AYT Yerleştirme Hakkında İki Sorum Var
-
Tam bi bölüm buldum geçen sene dolmamış heh dedim götü rahata aldım yurtdışı koşuşturmacaları da olmadı üniversiteden kabul mektubu almama rağmen vizeden elendik amk şimdi de şu soru takılmaya başladı aklıma hafta sonuna girdiğimiz için saat itibariyle öss büroları kapalı ama kafayı yicem öğrenmem lazım derhal ;
Nikoteen tarafından 20/May/22 19:27 tarihinde düzenlenmiştir
1-) ayt'ye girsek ve bomboş kağıt versek say puan türümüz yine hesaplanıyor mu ?
Bazısitelerde yazmışlar tyt ya da ayt sınavlarının en az birinden 0,5 net yapanın hesaplanıyor diye ulan youtube daki videoları izliyorum tyt ye ek olarak ayt den de en az 0.5 net yapmak gerekiyor diyorlar hangisi doğru ?
2-) İstediğim bölüm geçen sene dolmamış yanına yıldız işareti atılmış açıklamasında şunu yazıyor; Tercih eden herhangi bir aday yerleştirilebilirdi. Eee iyi de bu bölümün sıralama kuralı var mühendislik yani ?? Nasıl oluyor, dolmayan özel bi üninin mühendislik bölümüne ilk 300.000 de olma kuralı işlemiyor mu ?
bunları soruyorum çünkü ben dil çıkışilı biriyim tyt tamam da ayt den 0.5 nwet bile yapamam büyük ihtimal. AYT yapmadan bölümünü nasıl bitiricen diyenlere akışkanlar mekaniği,ısı transferi,diferansiyel denkler notlarımı gösterebilirim beni,m sorunum sınav sorularıyla yoksa matematiği sonradan tek başıma öğrendim, unuttum şimdi ama yine öğrenirim sorun değil. -
Yok mu genç arkadaşlardan ya hobileri sınav olan :D Forumun yaş ortalaması 30 olunca böyle sorular cevapsız kalıyor artık :D
-
1.) Bildiğim kadarıyla 0,5 kuralı var en az net 0,5 yapmazsan hesaplanmıyor ve tyt etki yapıyor genel puanına eğer tyt düşük ise ozaman puanın hesaplanmayabilir.
2.) Yine bildiğim kadarıyla bölüm dolmamış dahi olsa kurallar var mühendislikte belli bir sıralama ve üstü olursan müh programları için tercihte bulunabiliyorsun bu öğretmenlik tıp gibi diğer bölümler içinde geçerli haliyle boş kontenjan olsa bile tercih edebilmen için sıralaman yetiyor olması gerekir
özetle net lazım baboş derim çözülebilecek sorulara bak biraz youtube anlatımlarından...daha net bilgi için bence haftaiçinde direkt sorabilir (yüksek ihtimalle yazdıklarımı copy paste yapacaklar sana)edit : yurt dışı işleri için pm attim instagramda bıçkın delikanlıdan tanışma mesajı alan kız gibi yanıtmadın hocam üzdü :(
317seref tarafından 21/May/22 12:42 tarihinde düzenlenmiştir -
Daha yeni attığından başka mesaj görmedim ben pm de hocam emin misin bana attığına:D
Mühendisliği neye göre ayırıyorlar peki sadece adında mühendislik geçmesine göre mi, alinan derslere göre mi yoksa ne bileyim mühendislik fakültesinde olup olmamasına göre mi.
Misal şimdi biyomühendislik bölümü var biri muh fakültesinde diğeri doğal bilimler fakültesinde hadi bunun adında mühendislik geçiyor diye mühendislik kuralına tabii diyelim genetik ? Ya da biyoteknoloji gibi bölümler onların da bir çoğu mühendislik fakültesinde okutuluyor ve mühendislik temel dersleri alınıyor yani sıralama kuralı neye göre belirleniyor?
P.tesi ilk iş genel merkezi aricam zaten de internette buna dair net bilgi olmaması şaşırtıcı ya kimsenin mi aklına takılmaz bu olay milyonlarca insan giriyor bu sinava,tuhaf..
-
Nikoteen bunu yazdı
Daha yeni attığından başka mesaj görmedim ben pm de hocam emin misin bana attığına:D
Mühendisliği neye göre ayırıyorlar peki sadece adında mühendislik geçmesine göre mi, alinan derslere göre mi yoksa ne bileyim mühendislik fakültesinde olup olmamasına göre mi.
Misal şimdi biyomühendislik bölümü var biri muh fakültesinde diğeri doğal bilimler fakültesinde hadi bunun adında mühendislik geçiyor diye mühendislik kuralına tabii diyelim genetik ? Ya da biyoteknoloji gibi bölümler onların da bir çoğu mühendislik fakültesinde okutuluyor ve mühendislik temel dersleri alınıyor yani sıralama kuralı neye göre belirleniyor?
P.tesi ilk iş genel merkezi aricam zaten de internette buna dair net bilgi olmaması şaşırtıcı ya kimsenin mi aklına takılmaz bu olay milyonlarca insan giriyor bu sinava,tuhaf..
evet hocam sana attıydım paslaşırız artık no worries.
mühendislik dipnotu düşmediği veya yıldız ile ayırmadığı her mühendislik bölümü için geçerli diye biliyorum bazı müh bölümlerine istisna sağlıyorlardı en son gireni olmuyor veya ülkenin kalkınmasında daha ihtiyaç sahibi olunduğunu düşündüklerinden falan filan.
şöyle bişey bırakayım feyizlen.
..................................................................................................................................................................................................................Hukuk EA En düşük 125 bininci (125.000)
Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları, programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) SAY En düşük 300 bininci (300.000)
Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 250 bininci (250.000)
Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 50 bininci (50.000)
Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)
Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 100 bininci (100.000)
Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 80 bininci (80.000)
-
Bu dip notu gördüm de anlayamadigim şey şu işte misal biyoenformatik ya da ne bileyim biyoteknoloji ikisi de hariç tutulananlar listesinde değil ama mühendislik de değil ama mühendislik temel dersleri alıyorlar ne şimdi bu? Kurala tabi mi değil mi onun ayrımını yapamıyorum.
Mühendislik programının tanımı ne yani mühendislik fakültesinde okutulması mı? Öyleyse doğa bilimleri olsa fakultenin adı ama başka unide mühendislik fakültesinde okutulan bir bölüm ise ki var öyle istediğim yerler zaten o zaman muh fakultesidneki ayni bölümü seçerken kurala tabi, doğa bilimleri fakültesinde okutulani seçerken kuraldan azade mi oluyoruz? Anlatabildim mi derdimi?
Nikoteen tarafından 21/May/22 14:25 tarihinde düzenlenmiştir -
Nikoteen bunu yazdı
Bu dip notu gördüm de anlayamadigim şey şu işte misal biyoenformatik ya da ne bileyim biyoteknoloji ikisi de hariç tutulananlar listesinde değil ama mühendislik de değil ama mühendislik temel dersleri alıyorlar ne şimdi bu? Kurala tabi mi değil mi onun ayrımını yapamıyorum.
Mühendislik programının tanımı ne yani mühendislik fakültesinde okutulması mı? Öyleyse doğa bilimleri olsa fakultenin adı ama başka unide mühendislik fakültesinde okutulan bir bölüm ise ki var öyle istediğim yerler zaten o zaman muh fakultesidneki ayni bölümü seçerken kurala tabi, doğa bilimleri fakültesinde okutulani seçerken kuraldan azade mi oluyoruz? Anlatabildim mi derdimi?
fakulte bazında bakmıyorlar diye biliyorum olaya.
Programın mühendislik olup olmaması ile ilgili....Nitekim kimi yerler var hemşirelik bölümleri fakültede kimi aynı bölüm yüksekokul altında.Değişiyor üniversitenin olanaklarına ve bünyesinde ki okullara göre...Bence eve götürmen gereken tavsiye senin bölümün 300 bin sıralaması var mı ? dipnot düşmemişlerde veya hariç tutmamışlarsa çok yüksek ihtimalle 300 bin şartı vardır buda 0,5 net yaparak çözülebilecek bir iş değil o yüzden görüyorsundur dolmayan kontenjanları...300 bini geçemiyolardır haliyle o bölümde eğitim alma şansını yakalayamıyorlardır başvuramadıkları için.
....
Kişisel düşüncem şu hocam bu bölüm yaş iş senin profilin için.Ösym falan aramaya gerek yok çözüldü iş ahanda buda istatistikleri.
https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-tablo.php?b=10033
yukarda anlattıklarım gibi bölüme ben 297 bin üstü başarı sıralaması ile yerleşen kişiyi göremedim.(en düşük ile alan okula tıkla başarı sıralamalarını incele son kim nasıl yerleşmiş)
......
Yurt dışı işlerini kovala aynı bölüm için hem yurt dışı tecrübesi olur hem tr serverindan uzaklaşırsın istediğin bölümü okuyup.
O yüzden motivasyon kasmaya devamke.Sonuç olarak bu bölümü okuyanlar yine yurt dışına gitmek isteyecek kısa şekilde okul ile gitmiş olsun. -
Tamam şimdi çaktım mevzuyu hocam yök atlasta programı seçince en altta yerleşme koşulları yazıyor kurala dahilmiş bu yüzden dolmamış yoksa boş kalmazdı bendeki de akıl..