Avrupa Birliği Hiybe Fonları
-
Arkadaşlar biraz araştırırken AB'nin Hiybe Fonlarından projeler yaparak yararlanıldığı filan duydum.Proje yapıyorsun bütçe belirtiyorsun kabul edilirse sana para veriyorlar ve projeyi gerçekleştiriyorsun.Birazda cebine para kalıyor.
Bu tür işlerle insanlar pek ayrıntılardan bahsetmek istemiyorlar.Acaba müridlerden bilgisi olan işin içinde olan ve paylaşmayı isteyebilecek birileri varmıdır acaba?
-
cebine kalmıyo hatta hesabı iyi yapmazsan cebinden çıkıyo bile :-/
bu aralar kültürlerin kaynaşması tarzı projelere ağırlık veriyolar.
ve çoğunlukla 20-40bin euro gibi daha küçük bütçeli projeleri desteklemeyi tercih ediyorlar çünkü belli bie bütçeleri var ve 100bin euro bi projeye vermektense 4-5 projeye destek verebiliyorlar aynı paraya. bütçe toplam 7 milyon euro kadardı geçen sene
proje derken büyük şeyler düşünmenize gerek yok
atıyorum 5-6 ülkeden belli okullardan aynı mesleğin eğitimini alan gençler getiripbunlara bişeyler yaptırmak kampa çıkarmak gibi şeyler oluyor proje dediğimiz
mesela böyle bi projede yol, kalacak yer, yiyecek içecek masrafları.. vb karşılanıyor. bunları sizin hesaplayıp en başında belli bir bütçe oluşturup sunmanız gerekiyor proje dosyaları içinde.
cebinize en fazla kalacak şey şu olur, bu projeler belli dallara ayrılır, bazı dallarda özellikle yurt dışına giderseniz temel masraflar hariç 20 ila 30 euro günlük harçlık verilebiliyor ki bu da kimseyi zengin etmez hatta anca yaşamaya yeter.
yani yapacaksanız para için değil geleceğiniz için daha doğrusu dünyanın geleceği - insanları için küçük de olsa bişey yapmak istiyorsanız yapmalısınız.
-
soyle ki;
oyle proje derken kucuk capta seyleri dusunmeyeceksin. oncelikli olarak planin gosterecegin projenin icerigine gore yapman gereken adimlar degismektedir. mesela ziraatle ilgili bir projede yetistirecegin urunun nerede yetisecegini -arsa bahce vs vs- ve bu yetistirme esnasinda bu urunle ne sekilde ilgilenecegin gibi en kucuk ayrintilari belirtmen gerekiyor. orn: 10 donume kivi bahcesi yapacaksin, bu arsanin nerede oldugu, cevresindeki su kaynaklari -ki kivi su ister- bu su kaynaklarindan nasil su getirecegin -su tasima sisteminin plani projesi- bu getirdigini suyu kivi agaclarina nasil uygulayacagin gibi kucuk detaylari dahi anlatman gerekir. yada hayvancilikla ilgili bir proje dusunuyorsundur. yetistirip ciftligini kuracagin hayvana nedir nasil standartlar altinda -hijyen, beslenme barinma- yetistireceksin ne kadar alana sahip bu konuda bilgili veteriner alimin ne kadar maas gerektigi bu ciftligin plani projesi -muhendis tarafindan cizilmis- ne kadara maliyetinin olacagi, ulasimi gibi detaylari vermelisin.
bunlara ek olarak butun islemler icin ne kadar gerektigini hesapladiktan sonra bu projeyi ne adi altinda yapacagin onemlidir. sirket misin? yoksa bir dernek mi? kar amaci gutmeyen turizm sektorundemisin gibi belgeler gerekmektedir.
aynen dusundugun gibi bu projenin maliyetini gosterirken cebine para kalmasi icin biraz yuksek tutman gerekir asiri yuksekten gidersen projeyi inceleyecek olan kisiler -ki bunlar muhendisler, mimarlar veterinerler kisacasi konu hakkinda bilgisi olanlar- hesap edecegi miktardan fazla oldugu gorulurse projen hic dusunulmeden rafa kaldirilir. fazla ucmadan hesap ediceksin.
eger boyle bir projeye girmek istiyorsan bulundugun bolgenin turizmin arttiracak kulturel acidan tanitacak proje vermeni oneririm kabul edilme olasiligin daha yuksektir. bunun icin ise bir yardimlasma ve dayanisma dernegi kurman gerekmektedir. dernek kurmak icin 7 kisiye ihtiyacin var : )
not: yanlis hesap adam batirir. -
şimdi kardeş Türkiye Ab denen haçlı birliğine asla ve katiyyen giremeyeceğine göre böyle işlere karışma bence. Ben verilen paraların fitir fitir tekrar bizden alınacağına inanıyorum. k.denize para veriyorlar tekirdağa kriz diye para veriyorlar..ama durup dururken kimse kimseye para vermez :)
geçen sene sınav haftasına bakarken bende görmüştüm afiş asmışlar projenizi yaratın 50bin dolar kazanın felan maddeler vardı. Gerçekten bir proje yapacaksan Tübitak aselsan vs Milli kurumlarımız için proje yap derim. AB bizi asla almayacak unutma !!! ancak bizim ekonomimizi üretim gücümüzü elimizden alacaktır.
-
@kaygusuz
bence yanlış şey için kaygılanıyosun
çünkü ab üyeleri ve aday ülkeler Türkiye de dahil olmak üzere bu fona belirlenen miktarda para gönderiyor zaten
yani zaten bizden alıyorlar he bu iyi mi dersen orası bambaşka bir konu ama halihazırda para veriyoruz
bizim yapmamız gereken proje üretmek yoluyla bu fondan paramızı geri almak hatta fazlasını almak
@blackhammer
doğru demişsin ama örneklerde biraz hata olabilir
zira bağ bahçe oluşturmak hayvan yetiştirmek gibi dernek kurmak gibi
ya da bir yerin tanıtımını yapmak gibi (zaten belediyenin devletin görevi olan) projeler aramıyorlar
toplum yararına projeler arıyorlar belirtmekte fayda var
ps: habitat için gençlik derneği diye bi dernek var buraya ulaşarak bilgi isteyebilirsin
derneğin işlevi içerisinde ab hibe projelerini tanıtmak ve proje yapmak isteyen ve/veya yurtdışında gönüllü yardım kuruluşunda çalışmak isteyen gençlere yardımcı olmak önemli bir yer kaplıyor
-
hiybe değil hibe ...
ayrıca konu ile ilgili site
http://www.avrupabirligihibefonu.com/