Bazı Dini Terimler

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    sa. arkadaşlar benim bile eksik bildiğim şeyler varmış. bir kere bile olsa okumada yarar var. bana hergün gelen maillerden denk geldim, özellikle aradığım bişey değil yani (:

     

    Mükellef Nedir?

    Mükellef; şer’i hükümlere uymak, Allah’ın emirlerini yapmak, yasaklarından kaçınmakla yükümlü ve sorumlu olan müslümana denir. Mükellef sayılmak için akıllı olmak ve ergenlik çağına ulaşmış olmak şarttır. Ergenlik çağı herkeste aynı değildir. Erkeklerde ortalama 12-15, kızlarda ise 9-15 yaşları arası vuku bulur.

    Ef’al-i mükellefin, yani mükellifin işleri  sekiz çeşittir:

    Farz: Allahu Azîmüşşân’ın kat’i delillerle emir buyurmuş olduğu kesin hükümlere denir. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, gusül abdesti almak gibi. Farz kendi içinde önce iki neviye ayrılır: Daimi farz, müvakkat farz. Daimi farz denince; imanın şartlarına inanmak, daima iman üzere olmak, buluğa erme anından ölüme kadar imanı korumak ve buna devam etmek gibi bir an dahi kesiklik kabul etmeyen farz anlaşılır. Muvakkat farz ise süreklilik arz etmeyen, belirli vakitlerle sınırlı olan farzlardır. Bu da iki kısıma ayrılır:

    Farz-ı Ayn: Her bir mükellef üzerine ayrı ayrı farz olup, bir kısmının işlemesiyle diğerlerinin üzerlerinden sakıt olmayan farzdır. Beş vakit namaz kılmak, ramazan orucu tutmak gibi.

    Farz-ı Kifaye: Mükelleflerden bir kısmının işlemesiyle diğerlerinden sorumluluğun kalktığı farzlardır. Cenaze namazı kılmak, selam vermek gibi.

    Vacip: Amel yönünden farz gibi olup, itikat yönünden farz derecesinde olmayan hükümlerdir. Vitir namazı kılmak, kurban kesmek gibi.

    Sünnet: Farz ve vacip olmayarak, Resûlullah (sav) Efendimizin yaptığı işlerdir. Sünnet de kendi arasında iki kısma ayrılır: Sünnet-i müekked, Sünnet-i gayr-i müekked.

    Sünnet-i müekked: Resûlullah (sav) Efendimizin devamlı işlediği fiillerdir. Cemaatle namaz, sabah namazının sünneti gibi.

    Sünnet-i gayr-i müekked: Resûlullah (sav) Efendimizin bazen işleyip, bazen terk ettikleri fiillerdir. İkindi ve yatsı namazının sünnetleri gibi.

    Müstehâb: İşlenmesi güzel ve sevap olan, terk edilmesinde günah olmayan fiillerdir. Adab, mendub, nafile gibi adlarla da anılır. Bazı nafile namaz ve oruçlar gibi.

    Mübah: Mükellefin yapıp yapmamakta serbest olduğu fiillerdir. Yapmakta bir sevap, yapmamakta bir günah yoktur. Yemek, içmek, uyumak gibi.

    Haram: Allahu Azîmüşşân’ın mükelleften yapılmasını kat’i delillerle yasakladığı fiillerdir. İçki içmek, zina etmek, faiz yemek gibi. Yapılmasında azap, terkinde ise sevap vardır. Haram da kendi arasında ikiye ayrılır:

    Haram li-aynihî: Fiilin zatında mevcut olan sebeple haram olandır ki; zina, livata, faiz gibi.

    Haram li-gayrihî: Aslında helal olup, başka bir sebepten dolayı haram olan şeydir. Sahibinin izni olmadan başkasına ait bir şeyi yemek gibi.

    Mekruh: Yapılması hoş görülmeyen şeylerdir. İki kısımdır:

    Tahrimen mekruh: Harama yakın olan mekruhtur.

    Tenzihen mekruh: Helale yakın olan mekruhtur.

    Müfsid: Başlanmış bir ibadeti bozan şeye denir. Namazda iken konuşmak, oruçlu iken yemek içmek gibi. Özürsüz kasten yapana azap vardır, yanılarak yapana ise ceza yoktur


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
Toplam Hit: 625 Toplam Mesaj: 1
dini terimler