Bozuk Laptop Panelinin Arka Aydınlatmasını Kullanma
-
Arkadaşlar merhaba..
Dün bi kaç laptopun panel vs. değişimini yaptım. 2 tanede kırık ekran kaldı elimde :)
Çöpe atmaya kıyamayıp arka aydınlatmalarını kullanma fikri geldi aklıma.
Bunların 2 sininde arkaaydınlatmaları çalışıyor herhangi bir sorun yok.
Aklımdaki şey ;
Üstteki o görüntüyü oluşturan lcd kısmını çıkarıp arka aydınlatmalarını kullanmak. Daha önce mp3 çalarlar için filan yapmıştım. Lakin oda voltajı veriyorduk aydınlanma çağına geçiyordu :)
Bunlarda olay öyle değil. Maksimum parlaklığı yakalamak için söyle bi grafik yakalamam gerekiyor.

Ki tabi burda milisaniyeler düzeyinde kontrol etmek gerekiyor.. Bunun için nasıl bir yol izleyebilirim ?
Daha önce 877 filan yazıp/kullandım ama hepsi saniye düzeyindeydi hiç MS olayına inilmedi.877 veya türevleri ile çözebilir miyim ?
NE555 ile bu grafik yakalanabilir mi ?sktir git bi inverter al onu kullan demeyin :D o işin basiti yapabilirsem kendim yapmak istiyorum. deneyim olur ugraş olur eğlence olur :)
işin maddiyatında değilim zaten universal inverter en fazla 20 tl tutar. Neysem işte olay budur.Ki kendisinin harika bir görüntüsü oluyor :)

Bilgi birikim deneyim paylaşıp aktarırsanız sevinirim :) Teşekkürler.
-
pic ile yapcaksan bu işin çözümü pwm dir. diğer türlü 555 entegresi ile bir osilator yapılabilir. ancak elinde bir osilaskop olması iyidir en azından bir elektronik müh. fakültesine falan gidip oradakileri kullanabilirsin bu şekilde doğru dalgaları iyice görebilirsin. kendine göre de sinyali kırpabilirsin ya da daha ileri seviye olarak filtreleme devreleri kullanabilirsin ama onlar biraz daha karışık ve zor http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_filter
iir ve fir için bir sunum hazırlamıştım yabancı bir hocaya dersini aldığım zaman kendisi bu konuda uzmandır ama yardımcı olacağını sanmıyorum yoğunluktan dolayı.. ama en kolay şekilde 555 ile yapabilirsin sadece uygun malzemeyi seçmen gerek ve de pic de pwm ile yapablirsin bunu. zten her şey ms üzerine gidiyor..
-
anlamadığım şey şu...neden bir kare dalgaya ihtiyacın var?..
şuan denemelerini kendi invertörü ile mi yapıyorsun?
ve en önemliside şu panel florasan mı led mi?
şayet florasan ise invertörsüz çalıştırmanın bir yolu yok ki sen yine kendin de yapsan invertör yapmış olacaksın zaten...
ama led ise akım sınırlama ile yakabilirsin...benim anlamadığım kare dalga ne alaka?
-
unbalanced evet pwm den bolca bahsediliyor. Okulumuzda gerekli malzemeler var ama bölümüm dışı olduğu için pek kullandırtcaklarını sanmıyorum deneyip görmek için. her ikisinide inceleyim 555 veya pwm ile ilgili.
ricin hocam dogrusala herhangi bir tepki vermiyor araştırdığımda o grafiği buldum. 1ms 120miliamper düzeyi uygulanıyor 5 saniye devre açık daha sonra tekrar. zaten laptopun inverterına bağladığımda çalışıyor benim amacım farklı kullanım alanları en basitidnen bi çerçeve gibi.
floresan değil , yani çıkardığım kısmına kadar herhangi bir floresan ile karşılaşmadım.

şu şekilde.