Bilgisayar Ve Gözleriniz
-
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, yaptığı açıklamada, vücuttaki en önemli organların başında gelen gözün, sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
-
Bu nedenle, göz sağlığını korumanın yollarının iyi öğrenilmesinin faydalı olacağını ifade eden Zengin, günümüzde göz sağlığını etkileyen faktörlerden birinin de sayısı ve kullanımı hızla yaygınlaşan bilgisayarlar olduğunu belirtti.
-
Zengin, göz bozukluğu derecesinin artmasında doğrudan rolü olmayan bilgisayarların, göz doktorlarına en fazla başvurma nedenleri arasında yer alan göz kuruluğunun başlıca nedeni olduğunu vurguladı.
-
Günümüzde hemen herkesin, günün birkaç saatini bilgisayar başında geçirir duruma geldiğini dile getiren Zengin, bunun göz kuruluğuna bağlı şikayetlerini önemli ölçüde artırdığını bildirdi.
-
Bilgisayara uzun süre bakıldığında göz yüzeyinde kuruma meydana geldiğini belirten Zengin, şunları kaydetti:
-
''Göz kuruluğu yanma, batma ve kızarıklık olarak ortaya çıkar ve kişinin gündelik yaşamını, iş verimini olumsuz yönde etkiler. Bilgisayara uzun süre bakıldığında göz yüzeyinde kurumaya bağlı yanma, batma ve kızarıklığı önlemek için, ekran göz seviyesinden aşağıda olmalıdır. Çünkü, göz hizasından yukarıdaki ekrana bakan gözün kapağı daha fazla açılacağı için, kuruma daha fazla olur. Bilgisayar ekranı eğer göz hizası ya da biraz aşağıda olacak şekilde konumlandırılırsa, göz kapağı daha az açılacağı için göz kuruması daha az olacaktır.''
-
Göz kuruluğu rahatsızlığını önlemek için, bunun dışında da bazı ek tedbirlerin alınabileceğini belirten Zengin, ''Uzun süre bilgisayar ekranı karşısında oturan kişiler, gözlerini 2-3 saniye kapalı tutma egzersizleri yaparak, kuruyan gözün yeniden yeterli sıvıya kavuşmasını sağlayabilir. Ayrıca, aşırı kuru veya cereyana maruz kalınan ortamlarda bulunulması da göz kuruluğunu artırmaktadır'' diye konuştu.ALINTIDIR
-
Dip Not:
BEnim ehliyetin üstünde Gözlükle veya LEnsLe Yazıyor
-
Bence bub bilgi$ayar başından kalkmayanların defalarca okuma$ı lazım. Bir de en önemli$i şu ki , daha önce yazmıştım; bilgi$ayar toplumu yozlaştırıyor yani anti$o$yal yapıyor. Oy$a çıkıp tarihi yerlerimizi ve ya turi$tlerin yüzlerce dolar verip gelipte hayran kaldıkları tabiat harikalarımızı gezmek var. İn$anlarla tanışıp kaynaşmak var. Çok kızıyorum bu yüzden bilgi$ayara.
-
doğrusun insivible mesela ben dün o dediğin yerleri doya doya gezdim hepsini gezemesemde. manevi ortamlarda ruhuma enerji tadtırdım:)
pc aşağıda kalıyor. işte çalışırken sürekli aynı yere bakmak zorunda olduğum için bazı günlerde hata verdiğim çok oluyordu mallarda. sonra uzak tuttum pc kendimden . nihayet kendime geldim :)
dikkat etsin herkes. bel ağrısıda cabası. el kol ağrıları beyin ağrıları vs vs.
-
umutcan bunu yazdı:
-----------------------------
Zengin, göz bozukluğu derecesinin artmasında doğrudan rolü olmayan bilgisayarların, göz doktorlarına en fazla başvurma nedenleri arasında yer alan göz kuruluğunun başlıca nedeni olduğunu vurguladı.
-
Günümüzde hemen herkesin, günün birkaç saatini bilgisayar başında geçirir duruma geldiğini dile getiren Zengin, bunun göz kuruluğuna bağlı şikayetlerini önemli ölçüde artırdığını bildirdi.
-
Bilgisayara uzun süre bakıldığında göz yüzeyinde kuruma meydana geldiğini belirten Zengin, şunları kaydetti:
-
''Göz kuruluğu yanma, batma ve kızarıklık olarak ortaya çıkar ve kişinin gündelik yaşamını, iş verimini olumsuz yönde etkiler. Bilgisayara uzun süre bakıldığında göz yüzeyinde kurumaya bağlı yanma, batma ve kızarıklığı önlemek için, ekran göz seviyesinden aşağıda olmalıdır. Çünkü, göz hizasından yukarıdaki ekrana bakan gözün kapağı daha fazla açılacağı için, kuruma daha fazla olur. Bilgisayar ekranı eğer göz hizası ya da biraz aşağıda olacak şekilde konumlandırılırsa, göz kapağı daha az açılacağı için göz kuruması daha az olacaktır.''
-----------------------------Fazladan bilgisayar kullanimi kesinlikle gozu bozar 'ki benim gozlerimde bu sebepten dolayi bozuktur.
LCD ekranlar gozun kurumasini hizlandirir.
Uzun sureligine bilgisayar kullanma zorunlugu veya gerekliligi olan kisiler, her 15 dakikada bir gozlerini ekrandan uzalastirmalidir. Sadece eglence amacli kullanan yada bagimli olan kisilerinde, kendilerini mesgul edecek baska isler aramalilardir. (Gozlerinizden olmak istemiyorsaniz 2-3 saatten fazla kullanmayiniz).
-
2 3 yıldır bilgisayarn başında 10 12 saat geçiririm ortalama :S gözlerim sabah yatarken :) bole bi acaip olur perde pede sankim amk o kadar kalırsak böle olur tabe ama sonuçta 4 5 yıldır özlük takıom saten üzerinize afiyet 1.75 nomero :D
-
benim monitör de LCD monitör sabah bi oturuyorum ertesi sabah uykum gelince kalkıyorum basından arada bi de Tw izliyorum ama 5 yada 10 dak. ben gözlük de var ama kullanmıyorum bakalım yaşımız söyle kemal e ersin o zaman takarız hepisini :)
-
4 senedir ölümüne kullanıyorum pc yi :) özellikle tatillerde 12 ila 16 saat başındayım.Gözüm 0.Herhangi bir şikayetimde yok taş gibiler maşallah :D