Bir Kitap Bir Yazar - Bölüm 1 - Mecburiyet

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    visualeffects
    visualeffects's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Nisan/2012
    Homo

    Merhaba,

    kitap incelemesi ve tavsiyesi üzerine "Bir Kitap Bir Yazar" isimli seriye başlıyorum. İlk bölümde ele alınan ve tavsiye edilen kitap Stefan Zweig'ın "Mecburiyet" isimli kitabı. İlk kitaptan da anlaşıldığı gibi seri boyunca ele alınan kitaplar ya öyküler ya da başka türlerdeki uzun kitapların sadece belli bölümleri olacak. Serinin amacı okuması kolay, kısa ve güzel kitapları tanıtmak. Serinin bazı bölümlerinde öykülerin yanı sıra 1-2 sayfadan oluşan kısa hikayeler de paylaşılacak. Fakat öykülerin tersine bu kısa hikayeler özet ya da inceleme olarak, kısalığından dolayı tamamı paylaşılacak. 

     

    İlk Kitap; 

    Stefan Zweig - Mecburiyet

     

    Avusturya’lı yazar Stefan Zweig’ın yazdığı “Mecburiyet” öyküsü Ferdinand adındaki bir alman ressamın hayatından bir kesidi anlatıyor. Ferdinand İkinci Dünya Savaşı sırasında karısıyla birlikte Almanya’dan İsviçre’ye göç eder. Acımasız savaş Almanya’da devam ederken İsviçre’de huzur hakimdir. Ferdinand özgürlüğüne düşkün bir adamdır. Bu nedenle savaştan ve ölümden uzakta olsa da kendini sürgünde ve özgürlüğü kısıtlanmış olarak hisseder, huzursuzdur. Bir sabah Almanya’dan bir posta alır ve bu postaya göre asklerlik görevi için Almanya’ya gitmesi gerekmektedir. Ferdinand her ne kadar istemese de bu çağrıya karşı koyacak gücü kendinde bulamaz ve kendini bunu yapmaya mecbur hisseder. Bu çağrıyı birkaç gün erteleyebilmek için Zürih’teki Alman Konsolosluğuna gider. Ne var ki burada da otoriteye karşı koymaya korkar ve söylemeyi planladığı hiçbir şeyi söyleyemeden geri döner. Artık ertesi gün Almanya’ya, askerlik görevini yapmaya gitmesi gerekmektedir. Karısı Paula tüm çabalarına rağmen Ferdinand’ın bu gidişine engel olamaz. Nihayet İsviçre’den Almanya’ya giden trene binen Ferdinand içinde sürekli bir çatışma yaşamaktadır. Tren İsviçre-Almanya sınırına geldiğinde Ferdinand iki ülkeyi ayıran küçük köprüyü görür. Yaşamı ve ölümü, barışı ve savaşı ayıran şey sadece bu küçük köprüdür. Peki Ferdinand bu köprüden geçecek midir? 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csfrt
    csfrt's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Nisan/2013
    Erkek

    ben satranç'ı okumuştum gayet güzeldi, bunu da okurum. 


    ruh eşi çok sıradan, bana suç ortağı lazım.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Haziran/2007
    Erkek

    güzel bende bir yılda 50 kitap 100 film serime başladım.

    20 tane filan kitabım belli okuyacaklarım. diğerlerini süreç içinde bulucaktım seni kaynak olarak kullanabilirm. 

    destekleyip özellikle yazıyorumki ilgisizlikten seri piç olmasın ben takip ederim.


    https://t.me/pump_upp
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

     

    edit.. arkadas zaten sanirim diger kitaplari tanitacagi icin benim yazmam dogru olmaz :) bu kitabin epub'unu bulan olursa paylasirsa sevinirim. Ücretli de olabilir (dr.com.tr de yoktu maalesef) 

    unbalanced tarafından 03/Tem/17 01:18 tarihinde düzenlenmiştir

    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hacked75
    hacked75's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Aralık/2012
    Erkek

    Nedense konuyu görür görmez çok mutlu oldum öncelikle tebrik ederim :) Bende ekleyeyim sizin postunuz gibi benimde payım olsun. 

     



    Kitabın Değişim olarak bilinen adının gerçekte Dönüşüm olduğu, ifadesini Ahmet Cemal'in açıklamasında bulur: "Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat 'başkalaşım'dır O, insanlığını koruyarak bazı değişiklikler geçirmemiştir; artık farklı bir canlı türü olmuştur."

    Bu açıklama, Kafka'nın eserini tanımlarken kullandığı ifadeyle de örtüşür: "Herkes, beraberinde taşıdığı bir parmaklığın ardında yaşıyor. Şimdi hayvanlarla ilgili bunca şey yazılmasının nedeni de bu. Özgür ve doğal bir yaşama duyulan özlemin ifadesi. Oysa insanlar için doğal yaşam, insanca yaşamdır. Ama bunu anlamıyorlar. Anlamak istemiyorlar. İnsan gibi yaşamak çok güç, o nedenle hiç olmazsa kurgusal düzeyde bundan kurtulma isteği var... Hayvana geri dönülüyor. Böylesi, insanca yaşamaktan çok daha kolay."

     Benzer kalınlıkta 2 saate bitirilebilir. / Eklemeye devam edeceğim.

     

    hacked75 tarafından 03/Tem/17 01:23 tarihinde düzenlenmiştir

    İçinizde hâlâ bomba atmasını bilmeyen hayvanlar var.
Toplam Hit: 1306 Toplam Mesaj: 5
edebiyat kısa hikaye öykü seri inceleme mecburiyet stefan zweig