Bu Yazıyı Sakın Okumayın...!
-
BU YAZIYI SAKIN OKUMAYIN
Toplumun kültür seviyesi ne kadar yüksek olursa bireyler arasında ki münasebette o kadar sağlam olur. Kişiler arasında ki konuşma dili de o kadar argodan uzak kalır.
Dünya üzerinde ki devletlerin yapısına baktığımızda, kültür olarak ne kadar gerilerde kaldığımızı görürüz. Kendi ülkemizde dahi bölgesel farklılıklar var. Toplum olarak ileri medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyorsak bunu onların ahlaksızlığını alarak yapamayız. O devletlerin yaşam tarzlarını kendi toplumsal yapımıza uydurarak ileri değil daha da geri gideriz. O zaman yaşam tarzını değiştirmek kültür seviyesini artıran bir sebep olmasa gerek.
Toplum olarak az hatta hiç okumayan bir toplumuz. Bir kitabı elimize aldığımızda bazı kelimelerin anlamını bilemeye biliyoruz. İngiliz yazar Sheksper kitaplarında elli bin farklı kelime kullanmış. Alman Gothe ise otuz bin kelime kullanmış. Genel olarak ifade ediyorum, bir Alman ya da İngiliz vatandaşı bu yazarların eserlerini okuduklarında rahatlıkla anlaya biliyorlar. Bizde üniversite mezunu bir kişi en fazla üç bin farklı kelime kullana bilmekte. Üniversite mezunlarımız bu halde ise diğerlerini varın siz düşünün. Araştırmalar sonucunda varılan bu veriler, okumayan bir millet için gayet normal karşılanmalı. Japonlar arabalarıyla hareket halindeyken kırmızı ışıkta durduklarında bile kitap okuyan bir millet. Rusların ekmek kuyruğunda bile kitap okuduklarını basından okuyoruz. Okumuyor ve araştırmıyoruz. Buda bazı sonuçları kaçınılmaz hale getiriyor. Karşılıklı konuşmalarda kullanılan argo kelimelerin fazla olmasının bir sebebi de okumamak. Kavga eder gibi konuşmanın, birbirimizi dinlemeye tahammül edemeyişimizin, sürekli kavga eden bir toplum olmanın altında da yine aynı sebep var. Gazete okuma şeklimiz bile antika. Sadece başlıklara bakıp yorum yapabiliyoruz. Bu kabiliyetin dünya üzerinde hiçbir millette olduğunu sanmıyorum!! Birilerine körü körüne bağlanıp o söylüyorsa doğrudur deyip araştırmadan kabul etmemizin arkasında da yine sebep aynı. Bu toplum cehaletten kurtulmalı. Kurtarmanın yolu da bu insanlara kitap okumayı öğretmekten geçiyor.
Köyde görev yaptığım bir dönemde, sigara tüketiminin çok fazla olduğu dikkatimi çekti. Oradakilere sigaranın zararlarını, hangi hastalıkları beraberinde getirdiklerini defalarca anlattım ama sadece bir kişinin sigaradan vazgeçmesine vesile olabildim. Okullarda ara tatil başlayınca bende tatile çıktım. O arada köye gelen bir zat sigara konusunda bir takım açıklamalarda bulunmuş. Şeytanın tüm bitkilerin üzerine bevlettiğini, bu bitkilerden sadece tütün bitkisinin yeniden çıktığını diğerlerinin ise öldüğünü söylemiş. Tütün içenlerinde şeytanın …… içtiğini ifade etmiş. Ara tatil bitip de köye geldiğimde bir çok insanın sigarayı bıraktığını öğrendim. O şahıstan Allah razı olsun ki bir çok insanın o melanetten kurtulmasına vesile olmuş. İşin vahim yönü ise o şahsı tenzih ediyorum, o görünümde olan insanların yanlışları doğru gibi göstererek nelere sebebiyet verebilecekleri de düşündürüyor.
Okuyan, araştıran insanlara yanlış iş yaptırmak zordur. Cahillere ise yanlış yönlendirmeyle her şeyi yaptırabilirsiniz. Toplum olarak kalkınmak ve ileri gitmek istiyorsak millet olarak okumalıyız. Gazete alma oranımız bile bu kadar düşükse okuma oranımızı açıkça merak ediyorum. Herkese iyi haftalar…….
(Alıntıdır) -
tamam abi okumay1z:)
-
:)) _NeO_
-
Gercekten guzel bır yazı.Egıtım sevıyemızın ne kadar dusuk oldugunu buradan anlaya bılıyoruz.Dogudakı ınsanlar neden terorıst oluyo dersınız.Iste bunun yuzunden.Okumamıs cahıl ınsan ları kandıran bır kac kendını bılmez mahlukatın yuzunden yurekler yanıyor.En buyuk dusmanımızın cehalet oldugunu unutmayalım...
-
süper bi yazı............... tek kelime
-
bazı saçma yönlerimiz var ama asla batı ülkelerinden kültür olarak geri olduğumuzu düşünmüyorum.bir çok şeyi onlara öğreten biziz.yukarda saydığın kötü özellikler batıda yok mu sanıosun ?
onlarda daha beterleri var ama orda burda kendi kötü özelliklerini yayınlamıyolar dış milletlere koz vermiyorlar.
hiç bi zaman batıdan geri olduğumuzu düşünmüyorum.hatta ahlak olarak,olaylara bakış açısı olarak,insaniyet olarak onlardan çok çok çok da ilerdeyiz.
ve asıl kültür gidip operada anıran kadını izlemek,boktan bi tiyatroya gitmek deil budur ... -
Çok sağolasın hocam. aZaPp müridimizin dediği gibi. doğuda terör olayları neden çıkıyor sanıyorsunuz. Tabiki eğitimsizlikten. Çocuklara küçük yaşta devleti kötü olarak tanıtıyorlar ve onlarda devlete karşı kötü duygular besliyorlar, sevmiyorlar. Ama onlara küçük yaşta devletin ne kadar iyi olduğunu aşılasalar. devletine karşı sevgi besler ve devleti için elinden geleni yapar.
kokainman kardeşimizin dediği gibi batıya birçok bilgiyi biz aşılamısızdır. onlar daha kıçkarını yıkamayı bilmezken bizden öğrendiler. Topuklu ayakabıların neden çıktığını biliyormusunuz. Avrupada wc adabı olmadığından sokaklarda ediyorlar ve akalarına bulaşmasın diye topuklu ayakabılar icat etmişler. Parfüm neden çıktı sanki o da pis koktukları için. banyo adabları bile yok adamların. Kos koca bir osmanlı kültürü hangi avrupa devletinde var. Haklısın hocam ama ne yazıkki biz onlardan geriyiz.
İslam ülkeleri gerilemesinin bir sebebid de moğol saldırılarıdır aslında. birçok kitapları yakarak islam ülkelerinin gerilemesine sebep olmuşlardır. bende operada anıran karıyı dinlemekten hoşlanmam ama tiyatro güzel birşeydir. ama senin dediğin gibi bohtan bir tiyatro değil; ama işin gerçeği şu anda avrupa devletlerinden geriyiz. Türk insanı zekidir. Yapılması gereken bu zeki insanların devlet el vermesi onlara yardım etmesi. Okumayan doğuda ne kadar da zeki öğrenciler var onlar okuyormu okumuyor tezek içinde büyor ama bir üniversite öğrencisinden daha zekilerdir.
Argo kelime hocam türkçenin bence güzelliğidir. Her helimede olur. Mesela şaşrıdığın bir an ha sitir kelimesinin yerini tutacak başka bir kelime varmıdır.
Biraz sapıtım ama kusura bakmayın. -
kokoinman...
tabiki onlarda daha kötü daha beter özellikler var... tabiki ahlaki değerlerimiz ve kültürümüz onlarınkinden daha yükseklerde.. Ama biz kendimizi bilmez isek, onların ilericilik çağdaşlık örtüleri altında kendi çirkinliklerini türlü türlü yollar ile bize empoze etmelerini görmezsek yada bunu görüp bi üstünlük olarak varsayarsak beterin beterine müstahak oluruz... opera demişssin çokta güzel demişsin.. kokoinman janım şuan ünv.lerdeki müzik bölümlerinde türk değil türk halk müziği ensturmanı adı bile yasak (Örn: Sivas Cumhutiyet Ünv.si).. adamlar sürekli batı müziği öğrenmek zorunda.. nie bizim mürekkep yalamış Proflarımız onların kültürlerine salya sümük hayran olup kendi öz kültürlerini hor gördüklerinden...
Yazdıklarına paralel olarak yazıda ki şu cümlenin anlamını ii kavramalıyız ""O devletlerin yaşam tarzlarını kendi toplumsal yapımıza uydurarak ileri değil daha da geri gideriz. O zaman yaşam tarzını değiştirmek kültür seviyesini artıran bir sebep olmasa gerek.""
Sonuç itibariyle okumalıyız, kendimizi ezik görmeden (ki bunu yapan ezikliğin alasını yapmış olur) kültürümüze sahip çıkmazlı, cehaletten her yönüyle tiksinmeli kaçmalıyız...
Biz bizi bilmez isek bizi bizden eden çok olur...
Toplam Hit: 1478 Toplam Mesaj: 8