ASP.Net MVC Konusunda Tartışma Alanı
-
merhaba arkadaşlar böyle bir konuyu açma ihtiyacı duydum sanırım herkes için yararlı olabilcek bir konu.
öncelikle konu hakkında yeterli bilgi birikimim olmadığını belirtmek isterim. Webci değilim şu zamana kadarda asp.nette işlerim olursa webformlarla işimi hallediyordum. fakat teknolojiden geri kalmamak adına mvc ye geçiş yapmam gerektigini anladım ve biyerinden başladım.makaleler okudum,videolar izledim vs.. en sonunda pratik amacılığıyla bir script yazim dedim.
Neden MVC Kullanmalıyız ?
Kod temizliği viewstate zımbırtılarından sonra hayran kalınmicak gibi değil.
javascriptle daha fazla içiçesin.
daha düzenli ve daha fazla oop kod yazabiliyorsun.
sayfa performansı gözle görülür derecede fazla.
Neden MVC Kullanmamalıyız ?
Bence kesinlikle pratikliğin P si yok.
Yeni başlayan biri için yeni bir çok terim mevcut
Proje büyüdükce ve tam anlamıyla oop yazmadıysan bi süre sonra yazdığın kodu bulmak zaman alabiliyor.
Bunlar benim görüşlerim.bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?
-
asp.net için bilmem ama php'de çok temiz kod yazmayı sağlayan bir yapı.Kullanmaya başladığım günden beri çok faydasını gördüm bir kere herşey kendi içinde bir disipline sahip oluyor ve akışı kolay takip edebiliyorsun projede bir sorun çıktığı zaman sorun çıkan dosyayı elinle koymuş gibi bulabiliyorsun bence büyük bir nimet.
-
bir kere yapıp bi daha ellemeyeceğin şeyler için mvc ye gerek olduğunu düşünmüyorum. ama ucu açık bir projen varsa; mesela bakanlık için sıvı atık toplama ve raporlama projesi gibi bir şey geliştiriyorsan ve bakanlık, kullanıcılar, şirket sahipleri vs vs bir çok yönden gelen geribildirimlere göre programı sürekli şekillendirip geliştiriyor ve aynı anda kullandırıyorsan mvc kullanmak zorundasın diye düşünüyorum. bence mvc ye geçmeme isteğinin ardında wievstatein rahatlığı geliyor, ama uygulama büyüdükçe o rahatlık insanın götüne giriyor. erken uyum sağlamak adapte olmak ve webforms u siktir etmek lazım.
-
eksisi olduğunu düşünmüyorum
şu eksi olarak yazdığın zaten senin hakkettiğin bir şey
- Proje büyüdükce ve tam anlamıyla oop yazmadıysan bi süre sonra yazdığın kodu bulmak zaman alabiliyor.
-
SharpShooter bunu yazdı
eksisi olduğunu düşünmüyorum
şu eksi olarak yazdığın zaten senin hakkettiğin bir şey
- Proje büyüdükce ve tam anlamıyla oop yazmadıysan bi süre sonra yazdığın kodu bulmak zaman alabiliyor.
biyerde haklısın fakat durum şöyleki webform açısından baktığımızda oop yazılmamış bir uygulamada bile kodumuz genelde ilgili sayfanın codebehind kısmındadır. fakat mvc de viewde olabilir,controllerdan basılıyor olabilir,htmlhelperla falan başka yerden cekilebilir vs.. bu açıdan baktım olaya
-
MVC mimarisiyle "doğru" bir şekilde geliştirilmiş bir web projesinde yazdığın kodu bulamaman gibi bir şey söz konusu olamaz.
Pratiklik konusu da kişinin tecrübesine göre göreceli, benim controllerdaki bir methoda eklediğim bir authorization attribute'u ile sağladığım authroziation mevzusunu ya da caching mekanizmasını sen web forms la 40 takla atarak saatlerce uğraşarak yaparsın. BasePage classı oluşturup tüm sayfaları ondan inherit etmek vs gibi. Bunun gibi onlarca örnek sayılabilir.
Asp.NET MVC ilk version çıktığından beri kullanıyorum, Microsoft'un attığı en doğru adımlardan biridir, Asp.NET in tartışmasız geleceğidir.
-
RETRET bunu yazdı
bir kere yapıp bi daha ellemeyeceğin şeyler için mvc ye gerek olduğunu düşünmüyorum. ama ucu açık bir projen varsa; mesela bakanlık için sıvı atık toplama ve raporlama projesi gibi bir şey geliştiriyorsan ve bakanlık, kullanıcılar, şirket sahipleri vs vs bir çok yönden gelen geribildirimlere göre programı sürekli şekillendirip geliştiriyor ve aynı anda kullandırıyorsan mvc kullanmak zorundasın diye düşünüyorum. bence mvc ye geçmeme isteğinin ardında wievstatein rahatlığı geliyor, ama uygulama büyüdükçe o rahatlık insanın götüne giriyor. erken uyum sağlamak adapte olmak ve webforms u siktir etmek lazım.
Oyle bir proje gelistiriyormusun hocam ? (Yanlis anlasilmasin ben ayni mantikta bir proje gelistirdim bir bakanliga ondan sordum)
-
rakkoc bunu yazdıRETRET bunu yazdı
Oyle bir proje gelistiriyormusun hocam ? (Yanlis anlasilmasin ben ayni mantikta bir proje gelistirdim bir bakanliga ondan sordum)
sıvı kimyasal atıkların niteliklerine yoğunluklarına miktarlarına tarihlerine göre doğumundan ayrıştırılmasına, depolanmasından solumlandırılmasına kadar geçen süreçleri takip eden çok yönlü bir uygulama... aktif olarak kullanılıyor zaten. araç takibinden tut barkodla sisteme girişine, sıvı kimyasal bidon takibine kadar her şey var içinde. bununla ilgili bir şeyler soracaksan pm den.