Asp.Net Core Hakkında Sorularım Var
-
Merhaba arkadaşlar. Core ile haşir neşir olmaya başladım.
- Şunların arasındaki fark tam olarak nedir: "Class Library (.Net Core)", "Class Library (.Net Standart)"
- Core'da Entity Data Model kısmı yok mu, var ise dbyi gösterip modeli kendisinin oluşturmasını nasıl yaparız.
- Benzer işlemleri MySQL ile yapan oldu mu?
- Aklıma geldikçe yazarım.
-
1- .net standart library ile .net core class library arasında ki fark işte biri sadece windows platformunu hedeflerken diğeride tüm platformlarda çalışabilecek bir kütüphane hazırlaman için proje dosyaları.
2- Core'da edmx yok fakat dbfirst yinede yapabiliyorsun. scafold kullanabilrisin.
https://docs.microsoft.com/tr-tr/ef/core/managing-schemas/scaffolding
3- mysql ilede çalışabilirsin bir sıkıntı yaşamazsın.
FCN tarafından 05/Nis/20 17:36 tarihinde düzenlenmiştir -
@ ontedi @FCN yok hocam .Net Standart Linux veya Windows olayı değil.
.Net Standart nedir?
.Net Standart dediğimiz şey microsoft un sahip olduğu frameworkleri ortak bir paydada buluşturmak için oluşturulmuş spesifikasyonlardır. Spesifikasyon kelimesini bir tür teknik standart anlamında kullanabiliriz. Örnek vermeden önce aşağıdaki tabloya bakalım.
https://docs.microsoft.com/tr-tr/dotnet/standard/net-standard
Burada .Net Core, .Net Framework, Mono, Xamarin vb.. frameworkler listelenmiş. Şimdi gidip 1 proje oluşturalım. Solusyon içerisine 1 console application koyalım.
Sonra solüsyona sağ tıkla new project de ve .net standart class library i projene ekle.
Eklediğin bu class library ye sağ tıkla properties a bas.
Açılan ekranda Target Framework yazısını göreceksin. Onu gel .Net Standart 1.0 yap.
Şimdi ilk resimde attığım tabloya bak. .Net standart 1.0 hangi frameworklere karşılık gelen bir API imiş.
Mesela .net standart 1.0 => .Net Framework 4.5 ile uyumlu değil mi? Şimdi gel bu class library ne https://docs.microsoft.com/tr-tr/dotnet/framework/whats-new/#Core47 .Net Framework ile gelen bir base class eklemeye çalış bakalım.
DataContractJsonSerializer sınıfı. Sonra editor kısmında bu sınıfın üzerine çift tıkla ctrl + . ya bas.
https://imgur.com/QEMMgDT böyle birşey göreceksin. Sana git bir paket indir diyo. nugettan bir paket bulmuş aynı isimde. Peki neden doğrudan ilgili namespace i göstermedi? Çünkü projeyi .Net Standart 1.0 a çektin de ondan. Class library ye sağ tıkla, Projenin target frameworkunu
2.0 yap. bu defa namespace eklemek için ctrl + . yapınca ne cıkacak?
Bu sefer nuget gelmedi. Neden çünkü zaten default olarak böyle bir sınıf ilgili namespace de var.
Özetle: Farklı frameworkleri kullanacaksan. Ve bu farklı frameworklerin hepsine birden hizmet edecek bir class library hazırlama niyetinde isen. Bu durumda uygun .Net Standart ı seçiyosun. Ona göre ortak bir paydada buluşmuş oluyosun. Konunun linux veya windows ile bir ilgisi yok.
--------------------------------------------------------------------------------
2. Sorun için dapper kullan çok daha fazla seveceksin.
-
microsoft .NET 5 ile tüm .NET kütüphanesini açık kaynak yapacak. Sanırım önümüzdeki 10 yıl yazılımda .NET rüzgarı esecek. Adamların herşeye bir çözümü var ve çoğu bedava.
-
core'a geçiş yaptım ama bir türlü entity framework ekleyemedim ben de :D nuget package yi yükledim derleniyor ama contexti oluşturmak için ne yapmam lazım hiç bir fikrim yok.
-
manglerman bunu yazdı
core'a geçiş yaptım ama bir türlü entity framework ekleyemedim ben de :D nuget package yi yükledim derleniyor ama contexti oluşturmak için ne yapmam lazım hiç bir fikrim yok.
public class DatabaseContext : DbContext { public DatabaseContext(DbContextOptions<DatabaseContext> options) : base(options) { } public DbSet<User> User { get; set; } public DbSet<Form> Form { get; set; } public DbSet<Blog> Blog { get; set; } }şu tip bir class ile işini çözemiyor musun hocam
-
cemnet bunu yazdımanglerman bunu yazdı
public class DatabaseContext : DbContext { public DatabaseContext(DbContextOptions options) : base(options) { } public DbSet User { get; set; } public DbSetForm { get; set; } public DbSet Blog { get; set; } }şu tip bir class ile işini çözemiyor musun hocam
ben üzerine sağ tıklayık ekleyebileceğim edmx uzantılı bir dosya arıyorum aslında :D core da böyle yürümüyor mu bu işler :) bunu denemedim yarın deneyeceğim. her tablonun classını manuel mi ekleyeceğim peki böyle. ?
-
manglerman bunu yazdı
Üşenmedim sana ekran kaydettim youtube a upload ettim hocam :)
-
. Net core`ı çok sevdim ben.
Zaten dot Net çiydim core'a geçiş benim için çok zor olmadı.
Şimdi blazor framework ile haşır neşirim.
Nasipse bir WMS yazma niyetim var.
Çalıştığım yerde kullanacağız sonrada bireysel satma niyetim var.
-
rappermcs bunu yazdımanglerman bunu yazdı
afhnaslfnasdlşjaşsknfas
valla üşenmemiş çekmişsin resmen. baştan sona izledim anladım. bu saatte uğraşamam ama yrın ilgileneceğim.
teşekkür ederim :)
-
rappermcs bunu yazdımanglerman bunu yazdı
eline sağlık hocam