folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilgisayarla İlgili Diğer Konular
linefolder Bilgisayar Kontrollü Sulama Sistemi

Bilgisayar Kontrollü Sulama Sistemi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    arcahmet
    arcahmet's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bu yıl bize adanan proje,

5 aydır arkadaşlar ile bitkiler üzerinde bazı çalışmalar yaptık , 

çalışmadan kastım öyle ahım şahım şeyler değil . Elektronik bilgisi olan bazı arkadaşlardan , hocalardan , müritlerden yardım  isteyecem .

Konuya en başından başlayayım . 

İto vakfı süleyman taştekin anadolu meslik lisesinde okuyorum 

11.sınıf bilgisayar teknik servis öğrencisiyim. SBO(Sistem Bakım ve Onarım) dan proje aldım. Okulumuz , okuldan çok hapisane

şöyle göstereyim 

Göründüğü gibi okulun Bahçesi yok . İçeriye giren çıkmak için her şeyi yapıyor . Bi keresinde 1. kattan atlayan bile oldu. Çocuklar okuldan kaçmak için ölümü göze alıyorlar.

herneyse  şu birincinin hemen üstündeki balkonda bilişim öğrencileri için oksijen deposu bir bahçe planımız var. Biz rahat edemedik bari bizden sonra gelenler rahat etsinler.

Bazı öğretmenlerimizde çok nalayışlı çok iyi niyetliler , onlarında hakklarını yememek lazım , sayelerinde 30 yakın saksı getirildi.

o kadar dersten sonra (meslek dersleri blok olarak yapılıyor , bide tam gün , Sıkılmaktan bile sıkılıyoruz ) bahçeye çıkıp hava almak , sanırım pahabiçilemez.

saksı falan dedim , işte o saksıların , hele yazın  , her gün sulanması lazım  , mağlum yazın okulda 1 kaç tane müdür muhavininden başka kimse kalmıyor. Hocamız sağ olsun bize proje ödevi olarak " Biligsayar kontrollü sulama sistemi " verdi. bilgisayar kontrollü olması yanıltmasın micro denetleyici falanda kullanılması gerekiyor. Okulda ki bilgisayarlar 1 gün açık kalsa ya anakartı yanar , ya da su kaynatır.

malzemeler

1 adet sulama borusu

24 metre spagetti boru

65 adet kazık

65  adet damlatıcı

120 adet klips

1 adet selenoid vana

1 ya da 2 adet n2222 trensistör ( topraktaki ıslaklığı ölçmek için)

1 micro denetliyici

Fazla kafa şişirmeden porjenin işlem basamaklarını yazayım:

sulama borusunu sakcıların ortalarına denk gelecek şekilde yerleştirdik. spagetti borular ile uzatmaları yapıp ,saksının köklerine yakın yerlere kazınları batırdık.

Damla sulamayı kontrol ettik ve sulama gerçekleşti . buraya kadar sorun yok , asıl sorun şimdi başlıyor.

yarın  atölye dersimiz var , selenoid vanayı test edeceğiz sanırım bunda da sorun çıkmaz diye düşünüyorum. ardından yapılan işlemlere göre micro denetleyicinin kodlanması gerekiyor. piyasada en çok kullanınlan bir denetleyici var ondan alırsak iyi olurmuş. 

micro denetleyicilere kod pıc kodlaması ile yazılıyormuş bizim öyle bir şey yapmamız gerekiyor ki

Toprak kuruduğunda {ayarladığımız zaman } kadar sulama yapıp , sulamayı kesmeli. bunun internette bir çok örneği var ama bizimki daha farklı olacak.

micro denetleyici ile solamayı başarırsak. ardından son aşamöa olan bilgisayara bağlayıp verileri bir web sitesine aktarmayı düşünüyoruz.

kulanıcı girişi yapıldıktan sonra ne zaman sulanmış.tekrar sulama gibi seçenekler sunulacak.

Biraz thaf anlattım galiba :)  yardımcı olabilecek varsa özelden mesajda atabilir tel numaramı veririm .

bu proje biizm için çok önemlii.....

şimdiden teşekkürler .

Bilgiakisi.com Joomla//Joomla Tema// Joomla Eklenti
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackmir
    blackmir's avatar
    Erkek

senin dediğin projenin biraz üst versiyonunu seralarda görmüştüm.. toprağın su durumunu ölçüp su veriyordu saksıya göre.. hatta onlar abartıp resmen toprak analizide yapıyolardı ona göre sulama suyuyla gübrede veriyolardı...

Projeniz güzelmiş aslında merak ettim benimde işime yarar burdan bilgi vermeye devam edersin inş.

"Sevin O seni her an yaşattığı için ." "Üzül O nu bir an yaşayamadığın için."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    crimeangel
    crimeangel's avatar
    Erkek

bence bunu yapsa yapsa İRET yapar :)

ESKİ NİCKİM "HAYALETKURT"TUR....................... WE TANRI TÜRK"Ü YARATTI. ZAFERLER KAZANIP YEDİ CİHANA NAM SALSIN DİYE...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    telekom
    telekom's avatar
    Erkek

Sorduğun soru hakkında bir fikrim yok ama içerik hakkında 1-2 fikrim var. 

Topraktaki nem miktarını da ölçsün, bu arada sadece sulama olmaz arada sıvı katkı maddeleri de gerekli olur.
    Havalandırma, ısı, ışık hepsi önemli.
    Hazır web sitesi kurulacak bir yerlerde de kamera olsun, izlersiniz.

Birde proje başarıyla sonuçlanırsa neler yaptığınızı nasıl yaptığınızı paylaşır mısın?

Fazla alakası olmayan ama hobi amaçlı uğraşmak isteyenler için güzel bir video: http://www.ted.com/talks/lang/tr/britta_riley_a_garden_in_my_apartment.html

bu da videonun sonunda verilen site (belki gözden kaçar): http://rndiy.org

Ek olarak biraz araştırman gerekebilir ama hackaday.com a da bakmakta fayda var: http://hackaday.com/category/green-hacks/ 

vatandaşa kafam girsin!..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    arcahmet
    arcahmet's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

2 gün sonra hocaların yardımı ile toprağın direncini bir adet transistör ile ölçüp, el de ettiğimiz verileri micro denetleyicide işleyip,sulamayı başlatacağız . inş bi aksilik olmaz.

bütün bölüm hocaları yardımcı oluyorlar , Allah hepsinden razı olsun. 

video kamera  olayını düşündük , projenin bu adımıda bitsin , kamera işinide düşüncez..

Bilgiakisi.com Joomla//Joomla Tema// Joomla Eklenti
Toplam Hit: 1182 Toplam Mesaj: 5