Apk Build Hatası Hakkında
-
Merhaba Müritler,
Flutter ve VSCode ile bir uygulama geliştirdim. Ancak uygulamanın apk sını oluşturmak isterken aşağıdaki hata geliyor. Bu sorunu yaşayan oldu mu ?
slasher tarafından 18/Mar/25 13:41 tarihinde düzenlenmiştir
-
versiyon uyumsuzluğu olabilir, kontrol ettin mi?
-
Görseldeki hata, Flutter ile Android uygulaması derlerken (assembleRelease görevi sırasında) Gradle'ın APK dosyasını üretememesi ve bu dosyanın beklenen konumda bulunamamasından kaynaklanıyor.
Hatanın Olası Nedenleri:
Gradle Yapılandırma Sorunları:
build.gradle (hem proje hem de app seviyesindeki) dosyalarındaki hatalar veya eksik yapılandırmalar.
Yanlış dependency (bağımlılık) tanımları.
Gradle sürüm uyumsuzlukları.
Yanlış signingConfigs (imzalama konfigürasyonları) (release için gereklidir).
Proje Yapısı ve Dosya Yolu Sorunları:
Gerekli dosyaların (örneğin, AndroidManifest.xml) yanlış yerde olması veya eksik olması.
Dosya isimlerinde veya yollarında hatalar.
Özellikle büyük/küçük harf duyarlılığı olan dosya sistemlerinde (Linux, macOS) dosya isimlerinin yanlış yazılması.
Proje dizininin çok uzun veya özel karakterler içeren bir yolda olması.
Flutter SDK ve Araç Sorunları:
Flutter SDK'sının bozuk veya eksik olması.
Flutter veya Dart eklentilerinde sorunlar.
Eski veya güncel olmayan Flutter/Dart versiyonları.
Önbellek Sorunları:
Bozuk Gradle veya Flutter önbelleği.
Üçüncü Taraf Kütüphaneler veya Eklentiler:
Kullandığınız bir kütüphanenin veya eklentinin derleme sürecini bozması.
Uyumsuz kütüphane sürümleri.
Kütüphanelerin native kod içermesi ve bu native kodun derlenmesinde hata oluşması.
Antivirüs veya Güvenlik Yazılımları (Daha Nadir):
Bazı durumlarda, antivirüs yazılımları derleme sürecine müdahale edebilir ve dosya oluşturulmasını engelleyebilir.
Disk Alanı Yetersizliği (Daha Nadir):
APK dosyasının oluşturulacağı diskte yeterli alan olmaması
Çözüm Adımları:
Temiz Bir Başlangıç:
flutter clean komutunu çalıştırın. Bu, build dosyalarını ve önbelleği temizler.
flutter pub get komutunu çalıştırın. Bu, bağımlılıkları yeniden indirir.
Android Studio kullanıyorsanız, "Build" -> "Clean Project" ve ardından "Build" -> "Rebuild Project" adımlarını deneyin.
Gradle Dosyalarını Kontrol Edin:
android/app/build.gradle ve android/build.gradle dosyalarınızı dikkatlice inceleyin. Özellikle dependencies, android, buildTypes (özellikle release), ve signingConfigs bölümlerini kontrol edin.
Eğer release için bir imzalama anahtarınız (keystore) varsa, signingConfigs bölümünde doğru şekilde yapılandırıldığından emin olun. Yoksa, bir keystore oluşturmanız ve yapılandırmanız gerekir.
Hata mesajında belirtilen dosya yolu ( C:\flutter\falci_app\build\... ) doğru mu kontrol edin.
Proje seviyesindeki build.gradle dosyasında, Gradle ve Kotlin plugin versiyonlarının güncel ve uyumlu olduğundan emin olun.
Bağımlılıkları Kontrol Edin:
pubspec.yaml dosyanızdaki tüm bağımlılıkların güncel ve birbiriyle uyumlu olduğundan emin olun. Çakışan veya uyumsuz sürümler sorunlara neden olabilir.
Eğer bir bağımlılığın belirli bir sürümünü kullanmanız gerekiyorsa, sürüm numarasını doğru şekilde belirttiğinizden emin olun (örneğin, firebase_core: ^1.10.0).
Flutter SDK'sını Güncelleyin/Yeniden Yükleyin:
flutter upgrade komutunu çalıştırarak Flutter SDK'sını en son sürüme güncelleyin.
Eğer güncelleme işe yaramazsa, Flutter SDK'sını tamamen silip yeniden yüklemeyi deneyin. (Bu, nadiren gerekli olur, ancak bazen bozuk kurulumları düzeltebilir.)
Proje Yolunu Kısaltın/Değiştirin:
Proje dizininizi daha kısa ve basit bir yola taşıyın (örneğin, C:\projects\falci_app). Çok uzun yollar veya özel karakterler içeren yollar bazen sorunlara neden olabilir.
Android Studio'yu Güncelleyin (Eğer Kullanıyorsanız):
Android Studio'nun ve eklentilerinin (Flutter, Dart) en son sürümlerini kullandığınızdan emin olun.
Antivirüs Yazılımını Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın (Dikkatli Olun):
Çok nadiren, antivirüs programları derleme sürecine müdahale edebilir. Geçici olarak antivirüs yazılımınızı devre dışı bırakıp derlemeyi tekrar deneyin. Ancak, bunu yaparken çok dikkatli olun ve güvenli olmayan dosyalara karşı dikkatli olun. Derlemeden hemen sonra antivirüsünüzü tekrar etkinleştirin.
Daha Fazla Bilgi İçin Logları İnceleyin:
Hata mesajı çok genel. Daha ayrıntılı bilgi almak için Gradle'ın daha ayrıntılı loglarını incelemelisiniz. Android Studio'da "Build" penceresinde daha fazla log görebilirsiniz. Komut satırından derliyorsanız, --verbose veya --debug gibi parametrelerle daha fazla çıktı alabilirsiniz (örneğin: flutter build apk --verbose).
Stack Overflow veya Flutter'ın GitHub sayfasında benzer hataları ve çözümleri arayın.
Minimal Bir Proje ile Test Edin:
Yeni, boş bir Flutter projesi oluşturun (flutter create test_app) ve bu projeyi derlemeyi deneyin. Eğer bu proje sorunsuz derleniyorsa, sorun büyük olasılıkla kendi projenizin yapılandırması veya bağımlılıkları ile ilgilidir.
Disk Alanını Kontrol Edin:
APK'nın oluşturulacağı disk bölümünde yeterli boş alan olduğundan emin olun.
Eğer yukarıdaki adımların hiçbiri işe yaramazsa, aşağıdaki bilgileri sağlayarak daha fazla yardım alabilirsiniz:
flutter doctor -v çıktısı.
android/app/build.gradle ve android/build.gradle dosyalarınızın içeriği.
pubspec.yaml dosyanızın içeriği.
Aldığınız hatanın tam metni (daha fazla log dahil).
Kullandığınız Flutter ve Dart sürümleri.
Kullandığınız işletim sistemi.
Hangi IDE'yi kullandığınız (Android Studio, VS Code, vb.).
Üçüncü taraf eklentileri veya kütüphaneleri ve bunların sürümleri.
Bu ek bilgiler, sorunun kaynağını daha hızlı belirlemeye ve size daha kesin çözümler sunmaya yardımcı olacaktır.
-
slasher bunu yazdı
Merhaba Müritler,
Flutter ve VSCode ile bir uygulama geliştirdim. Ancak uygulamanın apk sını oluşturmak isterken aşağıdaki hata geliyor. Bu sorunu yaşayan oldu mu ?

Abüü bi run as admin ile denermisin. yada masa ustune alıp denermisin. AUC dalga dümeni C:\XXX pathlerine erişimi bozabiliyor bazen. Bu gibi durumlarda masasütüne alip derlemek de cozum olabiliyor.
Birde TargetSDK ve min SDK dalga dümenlerini değiştirip şey edersin. -
rakkoc bunu yazdıslasher bunu yazdı
Merhaba Müritler,

Abüü bi run as admin ile denermisin. yada masa ustune alıp denermisin. AUC dalga dümeni C:\XXX pathlerine erişimi bozabiliyor bazen. Bu gibi durumlarda masasütüne alip derlemek de cozum olabiliyor.
Birde TargetSDK ve min SDK dalga dümenlerini değiştirip şey edersin.teşekkürler. Şimdi farklı hatalar aldım. Java ve gradle sürümleri uyumsuz görünüyor. Onları da güncelleyip deniyorum.
-
slasher bunu yazdırakkoc bunu yazdıslasher bunu yazdı
Merhaba Müritler,

Birde TargetSDK ve min SDK dalga dümenlerini değiştirip şey edersin.teşekkürler. Şimdi farklı hatalar aldım. Java ve gradle sürümleri uyumsuz görünüyor. Onları da güncelleyip deniyorum.
Bu çok boktan bi sıkıntı. Aslinda hata var ama hatanin logunu da basamiyor yetki dalga dümeninden. Bu tarz durumlarda uzman bir calisanim var normalde mobil işlemlerini o yapiyor. Ona danışamıyorum doğum izninde.
-
Hocam projeni bir tane yedek al. Ve projeyi Android Studio ile açıp apk almayı dene. Biçilmiş kaftan Android Studio