[Beyaz Tahribat] F-Prot
-
Merhaba Sevgili Pardusçular ve kendini Pardusçu Hissedenler, :)
Sizlere Windows'tan Pardus'a yeni geçen birinin en önemli merak konularından biri olan 'virüsler'denn bahsedeceğim. Hemen korkmayın... Linux'ta Windows'taki gibi başınıza bela olacak virüsler bulmak pek kolay değildir, hatta açıkçası ben ne gördüm ne de duydum. Ancak herşeye karşın tedbiri elden bırakmamak adına sistemimizde bir antivirüs bulunsun, istiyorsak kurulumu kolay ve kullanışlı olan F-Prot'u denememiz lazım.
Lafı fazla uzatmadan F-Prot kurulumuna geçiyorum...
F-Prot Pardus için Pisi paketi henüz hazırlanmamış bir yazılım. O yüzden kaynaktan derleyeceğiz..
Öncelikle;
http://www.f-prot.com/download/home_user/download_fplinux.html adresinden tar.gz formatında kaynağı indirin.
fp-linux-ws.tar.gz arşivinin masaüstünüze indirildiğini varsayarak devam ediyorum... Arşivi sağ tıklayarak, Aç -> Buraya aç yolunu izleyin. Ark'ın masaüstünde fprot adında bir dizin ve dizin altında F-Prot dosyalarını açtığını göreceksiniz. Şimdi bu dizine girin. Ve konsol uygulamasını başlatmak için dizin içindeyken F4'e basın... Konsol açıldıktan sonra;
Öncelikle 'su' komutu verip root parolanızı girin ve root olun. Daha sonra;
# ./install-f-prot.pl
komutunu verin. Konsolda yazmanız gereken "./install-f-prot.pl" dir. Başındaki '#' root olduğunuzu gösterir.
Size varsayılan dizinleri kabul edip etmediğinizi soracak. Art arda bir çok kez 'enter' ile bu varsayılan dizinleri onaylayın. Eğer sisteminizde bir perl kütüphanesi olan "HTTP::Request" mevcut ise enterlar sonrasında kurulum sorunsuz olarak bitecektir. Eğer mevcut değil ise F-Prot kurulumu yapmadan önce bu kütüphaneyi kurmanız gerekir.
Şimdi HTTP::Request perl kütüphanesini kuralım:
Alt + F2 'ye basarak 'konsole' komutunu çalıştırın. Açılan konsolda yine 'su' komutu ile root olun.
Daha sonra:
perl -MCPAN -e shell
komutunu verin. Biraz beklediğinizde size
Terminal does not support AddHistory.
There seems to be running another CPAN process (pid 4122). Contacting...
Other job not responding. Shall I overwrite the lockfile? (Y/N) [y]gibi bir ileti dönecek. 'y' ile onaylayın.Panelde;
cpan>
göreceksiniz. Şimdi de;
install HTTP::Request
komutunu verin. Size dönen iletileri enter ile onaylayın. Bir kaç dakika içinde (~10) HTTP::Request'i kurmuş olacaksınız. HTTP::Request'in kurulumu tamamlandıktan sonra yazının başına dönerek F-Prot kurulumunu tekrarlayabilirsiniz...
Kurduğum google grouptan hsa2 adlı birisi yazdı.Güzel bir döküman verim dedim.
-
Windows için F-prot kullanıyorum çok memnunum :D Çok hızlı bilgisayarı hiç kasmıo ama herşeyden etkileniyo shellden bile:D
-
pardus için daha doğrusu linux içinde iyidir sanırım ben kurmadım widnowsta olduğu gibi kurmayacağımda anti virüs.Bunu pardussever groubundan aldım ondan pardus seveler falan diyor :) yani linuxa olur.