları
9-Hangisi Zorunlu İhtiyaçtır?
Yanıt: Yemek Yemek
10-İktisadi birimlerin kendi hedefine uygun bir biçimde hareket etmesidir?
Yanıt: Rasyonel Davranış
11-Teoriden hareket ederek gerçeklerin incelenmesi yani genelden özele gidilmesine ne ad verilir?
Yanıt: Tümdengelim
12-Belirli bir ekonomik sorunla ilgili tüm gerçeklerin araştırılıp toplanmasına ne ad verilir?
Yanıt: Betimleyici İktisat
13-Aşağıdakilerden hangisi bir hipotez niteliği taşır?
Yanıt: Diğer koşullar sabitken, malın fiyatı ile satın alınmak istenen miktarı arasında ters yönlü ilişki vardır
14-Bir toplumun farklı derecelerde karşı karşıya kaldığı temel iktisadi sorun aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Kaynakların kıt olması
15-.Aşağıdakilerden hangisi iktisadın bir sosyal bilim olarak değerlendirilmesine neden olur?
Yanıt: İnsan davranışlarını incelemesi
16-.Aşağıdakilerden hangisi hipotez niteliği taşır?
Yanıt: Diğer koşullar sabitken, malın fiyatı ile malın satın alınmak istenen miktarı arasında ters yönlü bir ilişki vardır
17-.Aşağıdakilerden hangisi dayanıksız mal veya hizmet grubu içerisinde yer almaz?
Yanıt: Buzdolabı
18-İktisadi faaliyetlerin temel amacı aşağıdaki sorunların hangisine çözüm bulmaktır?
Yanıt: Kıtlık
19-Tüketici ihtiyaçlarını doğrudan karşılayan mallara ne ad verilir?
Yanıt: Nihai mal
20-Aşağıdakilerden hangisi iktisat biliminin özellikleri arasında yer almaz?
Yanıt: İktisat doğal bir bilimdir
21-Aşağıdakilerden hangisi üretim imkânları eğrisinin orijine göre içbükey olmasına neden olur?
Yanıt: Artan Fırsat Maliyeti
22-Aşağıdakilerden hangisi marjinal faydayı ifade eder?
Yanıt: MU = DTU / DQ
23-Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörü değildir?
Yanıt: Para
24-Aşağıdakilerden hangisi üretim imkânları eğrisinin özelliklerinden biri değildir?
Yanıt: Üretim faktörleri miktarında artışın üretim imkânları eğrisi boyunca sağa kaymaya neden olması
25-Toplam faydanın maksimum olduğu noktada marjinal fayda nasıldır?
Yanıt: Sıfır
26-Marjinal fayda ile toplam faydaya ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Yanıt: Marjinal fayda artan eğime sahiptir
27-Mal ve hizmet üretmek için gerekli fiziksel ve zihinsel çalışmalar olarak ifade edilen üretim faktörü aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Emek
28-Çalışanların eğitim ve yetiştirilme sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne ad verilir?
Yanıt: Beşeri sermaye
29-Belirli bir seçimin sağladığı fayda bu seçime ilişkin maliyeti aşıyorsa, söz konusu seçim ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yanıt: Seçim rasyoneldir
30-MU; ilgili maldan elde edilen marjinal faydayı, P ise ilgili malın fiyatını gösterdiğine göre, aşağıdakilerden hangisi X ve Y gibi iki mal tüketen bir tüketicinin fayda maksimizasyonunu sağlayan mal bileşimini gösterir?
Yanıt: MUX / PX = MUY / PY
31-Bir kişi gün içersinde içtiği ikinci bardak çaydan 30 birim, üçüncü bardak çaydan ise 40 birim toplam fayda elde etmiştir. Buna göre, kişinin üçüncü bardak çaydan elde ettiği marjinal fayda kaç birimdir?
Yanıt: 10
32-Tüketicinin belli şartlarda en yüksek fayda düzeyini sağladığı duruma ne ad verilir?
Yanıt: Tüketici dengesi
33- Dikkate alınan her bir seçenek ya da alternatife ilişkin maliyetlerin karşılaştırılmasıdır?
Yanıt: Rasyonel Seçim
34-Ekonomik malların ortaya çıkmasını yaratan iktisadi olgu aşağıdakilerden hangisidir?
35-Bir malın fiyatı arttığında gelirin satın alma gücünün ve bu nedenle satın almak istenen mal miktarının azalmasına ne ad verilir?
Yanıt: Gelir Etkisi
36-Gelirdeki artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verilir?
Yanıt: Düşük Mal
37-Bir malın satın alınmak istenen miktarı ile fiyatı arasındaki ters yönlü ilişkiye ne ad verilir? Yanıt: Talep Kanunu
38-Tereyağı ve margarin birbirine göre ikame mal varsayımı altında, tereyağı fiyatlarındaki artışın iki malın talebi üzerinde yaratacağı etki Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Margarin talebi artar
39-Aşağıdakilerden hangisi arz eğrisinin bir bütün olarak sola kaymasına neden olur?
Yanıt: Ücretlerde meydana gelecek bir artış
40-Bir malın arzı 80 talebi 180 birim ise Aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?
41-Aşağıdakilerden hangisi bir x malı için çizilen arz eğrisi boyunca harekete yol açar?
Yanıt: X malının fiyatındaki bir değişme
42-Aşağıdakilerden hangisi talep kanununu ifade eder?
Yanıt: Diğer koşullar sabitken satın almak istenen miktar ile fiyat arasında ters yönlü bir ilişki olması
43-Diğer değişkenler sabitken, değişik fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarını gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Arz eğrisi
44-Gelir arttıkça tüketimi artan, gelir azaldıkça tüketimi azalan mal hangisidir?
Yanıt: Normal Mal
45-Arz sabit iken talep artarsa denge miktarı ve denge fiyatı nasıl değişir?
Yanıt: Fiyat Ve Miktar Artar
46-Aşağıdakilerden hangisinde meydana gelecek bir değişiklik piyasa talep eğrisi üzerinde hareket edilmesine neden olur?
Yanıt: Malın kendi fiyatı
47-Bir kavramı belirleyen çok sayıda değişkenden bir tanesinin değişebileceği diğer değişkenlerin ise sabit kalacağı varsayımına ne ad verilir?
Yanıt: Ceteris Paribus
48-Ceteris Paribus varsayımı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
Yanıt: Diğer koşulların sabit olduğunu
49-Bir malın fiyatı 100 YTL iken talep miktarı 25 adettir. Malın fiyatı 300 YTL ye çıktığında talep miktarı 15 adete düşüyorsa yay esnekliği değeri kaçtır?
Yanıt: –0,5
50-Bir malın fiyatındaki artış karşısında toplam hasılatta artıyorsa fiyatın talep- esnekliğinin değeri kaçtır?
Yanıt: Ed < 1
51-Talep eğrisi üzerindeki iki nokta arası için hesaplanan ortalama esneklik değeri Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Yay esnekliği
52-Negatif eğimli doğrusal talep eğrisinin orta noktasında esneklik katsayısının mutlak değeri Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Ed = 1
53-Bir malın 75 YTL ve talep edilen miktarı 45 birim iken, malın fiyatı 125 YTL olduğunda talep edilen miktar 15 birim ise, bu mal için ilgili fiyat aralıklarında hesaplanacak ya esnekliği değeri kaçtır?
Yanıt: -2
54- Bir malın fiyatı 40 TL iken satılmak istenen miktarı 100 birimdir. Malın fiyatı 50 TL’ye yükseldiğinde satılmak istenen miktar 150 birime çıkıyorsa arzın fiyat esnekliğinin değeri kaçtır?
Yanıt: 2
55-Talebin yatay eksene dik olması durumunda esneklik nedir?
Yanıt: Talep inelastiktir
56-Aşağıdakilerden hangisi talep esnekliği inelastik olan mallardan biridir?
Yanıt: Tuz
57-Çapraz talep esnekliği pozitif olan mallara ne ad verilir?
Yanıt: İkame Malı
58-Bir malın talep edilen miktarının, bu malın fiyatı karşısındaki duyarlılığının ölçüsüne ne ad verilir?
Yanıt: Talebin fiyat esnekliği
59-Bir malın piyasa fiyatı 25 TL'den 50 TL ye malın piyasaya arz edilen miktarı ise 25 birimden 75 birime çıktığında, bu malın arz esnekliği kaç olur?
Yanıt: 2
60-Talebi esnek olan bir maldan elde edilen toplam gelirin artırılabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin yapılması gerekir?
Yanıt: Malın fiyatının düşürülmesi
61-Gelir arttığı zaman talebi azalan mallara ne ad verilir?
Yanıt: Düşük mal
62-Tavan fiyat uygulamasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Tüketicileri korumak
63-Belirli bir parasal değerin yüzdesi şeklinde alınan vergiye ne denir?
Yanıt: Ad valorem
64-Aşağıdakilerden hangisi devletin uyguladığı belli başlı fiyat kontrollerinden biri değildir?
Yanıt: Kota uygulaması
65-Devletin elektronik eşya ithalatına kota getirmesi durumunda kota uygulanan ürünün fiyatında ve talebinde ortaya çıkan değişiklik Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Ürünün fiyatı artar, talebi azalır
66-Belli bir maddi ölçüt üzerinden alınan vergiler Aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Spesifik vergiler
67-Bir malın alıcılar açısından toplam değeri ile bu malları üreten üreticilerin toplam maliyetleri arasındaki farka ne ad verilir?
Yanıt: Toplam rant
68-Devletin kira kontrolleri uygulayarak kira bedellerini piyasa düzeyinin altında belirlemesi durumunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
Yanıt: Talep >Arz olacağı için kıtlık
70-Aşağıdakilerden hangisi gelir vergisidir?
Yanıt: Ad valorem Vergi
71-Devletin üretim miktarına sınırlama getirerek, üretilecek mal ve hizmet miktarını piyasa koşullarında oluşacak denge miktarının altında belirlenmesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?
Yanıt: Mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına
72-Aşağıdakilerden hangisi devletin uyguladığı fiyat kontrollerinden biri değildir?
Yanıt: İthalat kotaları uygulaması -
Teşekkürler arkadaşlar sanırım bun lar benim işime çok yarayacaklar..
bu konuları anlatan bir program yada video falan da varsa çok minnettar kalırım...
teşekkürler