Asp.Net Querystring Kullanımı [Döküman & Video]
-
Merhaba arkadaslar bu dökümanımızda Asp.net sayfalarda querystring kullanımını görcez umarım anlaşılır bi şekilde anlatabilirim... Şimdi öncelikle çoğu sitelerde görürsünüz default.aspx?icerik=4 gibi ne bilim haber.aspx?id=234 die... Burda Haber.aspx sayfasına database den 234 no lu id deki haberi getirir ve bize gösterir... Şimdi Örneklerle olayı anlamaya çalışalım...
Mesela bir int objesini(bir id yi) baska bir sayfaya gonderelim
int id = 15;
Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+id+"");Yukaridaki ornekte sunucu bizi şu adrese yönlendircek..
www.siteadi.com/tahribat.aspx?tr_ip=15
Url bu şekilde olcak..
Başkabir örnek te şu şekilde yapabiliriz mesela birden fazla kelimeden olusan bir string değerimiz varolduğunu düşünelim...
string tbt = "TR_ip Federation";
Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+Server.URLEncode(tbt)+"");Bunun sonucundada sunucumuz degiskenimizi "TR_ip+Federation" seklinde göndercektir...
Simdi bilgimizi gönderdik birde diğer sayfadan bu bilgiye ulaşması kaldı dimi ? Evet.. Şimdi onun içinde..
string tbt = Request.QueryString("tr_ip");diyerek bilgimizi çağırabiliyoruz... :)
Simdi mantık olarak bu şekilde oluyor ..
Birde bu querystring olayının visualstudio 2008 i kullanarak görsel olarak 1 datalist kullanarak yapabiliriz
onun içinde aşağıdaki videoyu indirip nasıl yapıldığını baştan sona video ile izleye bilirsiniz
Download Adresi : Download İçin Buraya Basın
Umarım Beğendiğiniz bir anlatım olmuştur...
www.tahribat.com
TR_ip
-
öncelikle teşekkür ediyorum, güzel bi döküman yazmışsın, ben pek anlamıyorumda kendi çapımda ufak tefek şeler yapıyorum, kafama takılan bişi var.
Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+id+"");Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+Server.URLEncode(emre)+"");bu altını çizdiğim +"" nin işlevi nedir, ne işe yarar?
ha bide ufak bi hata yapmışsın, onuda düzeltelim
string tbt = "TR_ip Federation";
Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+Server.URLEncode(tbt)+"");olması lazım, değişken ismini yanlış girmişsin...
-
Evet olusturduğum değişkeni yanlıs yazmışım tbt olcak dediğin gibi kendi adımı yazmısım :) ... O çizgide editorden kaynaklı bişi olmuş bi geçerlliliği yok...
-
TR_ip bunu yazdı:
-----------------------------
Evet olusturduğum değişkeni yanlıs yazmışım tbt olcak dediğin gibi kendi adımı yazmısım :) ... O çizgide editorden kaynaklı bişi olmuş bi geçerlliliği yok...
-----------------------------hocam anlamadın beni ya,
Response.Redirect("tahribat.aspx?tr_ip="+Server.URLEncode(tbt)+""); varya şimdio parantezin içindeki Server.URLEncode(tbt) den sonra + "" demişsinya bunun işlevi nedir diye sordum.
-
hmm.. Parodn ben kendi bi hatamı buldum da onu söylüyorsun sandım orda o yüzden öyle bi cevap verdim.. kusura bakma ...
Bide Şu olayı anlatiyimbari inceliyoruz olayı..
Server.URLEncode(tbt)+"");
dediğimiz yer de Gelen Değiişkenimizi çağırdığımız değişkenimizi ascii olarak encode ediyor... Yani.. bi örnekte ona verelim hemen...
Mesela söyle bişi yapalım
Response.Write(Server.UrlEncode("http://www.tahribat.com"));
Döncek olan sonucumuz şu şekilde oluyorhttp%3a%2f%2fwww.tahribat.com
Bu arada Ayrıca O +"" olmasada Olr... Herhangi bi geçerliliği yok...
eee madem niye koydun dersen visualstudio da Server.URLEncode(tbt) yazdıktan sonra benden
redirect yönlendirme için bi url istedi bende direk + "")); diye boş geçerek kapattım :)