Astım Nedir ? Basit Ve Kısa Anlatım
-
Hocalar elimden geldiğince size astım nedir en basit şekilde anlatmak istedim.Bu çok önemli hastalık hakkında pek bir bilgisi yok insanların.
Normalde insan akciğeri şu şekildedir ve bronş diye tabir edilen hava borularıyla hava taşınmaktadır.
Şekil A

Yukarda gördüğünüz 2 ana kanala bronş denir.Onların altındaki çoklu kanallarda bronşcuklardır.Astımlı kişilerde bu bronşlar hastalığa sahip olmayan kişilere oranla daha dardır.Şekil B de astımlı ve sağlıklı kişilerin bronşları resmedilmiştir.
Şekil B

İlk bronş normal sağlıklı bir kişinin bronşu,ortadaki sıradan bir astımlının bronşu ve en sağdakide astım krizi sırasında bir hastanın bronşudur.
Görüldüğü gibi normalde sağlıklı kişilere göre zaten dar olan astım hastalarının bronşları,kriz sırasında neredeyse tamamen kapanır ve hasta nefessiz kalır.
Astım Neden Oluşur?
Hocalar astım genetik olabiliyor.Yani ailesinde astım olan bir kişinin astım olmayana göre hasta olma ihtimali daha fazla ama tabiki astım durup dururken ortaya çıkmıyor.Astımı tetikleyen durumlar var.
Mesela en önemlisi rutubet ve soğuk.Bunun dışında sigara,nargile,fazla parfüm kullanımı,yoğun olarak kimyasal madde kokusuna maruz kalma ( çamaşır suyu,boya,oda kokusu,kömür dumanı vs ) da bunu tetikleyebiliyor.Halı ve kilimlerdeki akarlar yani tozlar diyebiliriz.
O yüzden tavsiyem mümkün olduğunca bunlardan uzak durun.
Astım geçer mi?
Malesef astım geçici bir hastalık değil.Bir kere bünyeye yer edince eski sağlıklı günlere dönemiyorsunuz tam olarak.Evet ilerlemesi durduruluyor ve sizi krize sokacak faktörlerden yani yukarda saydıklarımdan uzak durursanız aynen sağlıklı bir insan standartlarında yaşamınızı sürdürebiliyorsunuz.
Son olarak önemli not
Eğer toplumda yasak olan yerlerde birileri sigara içiyorsa mutlaka söndürmesini isteyin.Kimsenin sigara keyfi sizin sağlığınızdan önemli değil unutmayın.Mümkün olduğunca yukarda saydığım maddelerden kaçının.Evinizde halı kullanmak zorundaysanız kısa tüylü halı kullanın ama kesinlikle rutubete çok dikkat edin.Hiçbirşeyi kullanırken aşırıya kaçmamaya çalışın.
Soğuk astımı tetikler.Astım hastası olan bir kişi soğuk yerse krize girebilir,astım hastası olmayan kişi ise bu hastalığı kapabilir.O yüzden özellikle göğsünüzü çok iyi koruyun dışarı çıkarken.
Saygılar u235
-
4 yaşındaki yeğenim 2 yıldır belki daha fazladır buhar vs kullanıyor bu illet yüzünden.. tek tesellimiz erken farkedilmiş olması
-
teşekkürler
-
eray bunu yazdı
4 yaşındaki yeğenim 2 yıldır belki daha fazladır buhar vs kullanıyor bu illet yüzünden.. tek tesellimiz erken farkedilmiş olması
çocuklar astımı daha rahat kapıyorlar ama tamamen iyileşme olasılıkları var çocukların.Yetişkinlerin aksine.
-
7-8 yaşından sonra alerjik astım teşhisi konulursa geçme gibi bi durumu yok tetiklenmediği sürece sorun olmaz ama
-
benim alerjik astımım 9-10 yaşlarımda teşhisi konuldu. 17-18 yaşıma kadar düzenli ilaç kullandım. Doktorumun en son söylediği şey. Artık ilaç kullanmak zorunda değilsin atlattın. Cidden ilaça hiç ihtiyaç duymadım çok şükür..
Dipnot: Hiç kriz geçirmemiştim zaten. Sadece grip, bronşit, gibi hastalıkları normal insana göre çok daha ağır geçirirdim küçükken.. Öksürdüğüm zaman ailemin içi acırdı.. -
tataryigit bunu yazdı
benim alerjik astımım 9-10 yaşlarımda teşhisi konuldu. 17-18 yaşıma kadar düzenli ilaç kullandım. Doktorumun en son söylediği şey. Artık ilaç kullanmak zorunda değilsin atlattın. Cidden ilaça hiç ihtiyaç duymadım çok şükür..
Dipnot: Hiç kriz geçirmemiştim zaten. Sadece grip, bronşit, gibi hastalıkları normal insana göre çok daha ağır geçirirdim küçükken.. Öksürdüğüm zaman ailemin içi acırdı..bundan bahsediyordum bende .
-
Bu arada ventolin olarak bilinen ağızdan nefes yoluyla alınan ilaç bir albuteroldür.Bu ilaç kullanıldığı zaman sıkışmış bronşları açarak nefes almayı kolaylaştırır.Astım krizleri sırasında kullanılabilir bir ilaçtır ama buna güvenmeyin çünkü çok kuvvetli bir kriz sırasında bunu kullanmasına rağmen krizi atlatamamış ve ölmüş birçok hasta vardır.
u235 tarafından 21/Kas/13 14:08 tarihinde düzenlenmiştir