Bose-Einstein Kondensatı
-
https://www.youtube.com/watch?v=nmvH310AVac
Nikoteen tarafından 31/May/24 22:58 tarihinde düzenlenmiştir
Ilk kez Fringe dizisinde boyle bir fikir duymustum fakat bunun gercekten yapildigini bilmiyordum. Isigi durdurma fikri bile cok ucuk bisi ama gercek fotonlar resmen yokluga gonderilip geri getirilebiliyormus. Siz ne dusunuyorsunuz bir gun gercekten de kar kureleri seklinde minik zaman makineleri olabilir mi? -
zaman makinesinden ziyade kuantum bilgisayarların hafızası için kullanılabilir.
ışık hızı bizim için hızlı olsa da evren için çok yavaş çünkü mesafeler çok büyük. ışık hızının yavaş olması geçmişi izlememizi sağlar. örneğin güneşten gelen ışınların 15 dk. da dünyaya ulaşması gibi. biz güneşe baktığımızda onun 15dk önceki halini görüyoruz. aslında geçmişe bakmış oluyoruz. james webb teleskobuyla milyarlarca ışık yılı uzaktaki bir gezegene baktığımızda, aslında o gezegenin milyarlarca yıl önceki halini görüyoruz. şimdiki halini göremiyoruz. belki de şuanda o gezegende bizim gibi gelişmiş bir medeniyet var. aynı şeyi tersine düşün. uzaylılar milyarlarca ışık yılı uzaktan yaşam var mı diye bizim gezegenimize şuanda bakıyor ve gördükleri şey ateş topu.:)
Ama geleceğe gidebiliriz.einsteinın özel ve genel görelilik kuramı var. gps uyduları özel görelik kuramından dolayı sürekli saati senkron ediliyor. yoksa bu kadar hassas yerimizi bulamıyorlar. ışık hızında hareket eden bir uzay aracında olsak mesela... Geleceğe gitmek için sadece fizik düşünmemeliyiz, Biyoloji olarak da bu mümkün olabilir. Örneğin hastalıktan dolayı vs. kendi bedenini donduran zenginler var. belkide yıllar sonra sağlıklı bir şekilde buzlarını çözecekler ve hayata dönecekler. Onlarda teknik olarak geleceğe gitmiş oluyorlar. :)
Sonuç olarak; Işık hızının sabit olması sayesinde geleceğe gitmek mümkün, geçmişi izlemek de mümkün ama geçmişe gitmek mümkün değil.
-
aksata bunu yazdı
zaman makinesinden ziyade kuantum bilgisayarların hafızası için kullanılabilir.
ışık hızı bizim için hızlı olsa da evren için çok yavaş çünkü mesafeler çok büyük. ışık hızının yavaş olması geçmişi izlememizi sağlar. örneğin güneşten gelen ışınların 15 dk. da dünyaya ulaşması gibi. biz güneşe baktığımızda onun 15dk önceki halini görüyoruz. aslında geçmişe bakmış oluyoruz. james webb teleskobuyla milyarlarca ışık yılı uzaktaki bir gezegene baktığımızda, aslında o gezegenin milyarlarca yıl önceki halini görüyoruz. şimdiki halini göremiyoruz. belki de şuanda o gezegende bizim gibi gelişmiş bir medeniyet var. aynı şeyi tersine düşün. uzaylılar milyarlarca ışık yılı uzaktan yaşam var mı diye bizim gezegenimize şuanda bakıyor ve gördükleri şey ateş topu.:)
Ama geleceğe gidebiliriz.einsteinın özel ve genel görelilik kuramı var. gps uyduları özel görelik kuramından dolayı sürekli saati senkron ediliyor. yoksa bu kadar hassas yerimizi bulamıyorlar. ışık hızında hareket eden bir uzay aracında olsak mesela... Geleceğe gitmek için sadece fizik düşünmemeliyiz, Biyoloji olarak da bu mümkün olabilir. Örneğin hastalıktan dolayı vs. kendi bedenini donduran zenginler var. belkide yıllar sonra sağlıklı bir şekilde buzlarını çözecekler ve hayata dönecekler. Onlarda teknik olarak geleceğe gitmiş oluyorlar. :)
Sonuç olarak; Işık hızının sabit olması sayesinde geleceğe gitmek mümkün, geçmişi izlemek de mümkün ama geçmişe gitmek mümkün değil.
Soğutmayı hangi enerji ile sağlayacaksın, kuantum bilgisayarın sonsuz hafızasında? :D
-
aksata nın belirttiği gibi geçmişi teorik olarak belli koşullarda gözlemlenebilir, yön olarak ileriye yani geleceğe doğru göreli olarak zaman yolcuğuluğu yapılabilir. (bknz ikizler paradoksu, Interstealler, AROG zaman makinası :D)
Şu anki teknolojimiz el vermiyor diye düşünebilirsin. Yarın bir gün insanoğlu Kardaşev ölçeğindeki Tip 2 belki medeniyet seviyesine ulaşıp güneşede dyson küresini kursa bile geçmişe gitmek mümkün değil.
ilgilenirim dersen şu videoda neden olamazın en temel cevaplarından birini veriyor. Neden-sonuç ilişkisi. Başka felsefik örnek istersen dede paradoksuna bakabilirsin.
https://youtu.be/oNBV1daBL7c?t=590
İlk mesajda ki videoya gelirsek, izlediğimde benimde ilk olarak aklıma quantum bilgisayarında kullanılma düşüncesi geldi.
Quantum bilgisayarların yapısı günümüz bilgisayarlardan farklı olduğunu biliyorum. Fiziksel yapısı nasıl bilmiyorum ama teorik olarak QUBIT lerle nasıl paralel işlem yapıldığını gösteren dökümanlar, videolar var.
QUBIT lerle super position oranlarını tespit edilebildiği ve bir diğer QBIT e bilgi aktarımı yapılabildiği için QUBIT ler bir nevi memory olarak kullanlıabiliyor. Hybrid olarak günümüz işlemcide bulunan L1 cache memory mantığı gibi Bose-Einstein Kondensatı kullanılabilir diye düşünüyorum. (Belkide kullanılıyordur haberim yok)
hypnot1c tarafından 02/Haz/24 01:31 tarihinde düzenlenmiştir