Araba Alım-Satım Vergi Cezası Hakkında
-
Selam mürit ve mürideler,
Son 1 haftadır maliyeden gelen ceza ile moralimiz alt üst oldu. Kısaca olayı özetleyeyim size,
Babam Oto Doğrultma Kaporta ustasıdır. İzmir 2. Sanayi sitesinde dükkanımız var. Babam mesleği icabı tahminen 2011-2013 yılları arasında uygun fiyata denk gelirse araba alım satım yapıyordu.
2013 yılında maliyeden bu işin cezası olduğuna dair bir uyarı almıştık ve belli bir süre bizi takip edeceklerini duruma göre vergi çıkacağını söylemişlerdi.
Uyarıyı aldığımızdan bu yana hiç bir şekilde alım satım yapmadık. Babam da 2014 yılında emekli olup, dükkanı kapatıp vergi dairesinden borcu yoktur kağıdı aldı.
Geçen hafta emlak vergisi sorgulaması yaparken birden 52.000 TL küsür bir borcumuz olduğunu gördük.
Hemen vergi dairesine gidip durumu sorduğumuzda araç alım satımıyla ilgili olduğunu öğrendik.
Vergi dairesinde tanıdık bulduk ne yapabiliriz indirim olur mu diye görüşmeye gidecek babam.
Bu konuyla ilgili tecrübesi veya bilgisi olan var mıdır? Pişmanlık beyannamesi mi ne varmış sanırım. Bize faydası olur mu? İndirim olursa ne kadar olur?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.
-
52 bin lira nedir hocam. o yıllar arasında kaç araba alıp satmıştır ortalama ?
-
hocam detayını öğrenin, 52 bin nedir, tüm yıl hard alım satım yapıp o kadar kar edemeyen insanlar var.
bunlarda iyi geçiriyor Allahsızlar..
-
Detaylar hakkında babamdan haber bekliyorum. Haber gelince bilgilendirme yaparım buradan.
Taş çatlasın 10 tane satış yapılmıştır.
-
Ne bekliyordun ki :)
Vergisini vermeden yaparsan boyle olması normal.
Galericiler bu işi yapanlar neden vergi veriyor sanıyorsun ?
Yıllık araç alım satım hakkın 3 tür.Bunu geçersen ticariye girmiş olursun..
Olacağı şu sattığın araçların hepsinin noter satış rakamlarını toplayıp üzerinden vergi hesaplayacaklar.
Yapacak birşey yok sevev seve ödeyeceksin.yoksa evine arabana neyin varsa haciz gelir.öyle yada böyle alırlar..Arça alım satımlarında uzlaşma yapmıyor maliye
-
Hocam yıllık alım satım miktarı 3 bu yüzden arta kalan araçlaın noter senetlerinden bulup onlar üzerinden gelir vergisi ödetirler ayrıca usulsüzlük cezasıda yemiş olmalısnız.
Eğer tahminimce usulsüzlük cezası yediyseniz 3/1 oranında indirm yaparlar kalan kısım 3 aylık bir müddet veerielerek ödemenizi isterler. yani 52000/3=17333,33-52000=34666,66 tl ödersiniz
-
MecaniC bunu yazdı
Olacağı şu sattığın araçların hepsinin noter satış rakamlarını toplayıp üzerinden vergi hesaplayacaklar.
Yapacak birşey yok sevev seve ödeyeceksin.yoksa evine arabana neyin varsa haciz gelir.öyle yada böyle alırlar..Arça alım satımlarında uzlaşma yapmıyor maliye
Sıkıntı zaten bu işin bir vergisinin olduğunu bilmememiz. 2013 yılında direkt uyarı geldi ve babamda bu işi bıraktı hemen.
Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi 10 tane araba satılmıştır ve bunun vergisinin "52.000 TL" gibi bir rakam olması bence bir soygun.
Noter satış değerleri toplanıp vergi hesaplansın çıkan değer ne ise öderiz.
10 tane arabadan 150.000 TL kar etmedik ki 52.000 TL ödeyelim.
-
Şahıslar için Yıllık 2 veya 3 araç alım satım kotası var. Sonrası vergiye tabii.
Bu düzenleme çıkarken hiç unutmam şu tarz açıklama yapılmıştı. "Adam öğretmen ama yılda xxxx araç al sat yapıyor sen öğretmen misin galericiler misin?" Bariz belli ki sen bu işin ticaretini yapıyorsun.
Olayın mantığı budur.
-
Diathorus bunu yazdıMecaniC bunu yazdı
Sıkıntı zaten bu işin bir vergisinin olduğunu bilmememiz. 2013 yılında direkt uyarı geldi ve babamda bu işi bıraktı hemen.
Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi 10 tane araba satılmıştır ve bunun vergisinin "52.000 TL" gibi bir rakam olması bence bir soygun.
Noter satış değerleri toplanıp vergi hesaplansın çıkan değer ne ise öderiz.
10 tane arabadan 150.000 TL kar etmedik ki 52.000 TL ödeyelim.
Sadece vergi değilde bunun birde beyan vermeme cezasıyla 10 kata kadar çıkmış olabilir hocam.
-
Odeme emri vs süreli olur süreleri kaçırmayın. Gelen kagitlarin bi ornegini taratip atarsaniz bakalim