Aziz Nesin Den Bir İnsanlık Komedyası
-
Olay bir köyde geçiyor. Bir at arabasının şıkırtısı toprak yola ve ovaya yayılıyordu. Arabanın arkasında köyün ağası ve arabanın önünde de köylü arabayı sürüyodu. Ağa yolun kenarında bir hayvan pisliği gördü. Canı eğlenmek istedi. Köylünün omzuna vurarak:
-Şuradaki pisliği görüyormusun.
Köylü şaşırarak cevap verdi:
-Evet
-Bak o pislikten bir parmak yersen bu arabayı sana veririm. dedi ağa.
Köylü önce şaşırdı. Sonra düşününce "bir parmak pislikten ne olurki, işin sonunda araba" var diye düşündü ve kabul etti. Gitti ve bir parmak pislikten aldı ve hemöen ağzına götürdü. Yüzünü ekşiterek yedi. Ağaya:
-Geç bakalım şimdi arabanın önüne, arabayı sen süreceksin ben arkada oturacağım. Bu araba benim artık. dedi.
Ağa yaptığı işe pişman oldu. "Bir eğlence uğruna koskoca arabayı verdik" diye düşündü ve arabayı sürerek köye gittiler.
Bu olay köyde duyulunca köylüyle dalga geçmeye başladılar. "Bir araba uğruna bok yenir mi?" gibi laflar söylediler. Bu köylünün çok ağırına gitti. Onurunu kurtarmak için aklına birşey geldi. Ve ağanın evine gidip kapısını çalarak:
-Ağam şu evin önündeki hayvan pisliğini görüyormusun. dedi.
-Evet. dedi ağa.
-Eğer ondan bir parmak yersen bugün bana verdiğin arabayı sana geri veririm. dedi.
Ağa bu işe sevindi ve hemen bir parmak pisliği yedi. Sonrasında köylüye şehirde bir işi olduğunu ve kendisini at arabasıyla götürmesini istedi ve yola düştüler.
Yoda giderken yine hayvan pisliğini gördü köylü. Sonra arabayı durdurdu ve pisliğe bakarak düşünceye daldı. Ağaya dönerek dedi ki:
-Ağam, bu araba önceden kimindi?
-Benim.
-Peki şimdi kimin?
-Yine benim.
-E o zaman biz bu boku niye yedik?
Aziz Nesin
-
cokk süper hikaye anlayana tabiii :)