Bir Haftalık Chrome Serüvenim

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fenerist07
    fenerist07's avatar
    Erkek

Selam ahali..

gerek can sıkıntısından,gereksede meraktan yıllardır bana yamuk yapmayan sevgilim firefox'u bırakıp chrome'u deneyeyim dedim.Kendimce naçizhane değerlendirmelerimi paylasırken olabildiğince fanboyluktan uzak durup objektif olmaya calısacam.Çünkü sitede google virüs yapsa indirip ''mükemmel olmuş hiç kasmadan pc min agzına zıctı,bölesini görmemiştim'' diyecek google sevenleri var.

Öyle ki ciddi ciddi chrome'a geçmeye düşündüm,hatta bu 1 haftalık sürede ana tarayıcı bile yaptım,birkaç hatasına olur öyle dedim devam etmedim ta ki bugune kadar.Başlıca canımı sıkan olayları yazayım.Bu olaylar benim başıma gelen olaylar,chrome'un sucu olmayıp pc den,o anki baglantımdan ve kendi şahsi eşekliğimden de kaynaklanabilir,firefoxta karsılasmadıklarımı yazıyorum,sürçü lisan ettiysem affola.

1-Yetersiz uygulama desteği: No script gibi bir add-on bulamadım,bunun yanında firefoxta kullandıgım bugmenot'uda aramadım değil.Ancak bunlar ilerde giderilebilecek sorunlar.

Bir tane ad-block add-onu var chrome extension sitesindede önerilenler arasında hatta.ancak cok yetersiz,firefox kullandıgım sürece reklam görmemiştim,öyle ki reklamlara ayar olurum,yeni ilaçla kafası hariç 17cm olsun,tıkla evlen gibi reklamları bana yeniden yaşattı chrome.Mackolik.com daki reklamlardan deneyebilirsiniz.

2-Flash: Bence chrome'un en büyük eksisi.Flash hala stabil değil.4-5 tane flash içeren sayfa,youtube actıgınızda sapıtıyor tarayıcı.Kasılmalar baş gösteriyor ve yarım yamalak cıkıyor,geç toparlıyor kendini.Buna cok defa sahit oldum,firefoxta 10 tane youtube acsan hala stabilken chrome dagılıyor.Bunun yanında facebooktaki videolardada kimi zaman(play'e basmadıgında görünen) video ön izlemesi görünmüyor.Gri bir sayfa ve videoyu oynat şeklinde gözüküyor.Bir kaç defa arkadas listemin görünmemesi ve paylaş butonuna basmama ragmen işlememeside oldu bi kaç defa.

3-Çökmeler: 1 haftada 2 kere çökme basıma geldi,1 defada bi hata olustu sayfa yenileniyor diye bir uyarı aldım.Ben chrome'u her sekme birbirinden bagımsız calısıyor diye biliyordum.Yani bir sekmenin çöküşü diğerlerini etkilemiyordu,birbirinden bağımsızdı.Ancak ya ben yanlıs biliyorum ya da bu olay hikaye,cünkü cöktümü komple çöktü.

Sonuç olarak kullanırken insanda şu his uyanıyor,örneğin bir sayfa acılmadıgında veya eksik acıldıysa,bu sayfadan dahi kaynaklanıyor olsa ''dur bi de firefoxtan açayım'' dedirtti bana.Yani yeni olmasından da kaynaklanan bir güvensizlik var acıkcası.Ben sevmedim.Şimdi tekrar kullanıyorum ve chrome olsaydı şunu yapardım dediğim bir durum yok,bir hata vs yok,Chrome'dan imrendiğim tek nokta tableri üstte açıp ekrana daha geniş yer vermesi o kadar.Ama nette geiznmekte önemli olan stabilite benim için.

Bugün ff kullanmıyor olsaydımda opera kullanırdım.Chrome adlı tarayıcının adı google chrome degilde xsoft's chrome olsaydı kaç kişi kullanırdı,bu populerlige degermiydi diye düşünüyorum acıkcası.Kısaca sadece google'ın ismini yiyor ve marka değerini kullanıyor.Ancak chrome benim gözümde an itibariyle g-talk messenger ve android işletim sisteminden sonraki 3.google fiyaskosu olarak yerini aldı bile.İnsanlar google dendimi bir duruyor,ancak dönüp baktıgımızda her alanda rakip cıkarıyorlar ancak hiç birinde arama motorlarındaki gibi liderligi ele alamıyorlar.Android cıktı piyasanın hakimi hala symbian-windows mobile ve mac os.Yenidir dendi zamana ihtiyacı var dendi yeni olan mac osx piyasayı sallarken android seyretti.Itunes 1milyonuncu downloadını kutladı,10.000. appsini yayınladı,şu an yeni cıkan her oyun hemen iphone'a uyarlanır oldu,yıllardır piyasada bulunan symbian'a 2mb lik need for speed yapılırken iphone'a 170mb lık yapılır oldu androidden hala ses yok,G-talk keza zaten fiyasko,şimdi google wave cıktı onuda göreceğiz bakalım.

Ben acıkcası chrome'u sırf önünde google yazdıgından indirip kullandım,şans verdim.Birçok insanında böyle yaptıgını düşünüyorum.

Amphetamine Logic.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    masumsunsen
    masumsunsen's avatar
    Erkek

dostum ben açıkçası memnunum chrome dan.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gizem
    sLeymN
    sLeymN's avatar
    Erkek

hocam sen hiç ff yi eklentisiz kullandın mı?

eklentisiz firefox bir hiçtir :)  yani firefox eklentileri sayesinde ayakta..

operaya da gelirsek daha hiç kullanmamış olmama rağmen bir antipatim var nedendir bilmem

chrome a da gelecek olursak bence tek özelliği sayfaları devasal göstermesi yani su menü kısımlarının olmaması...

ama eklentisiz ff ile chrome u karsılastıracak olursak chrome değil bir adım 3 4 adım önde..

çünkü chrome da ffden operadan ie den safariden hepsinden bir  parça var :)

Cehennemin dibine kadar yolum var daha.. || Nasılsa her yalnız kendine sürgündür Asmera unutma.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kvnckck
    kvnckck's avatar
    Erkek

Nedendir bilmiyorum ama operaya karşı hep bir önyargı oluyor aslında ilk başlarda bende de vardı. Ama kullanmaya başladıkça alışıyorsun ve bence gayet de güzel denemenizi tavsiye ederim....

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Varg
    Varg's avatar
    Erkek

hocam chrome un hangi versiyonunu kullandın ?

hemen hemen ilk çıktıgından beri kullanıyorum benim başıma 2 defa çökme geldi gelmedi.

ayrıca browserlar arasında chrome en hızlısı, ben bunu firefoxu biraz hızlandırmak için ayarlarıyla oynadığımdada hala aynıydı.

firefox tabiki en iyi tarayıcılar arasında, ama halen açılıştaki donma problemi, js içeren sayfalarda yavaşlama halen var çözülebilmiş değil.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Quetzalcoatl
    Quetzalcoatl's avatar
    Erkek

chrome a eklenti desteği henüz gelmedi. kullandığın sürüm geliştiricilerin kullandığı sürüm yani hata olması gerekiyo :) çökmeler olucak bunları rapor olarak yolluyo zaten otomatik olarak. stabil sürümde hata oranı çok daha düşüktür.

şu eklenti desteği tam olarak otursun noscript falan bi gelsin o zaman ff yi pc de bile tutmıcaksın :) bende geliştirici sürümü kullanıyorum şuan ve şunu söyliyim dediklerinden katıldığım tek bi nokta var o da birden fazla flash site açınca tarayıcının kasması. fakat bu google ın aşamıcağı bi sorun değil. farkettiysen ff bile artık chrome dan ilham almaya başladı artık yeniliklerde (genel tarayıcı yeniliklerinden bahsediyorum yani eklentisiz saf haldeki tarayıcı yeniliği) google chrome öncü oluyo artık. ff yi ayakta tutan tek şey eklenti desteğinin çok iyi gelişmiş olması ve arkasında bu eklenti desteğini devamlı olarak sağlayan destekçiler. fakat chrome un eklenti desteği büyümeye başlasın işte o zaman dengeler baya bi değişicek :)

Özgürlüğü anladıkça ona daha az sahip olursun.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aluine
    aluine's avatar
    Erkek

Gençler herşeyi at gibi yarıştırma huyunu bırakın artık ya.

Tarayıcıları kıyaslamaktan vazgeçin artık. Her biri ayrı ekipler tarafından yapılıyor ve hepsi farklı.

Chrome bazı konularda ff den de iyi ie den de. Mesela kullanması çok basit, birçok yenilik getirdi, sistem kaynaklarını ff den çok daha az kullanıyor ve en önemlisi fazla işlem gücü kullanmıyor, başka uygulamalar açıkken pcyi kasmıyor.

Firefox eklentilerle tarayıcı olmayı aşıp işletim sistemine dönüşüyor nerdeyse herkes bilir. Bu nedenle pcde sadece internet kullananlar için en iyisi hep ff dir.

Yerine göre kullanmak lazım. Başka programlar açıkken ff açarsan pc kasar. Chrome açarsan pc kasmaz ama yavaş açar sayfaları. Öyle bir özelliği var.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek

antiads eklentisini kullan.

Chrome Google gibidir sizi istediğiniz yere götürür gerisine karışmaz.Web de en net chrome la geziniyorum çok az yer kaplıyor.Ram kullanımı olarakta iyi firefoxtan.Eklentiler zamanla oturur demeyeceğim oturdu zaten.Kuber pagrank,antiads,gmail checker translate google eklentisi ve youtube dan mp4 olarak veya herhangi bir formatta dosya indirme var.Daha eklentide kurmam wave yaygınlaşana kadar.

Chrome son kullanıcı için en iyisi bence.Birkaç yıl firefox kullanmış birisi söylüyor bunu.Zevkine bırakmadı millet sonuçta ff yi.Chrome 4.4 lük pazar payıyla 3.sıraya yükseldi net applications un araştırmasına göre.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    g2k
    g2k's avatar
    Erkek

@Chrome'dan imrendiğim tek nokta tableri üstte açıp ekrana daha geniş yer vermesi o kadar

bunu da firefox'ta eklentilerle yapabilirsin.

Toplam Hit: 1260 Toplam Mesaj: 9