folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Aramızda Metalurji Mühendisi Var Mı?

Aramızda Metalurji Mühendisi Var Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek

Metallerle ilgili olarak kafama takılan bir kaç soru var.

1. en küçük eritme potasının maliyeti ne olur? 50 kilo çeliği eritmenin maliyeti ne olur aşağı yukarı? Elektrik sarfiyatı olarak tahmini bir rakam da olabilir.

2. yüksek ısı, sürtünme ve korozyona dayanıklı yüksek kalite çeliği nasıl elde edebilirim? 4140 ve üstü kalite çelik elde etmek istesem?

3. çelik kalitesini yükseltirken içine hangi kimyasallar veriliyor? çeliği dövmek kalitesini artırır mı artırırsa neden artırır?

4. hem çok sağlam hem de esnek çelikler görüyoruz örneğin katana kılıçlarda ve baretta tüfeklerde kullanılan çelik hem esniyor hem de kırılmıyor mukavemeti de esnekliği de muazzam. bu kalitede çeliği nasıl elde ediyorlar?

Metalurjinin m sinden anlamam fakat konu benim yeni hobim olma yolunda hızla ilerleyen bir konu. Nereden başlamalıyım, hangi kaynakları kullanmalıyım, önerdiğiniz videolu, yazılı resimli yerli yabancı ne kaynak varsa sömürebilirim.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mc Champion
    Flagellumdei
    Flagellumdei's avatar
    Erkek

hocam surda sayfa 9'da baslıyor. tam olarak istedigin sey degil ama genede bir fikir edindirir 3. şık hakkında.

http://www.freestudy.co.uk/nc%20materials/outcome2t1.pdf

Bu freestudy'nin ana sayfasında sol en altta engineering materials var. oradan acıp sekme sekme materyal hakkında(metaller, polimerler , kompozit vb.) bilgi edinebilirsin.

Flagellumdei tarafından 04/Kas/14 00:39 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zalimadam
    zalimadam's avatar
    Erkek

ben birtane taşşaklı makina mühendisi ile uzun sohbetler yapmıştım. adamda anlatma manyağı çıkınca deli bilgiler öğrenmiştim işine yararsa:

öncelikle 11 tane ana çelik çeşidi var. ve bütün çeliklerin ham maddesi bildiğimiz demirdir. bunlardan bazıları: 

döküm çeliği , yay çeliği , hava çeliği , elmas çeliği, testere çeliği,krom çeliğidir.

dünyanın en çok kullanılan çeliği hava çeliğidir. normalde çelik yapmak için içine bir miktar krom üflerler.

hava çeliğine karbon ile birlikte şiddetli hava üflerler ve çok dayanıklı hava çeliği oluşur.

ama hava çeliği ve buna benzer çeliklerde içine sadece krom ve hava basmak yeterli olmaz. içine ismini unuttuğum birkaç madde daha basarlar.

çelik bunu bünyesine alınca çok sert hava çeliği meydana çıkar.

1.)demiri kırmızı olana kadar ısıtıp suya batırısak %2 oranında içne krom alır ve çok sert olur. ama asla çelik olmaz.

yani suya batırılan bir demir sertleşir ama kesinlikle çelik değildir. ve çelik kadar dayanıklı olamaz. sadece biraz sertleşip daha kullanışlı hale gelir.

2.) bu kılıçlarda kullanılan çelikler hava çeliğidir.bu çeliği sakız kıvamına kadar getirip 6 kat üst üste katlarlar ve dövmeye başlarlar.

böylece aynı çeliği kesebilecek birazdaha sert çelik elde ederler.

3.)sadece hava çeliği ve döküm çeliği ısındıktan sonra soğumaya bırakılırsa eski halini alabilir

örn: bir MG3 ile 200 mermi atarsın namlusu ısıdan çok azda olsa aşağı eğilir.soğumaya bıraktığında yapısından dolayı tamamen eski haline döner ve düzleşir.

örn2: sobayı cehennem gibi ısıtırsan üst kapağı sıkışır ve biraz şekil değiştirir. soğumaya bırakırsan eski halini alır ve yapışmış bölgeler birbirini bırakır.

4) gerçek yay çeliği ömür boyu formunu kaybetmez. örn:köstekli saatlerde kullanılan yaylar. saat yayları filan.

5)sadece hava çeliği pasa küfe ömür boyu dayanabilir. asla pas hava çeliğinin formunu bozamaz.

6)dünyanın en sert çeliği kırmızı elmas çeliğidir. ama 2. en sert sarı elmas çeliği daha yaygın kullanılır. daha ucuz ve kırmızı çelik kadar dayanıklıdır.

7) testere çeliği yapısından dolayı elmas çeliğini darbe ile kesebilir.elmas çeliği sadece sürtünmeye dayanıklıdır.

8)elmas çeliği sürtünme ile bütün sert maddeleri kesebilir. örn: sanayide tornma makinalarında kullanılır.

9)bir demire ne kadar çok karbon basabilirsen okadar sert olur. ama karbon basma işlemi yetersiz olduğunda isimini bir türlü hatırlamadığım 2 madde basarlar. ve elmas çeliği olur.

10)ismini hatırlamaya çalıştım ama unuttum.

11)sadece hava çeliği darbeye ve sürtünmeye dayanıklıdır.

fukara hamam böceklerini zehirleyen adam.
Toplam Hit: 682 Toplam Mesaj: 3