folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Basit Bir Differansiyel Denklemler Sorusu

Basit Bir Differansiyel Denklemler Sorusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

(y')^2 + 12y = 0

Arkadaşlar bunun çözümü lazım, sınav sorusu da bütte aynısı çıkacak sanırım bir el atın

Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

hocam bu diff denklem linear değil o yüzden analitik çözümü yok.  bu durumda ya bunu çözen özel fonksiyon var mı diye bakıcaz ya power series deneyip recursion relation (türkçesini bilemiyorum) bulmaya çalışıcaz, ya tipini benzetip deneme yanılmayla sonuç arayacağız. Power series çözümü için:

y=toplam(a_n*x^n) koyacaksın, buradan da çözeceksin.

Ben o kadar toplam koymadım bi terimin çözeceğini düşündüm, tipini benzettim:

y=c*x^n'in bu denklemi çözeceğini varsayıyorum, yerine koyuyorum c -3 çıkıyor, n de 2.

Yani çözümlerden biri y=-3x^2

Yalnız başka çözümü de olabilir dediğim gibi ben upuzun yapmadım, bakıp benzetip kısadan bir çözüm buldum.

izzmarit tarafından 16/Oca/14 01:49 tarihinde düzenlenmiştir

sigara değil, balık olan.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

Karşıma böyle bir mühedislik problemi çıksa kalkıp sayısal analizden yapardım, hiç çözmekle uğraşmazdım ama hoca çözüm istiyor :/ işte benim de sıkıntım orda notlara bakıyorum 2. mertebeden 2. dereceden differansiyel denklemlerin çözümü diye birşey yok dediğin gibi lineerlikten çıkıyor çünkü

Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    HighElf bunu yazdı

Karşıma böyle bir mühedislik problemi çıksa kalkıp sayısal analizden yapardım, hiç çözmekle uğraşmazdım ama hoca çözüm istiyor :/ işte benim de sıkıntım orda notlara bakıyorum 2. mertebeden 2. dereceden differansiyel denklemlerin çözümü diye birşey yok dediğin gibi lineerlikten çıkıyor çünkü

hocam kusura bakma benim de final dönemim kötü durumdayım yoksa çözerdim ama uzun uzun power series yazmak için hiç enerjim kalmamış :| konu dursun biraz uğraşan olmazsa daha sonra çözmeye çalışırım ayrıntılı. kolay gelsin..

sigara değil, balık olan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28y%27%29%5E2+%2B+12y+%3D+0

http://www.wolframalpha.com/input/?i=f%27%5E2+%2B+12y++%3D+0&x=0&y=0 

Edit: linkleri kopyalayip yapistirinca olmadi, siteyi acinca turev isaretini de koy   y'   veya f' gibi

sunlar isine yarar mi ki :)

Bir de ogrenciysen aylik 3 dolara http://www.wolframalpha.com/pro/ a uye olup, step by step cozumleri de gorebiliyorsun.

SpArK tarafından 16/Oca/14 02:13 tarihinde düzenlenmiştir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

bu wolframalpha'nın çözemediği bok yok herhalde :D

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KuZeTaR
    KuZeTaR's avatar
    Erkek
    Daft bunu yazdı

bu wolframalpha'nın çözemediği bok yok herhalde :D

geçen finalde laplace denedik çözemedi :D

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

http://www5a.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP356203727i757g749b00000387d336gdba7c90g?MSPStoreType=image/png&s=64&w=479&h=1257

HighElf tarafından 16/Oca/14 03:04 tarihinde düzenlenmiştir

Toplam Hit: 1167 Toplam Mesaj: 8