Asp.Net‘Te Kullanıcı Tipine Göre Belirli Alanları Göstermek Yada Göstermemek
-
Şimdi arkadaşlar, işin özetini anlatayım (çünkü kendisi çok uzun ve birazcık kafam karışık)
Asp.Net ile bir sistem var ve farklı seviyelerde kullanıcı tipleri mevcut.
Kullanıcı tiplerinin işlemleri (kullanici_tipi, veri_listeleme, veri_goruntuleme, veri_ekleme, veri_duzenleme, veri_silme) veritabanında tutulmaktadır.
Mesela kullanıcı tipi 1 olan üyeler tüm haklara sahip, 2 numaralı üye sadece listeleme işlemi yapıyor vs.. gibi.
Asıl mesele, bu sistemde fiyat alanları var farklı tablolarda. Örneğin birim_fiyat (float), toplam_fiyat (float), isin_maliyeti (float), satis_fiyati (float) vs.. alanlar mevcut (daha fazlası mevcut).
Buralarda kullanıcıları nasıl yetkilendirebilirim?
Örnek olarak kullanıcı tipi 1 olan birim_fiyat görebilsin, 2 olan satis_fiyati göremesin gibi....
-
session veya cookie ile kullanıcı tipi diye bir değer atarsın, atıyorum 1. kullanıcı admin yetkisine sahip olur, 2. kullanıcı sadece görüntüleme yetkisine sahip olur.
Daha sonra asp.net kodlarında da if kontrolü ile eğer bu değeri 1 ise şunlar şunlar visible = true; eğer 2 ise de şunlar şunlar visible = false şeklinde yapabilirsin.
Cookie ile yapma pek akıl mantık işi değil, session ile yapmak daha mantıklı geliyor bana.
Böylece sayfada editleme, silme vs büyün butonlar olur fakat değeri 1 olmayan kullanıcılar bu butonlara ulaşamayacağı için herhangi bir sorun teşkil etmez.
-
if else if else :)
-
Çözdüm gibi, çözümü burada anlatayım diyorum fakat nasıl anlatacağımı bilmiyorum :)
Kafa biraz karışık
-
Authentication-Authorization System.Web.Security ve System.Security.Principal isim alanlarını araştır. .Net gibi bir kütüphane kullanıyorsan eğer if-else gibi ilkel kontrol mekanizmaları kullanmak gereksizdir... if-else ilede yapman mümkün tabi ki.
Eski den okuduğum bi makale var dı buldum. Bak buna istersen.http://www.csharpnedir.com/articles/read/?id=398
Fuzulli tarafından 26/Kas/13 16:57 tarihinde düzenlenmiştir