Baskı İçin Çözünürlük Ayarlama Sorunu
-
Hocalar şimdi kısaca anlatıp soruya geçeyim. Bir inşaat firmasının logosunu yaptık çözünürlük 2400x1800 ve 300ppi di. Şimdi bu firma 5mtX3mt boyularında logosu bulunacak bir bina giydirme branda bastıracak. birkaç başka işiyle birlikte bu logonunda büyütme işini bize verdi. Ama velakin biz çok anlamıyoruz ve baskı yapacak matbaada tuzlu müşteriyi kaçırdığı için bize zorluk çıkarıyor.
Kısaca isteğim 5X3 metre ölçülü 2 renk(sarı ve siyah) baskı için bizim matbaaya yolluyacağımız logo hangi formatta ve çözünürlükte olmalı ve tavsiye olarak hangi programla çizilmeli. Logo düz yazı gibi zaten. İllus, ps, paint vs nerde çizersek daha iyi olur ve matbaa sıkıntı çıkaramaz.
-
Bu işlerden öyle profesyonel düzeyde anlamam ama madem logo yazı gibi birşey vektörel olarak çizsenize. Bir kere çizdikten sonra ister binaya giydirsinler ister kartvizite sığdırsınlar.
-
arkadaş doğru söylemiş logo dediğin vektörel olmalıdır, ister gökdeleni boydan boya kapla istersen ufacık bi zarı çözünürlükte bir kayıp yaşamazsın hocam, illustratorle çizmen yararına olacaktır, matbaayada ".pdf" olarak gönderirsin
-
logoyu eklesene neden baskıcı sorun çıkarmış ki. sorun çıkmaması lazım. sorun çıkaracak bahane bulduysada sen eksik hatalı bi çalışma yapmıssındır.
-
Hocam vektorel calisacaksiniz. Daha sonra pdf olarak kaydedip teslim edeceksiniz calismanizi cymk olarak calismayi unutmayin. Ha corel ha ilustrator ayni. Baktiniz olmuo gonderin halledip gonderelim
-
MuhammeT bunu yazdı
logoyu eklesene neden baskıcı sorun çıkarmış ki. sorun çıkmaması lazım. sorun çıkaracak bahane bulduysada sen eksik hatalı bi çalışma yapmıssındır.
hocam sorun çıkması değil sebep. Biz adamların farklı işlerini yapıyorduk. O sırada bir tanıtım siteleri işi çıktı yaptık. Orda logomsu birşey kullanmıştık. O logoda adamların hoşuna gimiş bunu istemişler. Matbaa bunun sıfırdan çizilmesi gerek falan deyip tasarım ücreti istemiş galiba biraz fahiş bir fiyat.(Arkadan telefonla konuşan adam ben o parayı internet sitesi için vermedim diyordu.) Adamlarda siz yapın size verelim istediğiniz ücreti dedi. Matbaadaki elemanda biraz kıllık olsun diye makinalara uygun çizim isteriz falan deyince ve farklı çözünürlük boyut falan söyleyince emin olmak için konu açtım.
-
Baski isinide alin ellerinden bence. Profesyonel is hayati sacma sapan killik yapmak komikve itici. Esnafliga sigmaz.
-
Pixel olarak ne olması gerektiğini bilmen şart değil tasarım yaptığın programda pixel yerine cm olarak çalışırsın 300 x 500 cm 300 dpi olarak ayarlarsın. Dpi değerini baskı yapacak yerden öğrensen daha iyi olur bizim kullandığımız makineler genelde 300, 320, 340 dpi basıyor matbaa baskıları bazen 100 ya da 240 dpi da olabiliyor. Adamdan öğren ona göre ayarla ya da yapabiliyorsan vektör yap istediği ebata kendi getirsin. 3x5 metre 300 dpi 35433 x 59055 pixel'e denk geliyor.
-
Herkese çok teşekkür ederim. Vektör çizip gönderecez sabah bakalım. Olmamış derlerse "bize ne arkadaş deyip geçecez de" kıllık çıkartmalarına karşı emin olalım dedik. Yada bilmediğimiz bir işi biliyoruz deyip haksız duruma düşüp adamlarada ayıp etmeyelim istiyoruz.