Bir Garip İşletim Sistemi Hatası
-
Merhaba,
Garip bir hata ile karşı karşıyayım. Sorunun Windows XP tabanlı olması sebebiyle bu bölüme açtım.
Kısaca olaydan söz edeyim.
Elimde eski bir sistem var. Bu sistemde geçenlerde bir haller olmuş, kurulu XP açılmaz olmuş. Bir şekilde format attım. Önce işletim sistemi dosyaları hatalı dedi. Kurulumdandır deyip farklı disklerle kurulum yaptım. Yine aynı şeyi söyledi. En sonunda kurmayı başardım fakat bu seferde boot esnasında mavi ekran verir oldu.
Diski alıp başka makinede test ettim. O sistemde hiçbir şey değiştirmeksizin problemsiz açılıyor. Fakat kendi makinesine taktığımda Xp loading ekranında mavi ekran alıyorum. İşletim sisteminde ve açılışta bir problem yok. Diğer makinede problemsiz açıyorum, kullanıyorum.
Aklıma ilk gelen donanım hatası oldu. İlk başta disk problemli diye düşündüm ama diğer makinede açılması bunu ekarte etti.
Sonra ram aklıma geldi. İki ram takılı ikisini de tek tek söküp denedim bir şey değişmedi.
Şu anda aklımda bir tek anakart veya bios hatası var. Ama test edecek ekipmana sahip değilim.
Fakat gelelim işin ilginç yanına. XP boot esnasında mavi ekran veren sisteme şu anda bir Linux distro kurdum ve problemsiz şekilde kullanılıyor.
Önceden böyle bir problemle karşılaşmış olanınız var mı? Elimde çok fazla opsiyon olmadığından bir tek diski başka bir makineye takıp denemek dışında sağını solunu değiştirecek durumda değilim. Diğer türlü olsaydı çözebileceğimi düşünüyorum.
-
RAM değilse ekran kartıdır. Önce memtest86+ ile ramlerin sağlamlığından emin olun. Sorun yoksa BIOS'a fail safe ayarları geri yükleyin.