folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Bir Adet Matematik Sorusu (Olasılık)

Bir Adet Matematik Sorusu (Olasılık)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nonick
    nonick's avatar
    Erkek

Özet:

Bir sınavda 20 adet soru vardır. Sorulardan 10 tanesi doğru, 10 tanesi yanlış. Biz bu 20 sorunun içinden 5 tanesi soru seçiyoruz. 5'inin de doğru sorulardan olma olasılığı nedir?

Açıklamalı Versiyon:

Şimdik ortada girdiğim bir adet Sosyoloji vizesi ve benim uçsuz bucaksız merakım var.

Sınav test şeklinde gerçekleşti. Ben 20 soruya da cevap verdim. Yaptığım sorulardan muhtemelen çoğu doğrudur ancak ben "Eğer 10 tanesi doğru ve 10 tanesi yanlış" olsaydı diyerekten düşünmeye başladım. Bir arkadaşım sınavda benden 5 adet soru aldığını söyledi ve ortada hiçbi sebep yokken demincek aklıma geldi: Eğer 10 soruyu doğru 10 soruyu da yanlış cevaplamış olsaydım onun rastgele seçtiği 5 sorunun doğrulardan olma olasılığı nedir? Felsefe açısından sorunun cevabı 1/2 ancak ben matematik açısından cevabı merak ediyorum.

Şimdi benim aklıma gelenler:

1. 10/20 x 9/19 x 8/18 x 7/17 x 6/16 = Cevap
    2. 10/20 + 9/19 + 8/18 + 7/17 + 6/16 = Cevap

Cevap bunlardan biri midir? Yoksa tamamen başka bişey midir?

hay
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Erkek

5ini de doğru seçme olasılığı (10/20)*(9/20)*(8/20)*(7/20)*(6/20)*(5/20) = %0.24 olur. Yani Binde 24 gibi bir olasılığı var

punto cero
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nonick
    nonick's avatar
    Erkek
    tuncaxxz bunu yazdı

5ini de doğru seçme olasılığı (10/20)*(9/20)*(8/20)*(7/20)*(6/20)*(5/20) = %0.24 olur. Yani Binde 24 gibi bir olasılığı var

Heee tamam benim aradığım cevap zaten "Çarpma mı toplama mı?" sorusunun cevabı idi. Sen de çarpma diyorsan demek ki çarpmadır hocam.

Yalnız senin verdiğin cevap yanlış çünkü 1 soru seçtiği zaman geriye 19 soru kalıyor. Yani yapacağı ikinci seçim 19 soru içersinden 9 doğru cevaptan biri olmalı. Bi de zaten 6 soru yazmışın hocam 5 soru seçecekti. Senin uykun gelmiş. :D

hay
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Erkek

orda haklısın hocam. kopyala-yapıştır yaptıktan sonra değiştirmemişim paydayı :) Binde 54 olur o zaman

punto cero
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

teker teker bakip isaretlerse dogru da, 5 soruyu da bir kere de bakip isaretlediyse dediginiz gibi olmaz, farkinda misin?

olasilik binde 0.13 e duser o zaman.

mizahi tarafından 03/Ara/12 04:07 tarihinde düzenlenmiştir

All I need is a possibility.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nonick
    nonick's avatar
    Erkek
    mizahi bunu yazdı

teker teker bakip isaretlerse dogru da, 5 soruyu da bir kere de bakip isaretlediyse dediginiz gibi olmaz, farkinda misin?

Yanlış bakmış olma olasılığını mı kattın n'aptın hocam siktin attın. :|

hay
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek
    mahzal bunu yazdı
    mizahi bunu yazdı

Yanlış bakmış olma olasılığını mı kattın n'aptın hocam siktin attın. :|

oncelikle yanlis yazmisim olasiligi, dogrusu binde 16 olacak.

soyle ki, eger 5 ini de bir kere de bakip aklinda tutup isaretlediyse, burda olay kombinasyona donuyor. 

ozet: 

(10 : 5) / (20 : 5) = 16/1000

detayli aciklama: 

(10 5) li kombinasyonu, adamin 10 soru icinden kac tane 5 li kume yapacagini gosterir. yani farzedelim 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ve 10. sorularin dogru ve bu adam bir bakti 4,5,6,7,8,9 u gordu ve isaretledi. ya da 2,3,4,5,6 gordu, ya da 1,2,3,4,5 gordu. bu kombinasyon, bu kumelerin sayisini verir.

ama olay kumesi, yani gercekte adam 10 degil, 20 sorunun icinden 5 tane cekiyor. dolayisiyla yukaridaki kombinasyonu, tum olay kumesine bolecegiz, ki olasiligi bulalim. ( 20 : 5 ), yanlislari da katarak adamin kac tane 5li soru secebilecegini verir. kombinasyonlari birbirine bolersen olasiligi bulursun.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaTRiXe
    MaTRiXe's avatar
    Erkek

tmm da hocam (10/20)(9/19)(8/18)(7/17)(6/16)= çarpmakla uğraşmadım her seçmeden sonra toplam sayı 1 eksildiği için böyle olmaz mı ?

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ulquiorra
    ulquiorra's avatar
    Erkek

0,0162538699690402

%1.

1. sorduğun ihtimal doğru cevap.

kombinasyonla yapan arkadaş da aynı işlemi yapıyor, sadece gereksiz yere kombinasyon kullanıyor. sorular birbirinden bağımsız olduğu için beşini bir almasıyla tek tek 5 tane alması aynı şey.

ulquiorra tarafından 03/Ara/12 13:16 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek
    ulquiorra bunu yazdı

0,0162538699690402

%1.

1. sorduğun ihtimal doğru cevap.

kombinasyonla yapan arkadaş da aynı işlemi yapıyor, sadece gereksiz yere kombinasyon kullanıyor. sorular birbirinden bağımsız olduğu için beşini bir almasıyla tek tek 5 tane alması aynı şey.

you r absolutely right, dude!

Toplam Hit: 1586 Toplam Mesaj: 10